Πολιτική|19.12.2023 07:44

Εντολή Γεραπετρίτη για απόσυρση της ροζ σημαίας - Ανάκληση της απόφασης που «μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση», ζητεί η Νέα Αριστερά

Σπύρος Ραπανάκης

Τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σήκωσε από χθες η Νέα Αριστερά ανοίγοντας παράλληλα μέτωπο με την ακραία συντηρητική δεξιά και ακροδεξιά. Αφορμές στάθηκαν, πρώτον  η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες γης και μια παρέμβαση του Βασίλη Στίγκα. Δεύτερον, η εντολή του υπουργού εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να αποσυρθεί ένα έργο τέχνης για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες από έκθεση στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για αναπαράσταση της ελληνικής σημαίας σε ρόζ χρώμα, φτιαγμένη από σεντόνια γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας στην Ελλάδα. Λίγο πριν την εντολή του Υπ.Εξ. είχει προηγηθεί η ομιλία του επικεφαλής της ΝΙΚΗΣ, Δ. Νατσιού, που έθιξε το θέμα από το βήμα της Βουλής.

Με ανακοίνωση της Κ.Ο., η Νεά Αριστερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών και κάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη να ανακαλέσει την απόφαση που «μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση». «Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι.  Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.  Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε.  Είμαστε με την τέχνη.  Είμαστε με τις γυναίκες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το νήμα της σύγκρουσης ξεκίνησε να ξεδιπλώνει νωρίτερα από τη βουλή ο Νάσος Ηλιόπουλος. Παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση της τροπολογίας για τους μετανάστες εργάτες γης, υπενθύμισε ακραίες θέσεις και δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση για το εργόσημο και του Άδωνι Γεωργιάδη για τους πυροβολισμούς στη Μανωλάδα, ο επικεφαλής της ΚΟ των Σπαρτιατών τον διέκοψε ζητώντας τον λόγο για τους χαρακτηρισμούς περί «ακροδεξιών» με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς να απαντά: «Δεν μιλάω μαζί σας. Με φίλους του Ηλία Κασιδιάρη εγώ διάλογο δεν ανοίγω. Με τον Γεωργιάδη αυτά, μαζί μου δεν μιλάτε».

Νάσος ΗλιόπουλοςΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΝέα αριστεράΑλέξης Χαρίτσης