Πολιτική|18.01.2024 11:57

Μητσοτάκης: Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας - Ξοδέψαμε 7 δισ. το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο

Newsroom

«Ελπίζουμε μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. Yπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια στο Αιγαίο πέλαγος»

Όπως επισήμανε: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια με επίκεντρο το Αιγαίο πέλαγος. Επιλέγοντας ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, η χώρα μας έχει καταστεί ενεργειακός προμηθευτής από τις χώρες της Βαλκανικής έως και την Ουκρανία μέσω της οικοδόμησης ισχυρών διασυνδέσεων. Στον τομέα των διασυνδέσεων πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Σημαντική επίσης είναι και η διασύνδεση με την Αφρική. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Αίγυπτο σε ένα project υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως η ΕΕ οφείλει να διατηρήσει την ισορροπία σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αλλά και τους σχετικούς κανόνες, παρατηρώντας ότι υπάρχουν χώρες που έχουν τη δημοσιονομική ισχύ να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και άλλες, που δεν την έχουν.

«Εάν θέλεις να αποσπάσεις τη στήριξη των πολιτών για την πράσινη ενέργεια, πρέπει να επιστρατεύσεις αμοιβαία επωφελείς λύσεις, όπως αυτό, που κάναμε σε μικρά νησιά της χώρας μας, όπου εξηγήσαμε στους κατοίκους τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να ξεκινήσεις με μικρές νίκες», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια»

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως: «Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης. Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο. Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση».

«Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως:

«Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».

ειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςαιολική ενέργειαΝταβός