Πολιτική|27.09.2023 11:36

Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή - Πού θα είναι το γραφείο του και το πρόβλημα που προκύπτει

Newsroom

Σε νέα τροχιά έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου. Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει ο Σωκράτης Φάμμελος ωστόσο υπάρχει το ερώτημα τι μπορεί να κάνει στη Βουλή ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κανονισμός της Βουλής, όπως αναφέρει στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» η Στέλλα Παπαμιχαήλ, είναι πάρα πολύ αυστηρός για τα πρόσωπα που δεν είναι βουλευτές. Για να μπει κάποιος στη Βουλή, χρειάζεται ειδική άδεια εισόδου από κάποιον που είναι στη Βουλή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό πολιτικά και από την Δευτέρα δόθηκε μια προφορική άδεια από τον πρόεδρο της Βουλής προς την ασφάλεια του κτιρίου να μπορεί σε πρώτη φάση ο κ. Κασσελάκης να μπορεί να μπαίνει μέσα στο κτίριο, όταν επιθυμεί.

Όσον αφορά στα γραφεία, επειδή δεν είναι βουλευτής και επειδή το χωροταξικό στη Βουλή τα τελευταία χρόνια δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί έχουν γραφεία πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί,  δεν μπορεί να του παραχωρηθεί. Ωστόσο, στα πρότυπα και του Νίκου Ανδρουλάκη που επίσης δεν ήταν βουλευτής όταν έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του είχε παραχωρήσει το γραφείο του ο κ. Κατρίνης, κάτι ανάλογο φαίνεται πως θα γίνει και τώρα. Δηλαδή, ο κ. Κασσελάκης θα πάρει γραφείο στο ισόγειο του κτιρίου και κοντά στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.


Αυτό που δεν λύνεται, σύμφωνα με την Στέλλα Παπαμιχαήλ, και είναι κομβικό είναι το γεγονός πως δεν θα μπορεί να παρέμβει στις μεγάλες συνεδριάσεις, είτε στην Ολομέλεια, είτε στις επιτροπές. Εκεί δεν έχει δικαίωμα λόγου ούτε μπορεί να παρευρίσκεται.

Τέλος, έχει το δικαίωμα να κάνει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως μπορούσε και ο κ. Ανδρουλάκης μέσα στο κτίριο, ζητώντας την παραχώρηση μιας αίθουσας.

Βουλήειδήσεις τώραΣτέφανος ΚασσελάκηςολομέλειαΣωκράτης Φάμελλος