Πολιτική|17.12.2023 09:55

Νέα Αριστερά: Προαναγγέλλει συγκρότηση κόμματος και συμμαχίες στον δρόμο για τις ευρωεκλογές

Σπύρος Ραπανάκης

Με την ομιλία του Αλέξη Χαρίτση σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη παρουσία της Νέας Αριστεράς σε συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Η νεοσύστατη Κοινοβουλευτική Ομάδα επιχείρησε μέσα από τις ομιλίες των βουλευτών της να δώσει το στίγμα και την στρατηγική που θα ακολουθήσει. Σφοδρή κριτική αποδόμηση των προβλέψεων του προϋπολογισμού από τη μία, σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις για έναν «προϋπολογισμό προτεραιοτήτων για τους πολλούς» που βασίζονται στο τρίπτυχο κλιματική δικαιοσύνη- κοινωνική δικαιοσύνη επανεκκίνηση δημοκρατίας. Με το πέρας της συζήτησης για τον προϋπολογισμό η Νέα Αριστερά μπαίνει σε διαδικασίες συγκρότησης καθώς μέχρι σήμερα η δουλειά επικεντρώνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Με σποτάκι που κυκλοφόρησε την Παρασκευή η Νέα Αριστερά απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και προαναγγέλλει το «επόμενο βήμα», την εκκίνηση δηλαδή των διαδικασιών συγκρότησης κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές. «Στόχος μας είναι να έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στη συγκρότηση ενός νέου ανοιχτού, ενωτικού, αριστερού, προοδευτικού και οικολογικού ψηφοδελτίου που θα κάνει τη διαφορά», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν επιθυμούν επ ουδενί να συγκροτηθεί ένα κόμμα που θα είναι απλώς συγκόλληση των κομματιών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που επιδιώκουν είναι η ανανέωση, η ανάδειξη νέων προσώπων, το άνοιγμα σε πολίτες και προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου, της αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας καθώς και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για συμμαχίες ενόψει των ευρωεκλογών. Φυσικά οι δίαυλοι με τον Πέτρο Κόκκαλη που αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την συγκρότηση πράσινης πολιτικής κίνησης παραμένουν ανοιχτοί.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν συζητήσεις και επαφές με σειρά προσώπων. Η διαδικασία αυτή μόνο εύκολη δεν θα είναι για τη Νέα Αριστερά αφού ο χρόνος είναι λίγος και όλες οι διεργασίες θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο έτος θα κατατεθεί η πρώτη δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών τις οποίες επεξεργάζονται ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει προαναγγελθεί από τον Αλέξη Χαρίτση η κατάθεση πρότασης νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα.

Τι λένε για τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις

Το κρίσιμο για το εγχείρημα είναι η αναγνωρισιμότητα, να πείσει για την αναγκαιότητα να υπάρχει και να φέρει τους προοδευτικούς πολίτες, τους νέους και τον κόσμο της αποχής στην κάλπη. Με τις πρώτες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν τα πρώτα ποσοστά πέριξ του 3% στη Νέα Αριστερά δεν νιώθουν ιδιαίτερο άγχος. Όπως τονίζουν δεν επιδιώκουν να αποτελέσουν ένα πυροτέχνημα της πολιτικής που «γρήγορα ανάβει και κάνει θόρυβο αλλά γρήγορα επίσης σβήνει» αλλά να χτίσουν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Παράλληλα, πηγές της Νέας Αριστεράς αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς ώστε αυτό να αποτυπωθεί δημοσκοπικά, ιδίως όταν οι έρευνες έχουν διεξαχθεί τα πρώτα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ή ακόμα και πριν από αυτή. Εκτός από την πρόθεση ψήφου παραπέμπουν στα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών. Στοιχεία που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καταδεικνύουν την ύπαρξη χώρου, την διαθεσιμότητα ψήφου, το ενδιαφέρον των πολιτών να ακούσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς και άρα τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται. «Με σκληρή δουλειά στην βουλή και στην κοινωνία και επιμονή από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, αυτές οι δυνατότητες θα αποτυπωθούν στις έρευνες και φυσικά στην κάλπη. Η «Νέα Αριστερά ήρθε για να μείνει» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση η δυναμική του εγχειρήματος θα αρχίσει να αποτυπώνεται- ή όχι- το επόμενο διάστημα. Θα καταφέρει η Νέα Αριστερά να συγκροτηθεί σε ένα νέο κομμάτι του πολιτικού συστήματος στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς-κεντροαριστεράς που βρίσκεται σε υποχώρηση και κατακερματισμό ή θα ακολουθήσει την πορεία των νέων κομματικών σχηματισμών που έχουν επιχειρηθεί στο παρελθόν;

Νέα αριστεράπροϋπολογισμόςειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςΑλέξης Χαρίτσης