Πολιτική|17.11.2023 07:22

Σε ποιο κοινό απευθύνεται ο Μητσοτάκης: Το «χαρτί» της οικονομίας και οι κινήσεις με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με ένα οικονομικό πακέτο μέτρων που ξεδιπλώνεται σε δόσεις η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο παράλληλα κρατά «εφεδρείες» και για τη μεσαία τάξη. Το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης - ανάλογα και με τις επιδόσεις της οικονομίας - είναι στο τραπέζι και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον Δεκέμβριο στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Παράλληλα μπροστά μπαίνει και μια ατζέντα καθημερινότητας  με έμφαση σε τομείς που αφορούν άμεσα τους πολίτες, όπως η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές και η περαιτέρω ψηφιοποίηση του δημοσίου.

Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για 2.3 εκατομμύρια πολίτες, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 350 εκατομμύρια. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, καθώς μεταξύ άλλων θα υπάρξει  έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, θα αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα δοθεί το Youth Pass σε νέους 18 με 19 ετών.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως  η ακρίβεια αποτελεί το βασικό «πονοκέφαλο» των νοικοκυριών και εκεί θα δοθεί η κρισιμότερη μάχη το επόμενο διάστημα. Ωστόσο αναγκαίο είναι  ταυτόχρονα να προχωρήσουν και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα. Στόχος είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς η γαλάζια κυριαρχία στις πρόσφατες εκλογές στο κεντρώο χώρο συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την υπόσχεση για τολμηρές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς.

Με το βλέμμα λοιπόν σε αυτό το κεντρώο κοινό ο πρωθυπουργός-σε ραδιοφωνική συνέντευξη-μίλησε για «ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο» που θα υλοποιηθεί. Και έστειλε μηνύματα  πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, σημειώνοντας πως«το 41% ήταν το αποτέλεσμα το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή».

Πως απαντά η κυβέρνηση στο «κίνημα της γραβάτας»

Παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το Μαξίμου σημειώνει πως δεν κάνει πίσω. Αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά είναι πως ο  βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου δεν αλλάζει ωστόσο μπορούν να γίνουν «σημειακές παρεμβάσεις» μετά από διαβούλευση.

Με την κυβέρνηση να σημειώνει πως τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Ουσιαστικά οι «γαλάζιοι» αναγνωρίζουν πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις πυροδοτούν αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Ωστόσο, μιλώντας για φορολογική δικαιοσύνη επιδιώκουν να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό μισθωτών και συνταξιούχων (που είναι και αυτοί που κατά κύριο λόγο σηκώνουν τα φορολογικά βάρη).

Να σημειωθεί εδώ πως σε χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll στο  ερώτημα «συμφωνείτε με τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες το  30.1% απαντά «όχι» και το 16% «μάλλον «όχι». Την ίδια στιγμή το 18.6% λέει «μάλλον ναι» και το 24.1% «ναι», ενώ το 11.3% είναι  στο «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».

Οι αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ και τα .. μηνύματα πριν τη συνάντηση με τον Χ.Δούκα.

Στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «δε νομίζω ότι ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα σημείωσε πως «ο εναγκαλισμός του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τα πιο τοξικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά». Μάλιστα σε συζήτηση στο πλαίσιο συνεδρίου είπε πως «δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω το τι συμβαίνει στον κόσμο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά μόνο να αναρωτηθώ για πόσο ακόμη θα είναι αξιωματική».

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης - λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που είχε  με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα - υπογράμμισε πως «υπάρχουν  πολλά ζητήματα στα οποία επιβάλλεται η συνεργασία μας. Όμως, θέλω να τονίσω, υπάρχουν και αποφάσεις που άπτονται της αρμοδιότητας της κεντρικής κυβέρνησης τις οποίες προφανώς θα τις συζητήσω με τον Δήμο της Αθήνας, αλλά δε συναποφασίζουμε».

Μάλιστα είπε πως «το μετρό θα προχωρήσει» και αναφέρθηκε στη Β. Όλγας, λέγοντας πως είναι ένα έργο το οποίο δρομολογείται ήδη και  «ό,τι πεζοδρομείται, δεν ξε-πεζοδρομείται.».  Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το τετ α τετ και αυτό που ανακοινώθηκε είναι πως εξετάστηκαν οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής και ζητήματα όπου η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να συνεργασθούν. Τώρα αυτό που μένει να φανεί είναι ποιες κινήσεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΝέα ΔημοκρατίαΣτέφανος Κασσελάκης