Πολιτική|04.12.2023 07:06

Πώς «διαβάζουν» στην κυβέρνηση το πολιτικό σκηνικό και γιατί είναι κρίσιμη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με τις ευρωεκλογές να αποτελούν το επόμενο κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα» για την κυβέρνηση, στόχος είναι το επόμενο εξάμηνο να τρέξουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε κομβικούς τομείς. Στους «γαλάζιους» υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως η Ν.Δ. διατηρεί καθαρή υπεροχή σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Με δεδομένο άλλωστε πως στη Νέα Δημοκρατία κοιτάνε ιδιαιτέρως προς το κεντρώο κοινό στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού θα επιχειρηθούν περαιτέρω ανοίγματα σε αυτό το ακροατήριο. Στην Πειραιώς δεν θέλουν να σχολιάσουν τα τεκταινόμενα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα πως κοιτάνε μπροστά. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως θα απαντούν με στοιχεία όπου χρειάζεται.

Κρίσιμες μάχες στη Βουλή

Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες τα … φώτα στρέφονται στη Βουλή, όπου θα δοθούν δύο κρίσιμες μάχες για την οικονομία. Ειδικότερα την Τετάρτη συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο (που περιλαμβάνει και την ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες), ενώ από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου θα γίνει η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια.

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης γνωρίζουν πως θα ενταθεί το πολιτικό pressing σε θέματα οικονομίας, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών (σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις). Μάλιστα εκτιμούν πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δώσουν σκληρή … μάχη για το ποιος θα κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις, καθώς οι ευρωεκλογές είναι σε έξι μόλις μήνες.

Να σημειωθεί εδώ πως στις συζητήσεις στη Βουλή για την οικονομία θα δώσει και τα πρώτα δείγματα γραφής η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των «11» (που εστιάζει ιδιαιτέρως στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό). Και στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν ποιες θέσεις θα παρουσιάσει η νέα Κ.Ο. (σήμερα ανακοινώνεται και το όνομα της) και κυρίως σε ποιο κοινό θα θελήσει να «μιλήσει».

Ουσιαστικά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα αποτελέσει ένα κρίσιμο crash test για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση και θα δοθεί μια πρόγευση για το πως θα κινηθούν τα κόμματα τους επόμενους μήνες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι πρώτες συσκέψεις και τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Σε περίπτωση που φανεί πως υπάρχουν τα περιθώρια θεωρείται πιθανόν να ανακοινωθεί και κάποια οικονομική…έκπληξη στη συζήτηση στη Βουλή (αν και το βασικό πακέτο των μέτρων στήριξης έχει ήδη ανακοινωθεί).

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως υπάρχουν τα πολιτικά περιθώρια για να ξεδιπλώσουν με άνεση μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και το νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια (που ενδεχομένως να συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο). Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να εστιάσει στις «μεγάλες αλλαγές» που -όπως σημείωσε - υλοποιεί η κυβέρνηση.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το θέμα θα συζητηθεί από τη νέα χρονιά καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις (κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας). Στο ενδιάμεσο θα επιχειρηθεί να πειστούν κάποιοι από τους αναποφάσιστους, ωστόσο δεδομένο είναι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το συγκεκριμένο θέμα.

νομοσχέδιαΕυρωεκλογέςειδήσεις τώρακυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαπροϋπολογισμός