Πολιτική|21.09.2023 20:27

Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη: Ποιες είναι οι θέσεις του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και για την άμυνα της χώρας;

Newsroom

Με νέο βίντεο επέστρεψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στη Νέα Υόρκη.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός εργασίας, στην ανάρτησή της, εξηγεί τις θέσεις της όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και, απευθύνεται στον συνυποψήφιό της, στις εσωκομματικές εκλογές, Στέφανο Κασσελάκη, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος. Μάλιστα, η Έφη Αχτσιόγλου κάνει αναφορά στη θέση που έχει εκφράσει δημοσίως ο Στέφανος Κασσελάκης περί κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας και θέσπισης επαγγελματικού στρατού.«Εξακολουθεί να πιστεύει, όπως δήλωσε δημόσια, στη θέσπιση επαγγελματικού στρατού; Γιατί αυτό αλλάζει άρδην τα δεδομένα της ασφάλειας στη χώρα», σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου.

«Αυτό αλλάζει άρδην τα δεδομένα της ασφάλειας στη χώρα»

«Πιάνω το νήμα που το αφήσαμε χθες. Από την ανάγκη να συζητάμε πολιτικά, όχι αφηρημένα, αλλά εντελώς συγκεκριμένα. Χθες ο κύριος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Και ήταν απαράδεκτο που δεν κατέστησε με δυναμισμό σαφές, ότι το Κυπριακό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Γιατί πριν από λίγο, ο κύριος Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο φάουλ. Ήδη από τον Ιούλιο ο κύριος Μητσοτάκης είχε πει ότι η εθνική κυριαρχία είναι μία σχετική έννοια. Εξακολουθεί να μεταχειρίζεται την εξωτερική πολιτική ως να είναι μία ιδιωτική του υπόθεση. Από την πλευρά μας είμαστε σαφείς. Στηρίζουμε σταθερά το διάλογο με την Τουρκία, πρέπει να είναι όμως ένας δομημένος διάλογος, όχι απλή ανταλλαγή επισκέψεων. Με σκοπό την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ και με σαφείς, αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές. Τη μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και τον σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όπως ξέρετε, ζήτησα μία δημόσια συζήτηση με το Στέφανο Κασσελάκη. Αρνήθηκε. Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένη να ρωτήσω: Υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα, ποια είναι η θέση του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και για την άμυνα της χώρας. Εξακολουθεί να πιστεύει, όπως δήλωσε δημόσια, στη θέσπιση επαγγελματικού στρατού; Διότι, αυτό ξέρετε, αλλάζει άρδην τα δεδομένα της ασφάλειας στη χώρα. Και αυτό σημαίνει ότι, οι φτωχότεροι νέοι μας θα υπηρετούν επαγγελματικά ενώ οι πιο πλούσιοι θα απαλλάσσονται. Είναι δικαίωμά μας να γνωρίζουμε και να αποφασίσουμε έχοντας όλα τα δεδομένα στα χέρια μας. Από την πλευρά μου είμαι σαφής. Χρειάζεται συγκροτημένο και συγκεκριμένο σχέδιο. Μόνο έτσι θα νικήσουμε», λέει στο βίντεο η Έφη Αχτσιόγλου. 

 

«Δεν παίζουμε με την πολιτική»

Η Έφη Αχτσιόγλου, εμφανίστηκε και στον ΑΝΤ1 όπου, ενόψει του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών τόνισε πως, «έχω πολιτικό σχέδιο και εμπειρία. Η ουσία της πολιτικής μετράει, πρέπει να εμπιστευόμαστε τα στοιχεία και όχι στα τυφλά κάποιον που λέει ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Όπως είπε, «δε φέρω εγώ το βάρος της απόδειξης για τον ενωτικό μου χαρακτήρα. Η ενότητα είναι αναγκαία για προχωρήσουμε μπροστά». Η υποψήφια πρόεδρος, ερωτώμενη για τη σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε πως, «είναι σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης και αμοιβαίας συνεργασίας. Ήμουν ο άνθρωπος που του ανέθεσε το υπουργείο εργασίας και τον τομέα οικονομικών».

Η ίδια ρωτήθηκε και για τον λόγο γα τον οποίο υιοθετεί ένα «σκληρό προφίλ». «Ο λόγος που βλέπετε αυτό το σκληρό προφίλ είναι γιατί έχω μέσα μου αίσθημα ευθύνης. Δεν παίζουμε με την πολιτική», επισήμανε.

Σχετικά με όσα λέγονται για υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα από μέρους της, η Έφη Αχτσιόγλου είπε:«Η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Μου ανέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και στην αντιπολίτευση μου ανέθεσε τον τομέα των Οικονομικών, τον βασικό τομέα της αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση. Στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, σε μια μεγάλη εκδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίπλα του τέσσερα στελέχη: εμένα, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Διονύση Τεμπονέρα. Προσβάλει και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα η συζήτηση περί υπονόμευσης, καθώς δεν τον φέρουν ικανό να αντιληφθεί ότι κάποιοι τον υπονομεύουν».

Βέλη σε Πολάκη 

Για τους τόνους που έχουν ανέβει στον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Το ερώτημα της ενότητας δεν βαραίνει εμένα. Το βάρος της απόδειξης δεν είναι από την από εδώ πλευρά. Εγώ υπήρξα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δύσκολες στιγμές, συνυπήρξαμε αλλά υπήρχε ένα πολιτικό πλαίσιο. Αυτό το βάρος της απόδειξης το φέρει η άλλη πλευρά γιατί δίπλα στον κ. Κασσελάκη είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο που όλο το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε διαρκείς προσωπικές επιθέσεις, στοχοποιήσεις σειράς στελεχών, εμού πρώτα απ’ όλα».

«Θα ήταν πολύ χρήσιμο να καταδίκαζε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) γιατί είναι απαραίτητο. Το θεωρώ αναγκαίο για το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου συνολικά και του πολιτικού διαλόγου συνολικά. Το θεωρώ αναγκαίο. Το θεωρώ τουλάχιστον και από την δική του πλευρά υποχρέωση του», ανέφερε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας επεσήμανε πάντως ότι αν η ίδια εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή θα αξιοποιήσει τον Στέφανο Κασελάκη την επόμενη ημέρα.

Κυπριακόειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑελληνοτουρκικές σχέσειςΈφη ΑχτσιόγλουΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜισθοφόροιΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣτέφανος Κασσελάκης