Πολιτική|05.12.2023 07:00

Η Νέα Αριστερά, η απάντηση Κασσελάκη με νέο πήχη τη νίκη στις ευρωεκλογές… και η χείρα βοηθείας από τον Τσίπρα

Σπύρος Ραπανάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Και εγένετο «Νέα Αριστερά», σε φόντο κόκκινο, πράσινο, μωβ, για την αριστερά, την οικολογία τον φεμινισμό. Ένα «νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών» όπως ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο γεμάτο Σεράφειο. Ο πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πλαισιωμένος από τους βουλευτές, έθεσε τον ορίζοντα της μάχης των ευρωεκλογών του 2024. «Μια μάχη ενάντια στις σύγχρονες ανισότητες. Μια μάχη ενάντια στη Δεξιά ηγεμονία. Και σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί», είπε χαρακτηριστικά, παίρνοντας τον λόγο από την Έφη Αχτσιόγλου και τους προηγούμενους ομιλητές, το Νάσο Ηλιοπουλο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μια εικόνα ομάδας, που φιλοδοξούν τα στελέχη του εγχειρήματος της Νέας Αριστεράς να λειτουργήσει, μακριά από «αρχηγισμούς», όπως τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το κλίμα στην εκδήλωση αν μη τι άλλο αισιόδοξο καθώς υπήρξαν πολλά χαμόγελα και μια αίσθηση ανάτασης- κυρίως ψυχικής- μετά από πολύ καιρό για τους ανθρώπους που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Οι ομιλίες έθεσαν το πολιτικό και ιδεολογικό περίγραμμα του εγχειρήματος, που κρατά τους δεσμούς και τις παρακαταθήκες της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, οριοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και θέτει τον ορίζοντα και το σχέδιο για μια προοδευτική εναλλακτική στην κυριαρχία της δεξιάς και την άνοδο της ακροδεξιάς, που θα απαντά στα μείζονα ερωτήματα της εποχής, όπως η κλιματική κρίση, οι κοινωνικές ανισότητες, η διακινδύνευση της δημοκρατίας. Στην παρθενική εμφάνιση της Νέας Αριστεράς, ο επικεφαλής του σχήματος έστρεψε τα βέλη του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση. Αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις». Και πρόσθεσε μάλιστα ότι η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει «όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση».

Τι απάντησε ο Κασσελάκης και το ηχηρό μήνυμα Τσίπρα κατά της διάσπασης: Ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών

Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, την ίδια σχεδόν ώρα με την παρουσίαση της Νέας Αριστεράς, δήλωνε για τη διάσπαση: «Τη συνείδησή μου την έχω καθαρή, προσπάθησα να είμαι ενωτικός από την πρώτη μέρα». Πιο ηχηρό ωστόσο ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Ρώμη, ο οποίος σε ανάρτηση του λίγο νωρίτερα, μετά την συνάντηση που είχε με τους πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Λέτα και Κόντε ανέφερε με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα: “ Η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων ανοίγουν το δρόμο για την εδραίωση των συντηρητικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση, αλλά και για την εδραίωση της ηγεμονίας των ιδεών της Ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Και πρόσθεσε «οι μάχες που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο εκλογικές, αλλά πολιτικές και ιδεολογικές, Και θα είναι ολοένα και πιο δύσκολες όσο δεν κατανοούμε ότι ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών»

Η πρώτη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην νέα Κ.Ο. με αφορμή τους servicers - Τι απαντά η Νέα Αριστερά

Την ίδια ώρα όμως είχαμε και την πρώτη επίθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κ.Ο. των 11. Όχι με αφορμή την αποχώρηση τους αλλά για το “παρών” στα 3 από τα 6 άρθρα στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Μια σφοδρή κριτική, πιθανότατα prequel των πολλών επεισοδίων που θα ακολουθήσουν. "Είναι απορίας άξιο” σχολίασε λακωνικά με ανάρτηση της στο Χ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δώρα Αυγέρη ενώ με ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι μερίμνησε υπέρ των servicers αναφέροντας συγκεκριμένα: “Τους έδωσε τον ακατάσχετο λογαριασμό και παρέτεινε τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά”. Τα άρθρα δηλαδή στα οποία ψήφισαν παρών οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς-πλην Φερχάτ Οζγκιούρ. Πηγές της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκαθάριζαν ότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ψηφίζοντας “παρών” στα άρθρα που αφορούσαν ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας. Ενώ τονίζουν ότι η κριτική που εκφράστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευσταθεί. Ειδικά ως προς το άρθρο 7 που προβλέπει ακατάσχετο για τους λογαριασμούς servicers όπου τοποθετούνται χρήματα δανειοληπτών, επισημαίνουν ότι τα χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς δεν είναι κέρδος ή περιουσία των servicers αλλά των δανειοληπτών που προορίζονται για την αποπληρωμή των δανείων. Ως προς το άρθρο 38, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ορισμό για το πότε οι servicers εμπίπτουν στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας ενώ για το άρθρο 40 πηγές της Νέας Αριστεράς τονίζουν πως πρόκειται για παράταση της ισχύος των αδειών που δόθηκαν από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Νίκη στις ευρωεκλογές ο πήχης Κασσελάκη

Στο μεταξύ εντύπωση προκάλεσε ο νέος στόχος που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις επικείμενες ευρωεκλογές. Μπορεί πριν από σχεδόν δέκα μέρες να έθετε τον πήχη στο 17%, όμως χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε… raise- με χαρτοπαιχτικούς όρους- βάζοντας ως στόχο την απόλυτη ανατροπή. Ήτοι, τη νίκη στις ευρωεκλογές. “Είμαι άκρως πεπεισμένος ότι το σχέδιο το οποίο εκτελούμε θα πετύχει και πάμε στις ευρωεκλογές για την απόλυτη ανατροπή”, είπε στον Αντώνη Σρόιτερ, επιμένοντας πως εννοεί τη νίκη στις ευρωεκλογές. “Και είναι εθνική ανάγκη. (σ.σ. η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές). Και εύχομαι πραγματικά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να δουν το σχέδιο το οποίο εκτελούμε για ένα ανοιχτό, όπως είπα, αξιοκρατικό, ανεξάρτητο κόμμα. Και επιτέλους να δώσω την απάντηση που αρμόζει και στον κ. Μητσοτάκη: αυτό το άλλοθι του 41% να φύγει από πάνω μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νέα αριστεράΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΣτέφανος ΚασσελάκηςΑλέξης ΧαρίτσηςΈφη Αχτσιόγλουειδήσεις τώρα