Πολιτική|10.10.2023 06:00

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών: Επείγουσα η ανάγκη για ανανέωση - Η ώρα της ανάθεσης των τομέων της ΚΟ στους βουλευτές

Βούλα Κεχαγιά

Δεν κρύβει τον προβληματισμό της η Κουμουνδούρου για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών που δείχνουν μία συμπίεση των επιδόσεων του κόμματος σε σχέση και με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Εξ αυτού του λόγου το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε στελέχη και μέλη είναι πως η ανανέωση και η ανασυγκρότηση του κόμματος πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open ότι “δεν πρέπει να χρονοτριβούμε, να μην περάσει αναξιοποίητη οποιαδήποτε στιγμή, προκειμένου να πετύχουμε νίκες προς όφελος της κοινωνίας και της Δημοκρατίας” δίνοντας χαρακτήρα κατεπείγοντος στην αναγκαιότητα της ανανέωσης.

Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναπτύσσεται κι ένας ακόμη προβληματισμός που συνδέεται με την ανάθεση των τομέων της κοινοβουλευτικής ομάδας στους βουλευτές. Κατά τις πληροφορίες οι τομείς θα ανακοινωθούν αύριο (Τετάρτη) όμως υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποιες κρούσεις που θα γίνουν από την ηγεσία να σκοντάψουν σε μία διαφαίνουσα απροθυμία ανάληψης καθηκόντων. Οι πρώτες πληροφορίες εμφανίζουν τον Νίκο Παππά να αναλαμβάνει εκτός από καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και αρμοδιότητες του τομέα Οικονομικών, τον Ευάγγελο Αποστολάκη να αναλαμβάνει τον τομέα Άμυνας και την Ρένα Δούρου τον τομέα Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο μεταξύ γίνεται σαφές ότι η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να δώσει σκληρή μάχη για την περιφέρεια Θεσσαλίας, την μόνη από τις 13 περιφέρειες στην οποία υποψήφιος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία (και από το ΠΑΣΟΚ), ο Δημήτρης Κουρέτας έχει περάσει στο δεύτερο γύρο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ενώ ο νυν περιφερειάρχης ήρθε πρώτος με ποσοστό 41,37% και ο Δ. Κουρέτας δεύτερος με 34,11% στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου που αναδεικνύει δήμαρχο τον κ. Μπέο, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 37,14% έναντι 35,72% του κ. Αγοραστού.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο της Αθήνας, όπου ο Κώστας Ζαχαριάδης δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο και βγήκε τρίτος, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέστησε σαφές ήδη από τη νύχτα των εκλογών πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα υποστηρίξει τον “εξαίρετο υποψήφιο” Χάρη Δούκα που κατέβηκε με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Σε γενικές γραμμές η κατεύθυνση της Κουμουνδούρου και της ηγεσίας του κόμματος είναι πως στο δεύτερο γύρο θα πρέπει να υποστηριχθούν προοδευτικά ψηφοδέλτια. Κάπως έτσι θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι οι δυνάμεις του Σπύρου Πέγκα που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το δήμο της Θεσσαλονίκης θα υποστηρίξουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον σημερινό δήμαρχο που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Σε σχέση πάντως με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να στηρίξει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και τους δημοκρατικούς υποψηφίους η Δώρα Αυγέρη άφησε να εννοηθεί ότι το ίδιο αναμένει να πράξει και η Χαριλάου Τρικούπη. “Περιμένουμε και από το ΠΑΣΟΚ ανάλογη ξεκάθαρη τοποθέτηση, εκεί όπου στο δεύτερο γύρο έχουν περάσει υποψήφιοι με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι σε δυνάμεις της Δεξιάς” είπε με νόημα.

ΣΥΡΙΖΑΔημοτικές εκλογέςπεριφερειακές εκλογέςαυτοδιοικητικές εκλογέςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης