Πολιτική|29.11.2023 14:19

Διπλωματικός με την Ελλάδα, επιθετικός με το Ισραήλ - Ο Ερντογάν θέλει λύση «win-win» στο Αιγαίο και χαρακτήρισε «χασάπη» τον Νετανιάχου

Μαρία Ζαχαράκη

Διπλωματικό «άνοιγμα» προς την Αθήνα έκανε ον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν αναμονή της κρίσιμης επίσκεψής του στη χώρα μας στις 7 Δεκεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψή του να ανοίξει μία «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και παραδέχτηκε ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στα δύο κράτη δεν θα πάψουν να υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την Ελλάδα μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αν καθίσουν και μιλήσουν οι δυο τους.

«Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση να επιλύονται αυτές οι διαφορές πριν οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Αυτό είναι που θέλουμε. Όταν καθόμαστε και μιλάμε, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, ιδίως με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και για την προγραμματισμένη επίσκεψή μας στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Είχαμε διαφωνίες με την Ελλάδα χθες και θα έχουμε και αύριο. Ομοίως, θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από αυτές τις διαφωνίες. Το γεγονός αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ως δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα και την ίδια γεωγραφία, δεν μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σε αυτά σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας. Εύχομαι το ταξίδι μας στην Ελλάδα να συμβάλει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας μεταξύ των χωρών μας.», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το win-win, βάση της εξωτερικής μας πολιτικής

Ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα δήλωσε ότι η διπλωματία αποτελεί πλέον το όχημα της εξωτερικής του πολιτικής στη βάση του win-win και επανέλαβε ότι θέλει «να αυξήσει τους φίλους και να μειώσει τους εχθρούς» της χώρας. Η διπλωματία δεν σημαίνει «παιχνίδι μηδενικών αθροισμάτων», αλλά «παιχνίδι που όλοι κερδίζουν», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Υλοποιούμε με επιτυχία τη στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική, που συνίσταται στην αύξηση του αριθμού των φίλων μας και στη μείωση του αριθμού των εχθρών μας. Η γραμμή μας εδώ είναι πολύ σαφής. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικών αθροισμάτων όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει. Η διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία όπου η αρχή του "win-win" αποκτά σάρκα και οστά και όπου και οι δύο πλευρές επωφελούνται σε μια λογική γραμμή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινώνοντας και ρητώς τη νέα του στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.

Νετανιάχου: Ο «Χασάπης της Γάζας»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία άνευ προηγουμένου λεκτική κλιμάκωση κατά του Ισραήλ και του πρωθυπουργού του, συνέκρινε τον Νετανιάχου με τον πρώην Σερβοβόσνιο στρατιωτικό διοικητή, Ράτκο Μλάντιτς, που είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «Ο Χασάπης της Βοσνίας».

«Ο Νετανιάχου, ο οποίος διέπραξε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του αιώνα στη Γάζα, έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία ως ο ‘Χασάπης της Γάζας’», δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, οι αδελφοί και οι αδελφές μας στη Γάζα έχουν υποστεί τις πιο ύπουλες και αποτρόπαιες επιθέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τζαμιά βομβαρδίστηκαν, σχολεία καταστράφηκαν, νοσοκομεία κατεδαφίστηκαν, προσφυγικοί καταυλισμοί έγιναν σκόπιμα στόχοι. Βόμβες έπεφταν βροχή πάνω σε αμάχους στους δρόμους. Μωρά που οι μητέρες τους δεν άντεχαν να φιλήσουν και να μυρίσουν σφαγιάστηκαν βάναυσα. Οι πατεράδες αναγκάστηκαν να μαζεύουν τα διαμελισμένα μέλη των παιδιών τους, τα οποία προστάτευαν σαν τα μάτια τους.

Σχεδόν διέπραξαν γενοκτονία εναντίον 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που αποκόπηκαν από τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα, ψωμί, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και επικοινωνία και στριμώχτηκαν σε μια υπαίθρια φυλακή 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Έκαψαν και κατέστρεψαν τη Γάζα εδώ και 50 ημέρες μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Διέπραξαν κάθε είδους φρικαλεότητες, αφήνοντας έναν μαύρο λεκέ στην ανθρώπινη ιστορία.

Όσοι έχουν υποστεί την ισραηλινή δίωξη στη Γάζα περιγράφουν τις εμπειρίες τους από τις 7 Οκτωβρίου ως "απόλυτη κόλαση"», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας στη συνέχεια τη Δύση ότι δεν θα καταφέρει να ξεπλύνει αυτή τη ντροπή ποτέ από την ιστορία.

Ο λεκές της ντροπής δεν θα φύγει ποτέ από το μέτωπο της Δύσης

«Αυτός ο μαύρος λεκές δεν είναι μόνο στο μέτωπο του κ. Νετανιάχου, αλλά και στο μέτωπο όλων όσων τον στήριξαν άνευ όρων. Αυτός ο λεκές της ντροπής δεν θα ξεπλυθεί ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη μη αντίδραση των δυτικών χωρών, εκτός μίας-δύο χωρών, στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα.

Το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του λαού του και όλων των Εβραίων, ενώ ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία αυξάνονται στον κόσμο», υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν, αποδοκιμάζοντας έντονα για άλλη μια φορά το κάψιμο του κορανίου από τους «άπιστους» υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης.

«Η ανεύθυνη ρητορική των δυτικών ηγετών που δαιμονοποιούν τους Παλαιστίνιους με το πρόσχημα της Χαμάς πληρώνεται από τους μετανάστες που ζουν σε αυτές τις χώρες.Τα διπλά μέτρα και σταθμά που έχουν επιδείξει από την αρχή της κρίσης στη Γάζα υποδηλώνουν ότι άλλα σενάρια και όχι νομικά κενά παίζουν ρόλο στην ατιμωρησία των εγκλημάτων μίσους κατά των μουσουλμάνων.Ελπίζουμε αυτή η ανθρωπιστική παύση να συμβάλει στον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά οι δηλώσεις του αδίστακτου Νετανιάχου μειώνουν τις ελπίδες», πρόσθεσε.

Η τιμωρία του Νετανιάχου έρχεται

Σημειώνοντας ότι θα επιταχύνει τις επαφές του για την απελευθέρωση των ομήρων και τη μονιμοποίηση της κατάπαυσης του πυρός, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε για άλλη μια φορά ότι θα εξαντλήσει επίσης όλα τα μέσα, που διαθέτει, για να καταστήσει την ισραηλινή κυβέρνηση υπόλογη απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τη συνείδηση της ανθρωπότητας.

«Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει πέσει στα μάτια της ισραηλινής κοινής γνώμης, πρέπει να τον εμποδίσουμε να χύσει πιο πολύ αίμα και να αφαιρέσει περισσότερες ζωές, προκειμένου εκείνος να παρατείνει την πολιτική του ζωή», είπε ο Ερντογάν.

Λωρίδα της ΓάζαςΙσραήλελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠαλαιστίνηΧαμάςελληνοτουρκικάΠόλεμος στο ΙσραήλΤουρκία