Πολιτική|30.09.2023 10:52

Κεφαλλογιάννης στο OPEN: «Επικίνδυνες οι προτάσεις Κασσελάκη για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας»

Newsroom

Επικίνδυνες χαρακτήρισε τις προτάσεις του νέου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλλογιάννης, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν αποφασίσει να εξαγοράσει τη θητεία του θα πρέπει να την εκτίσει σε κάποιο κέντρο νεοσύλλεκτων. 

«Εφόσον έχει πάρει αναβολή λόγω μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό θα πρέπει να υπηρετήσει 6 μήνες και έχει το δικαίωμα να εξαγοράσει πλην 20 ημερών το υπόλοιπο διάστημα. Τις πρώτες 20 μέρες θα πρέπει να είναι σε κέντρο νεοσυλλέκτων. Συνήθως οι εξ αναβολής παρουσιάζονται στη Λαμία, εφόσον του έρθει χαρτί για Στρατό Ξηράς», είπε ο  Γιάννης Κεφαλλογιάννης, μιλώντας στο OPEN και στο Τώρα Μαζί. 

«Έχει δικαίωμα, βέβαια, να μην υπηρετήσει μόνο 20 μέρες αλλά να εξαντλήσει το εξάμηνο. Να ξεκαθαρίσω πως αυτό που ακούστηκε ότι "θέλω να υπηρετήσω στον παραμεθόριο δεν ισχύει για τις 20 ημέρες''», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής και τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, τόνισε πως «με δεδομένη τη γεωγραφία, του εν δυνάμει κινδύνους τέτοιες προτάσεις θα τις χαρακτήριζα ως επικίνδυνες. Υπάρχει στον ελληνικό στρατό επαγγελματισμός. Πέρα από τα μόνιμα στελέχη υπηρετούν κι άλλοι, όπως η ΕΠΟΠ, ΟΒΑ που έχουν έναν επαγγελματισμό, αλλά δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη θητεία, γιατί οι ανάγκες είναι πολλές. Καλύπτουμε όχι μόνο αμιγώς στρατιωτικές ανάγκες και κοινωνικές». 

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε πως όταν παρουσιαστεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον στρατό δεν θα μπορεί να είναι ενεργός στα social media,  καθώς «θα ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες, που προβλέπονται για κάθε Έλληνα πολίτη». 

O ίδιος αναγνώρισε ότι δημιουργεί πρόβλημα για την Ελλάδα η απουσία του Μπομπ Μενέντεζ από το Κογκρέσο, λόγω της δικαστικής έρευνας για διάφορα με την οποία είναι αντιμέτωπος «Είναι μια από τις ισχυρότερες φωνές που είχε η Ελλάδα στο Κογκρέσο. Είναι πρόβλημα ότι θα λείπει το ερχόμενο διάστημα από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.Ανεξαρτήτως προσώπων στο Κογκρέσο ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες».

«Όσον αφορά τα F35 είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθει άμεσα το θετικό γράμμα από την Αμερική για την ένταξη της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα», συμπήρωσε. 

Αναφερθείς στο ενδεχόμενο η Τουρκία να πάρει τα F16 είπε, «O διάδοχος του Μενέντεζ είπε ότι δεν αφορά μόνο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ένα ολόκληρο πλέγμα αμερικανοτουρικκών σχέσεων και θεωρώ ότι είμαστε πολύ μακριά από το να πάρει η Τουρκία το πράσινο φως για την αναβάθμιση των F16 σε Viper ή την αγορά νέων αεροσκαφών.

Στέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραστρατόςΜπομπ ΜενέντεζΣΥΡΙΖΑ