Πολιτική|21.01.2024 07:18

Στρατηγική τεσσάρων σημείων της ΝΔ για τις ευρωεκλογές - Πού μπαίνει ο πήχης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ανεβάζει σταδιακά ταχύτητα ο κομματικός μηχανισμός στη Νέα Δημοκρατία, καθώς σε λιγότερους από πέντε μήνες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Στην κυβέρνηση έχουν ήδη χαράξει την στρατηγική που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και εστιάζουν στο διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης.

«Θα πιστοποιήσουμε και πάλι, στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη, αυτή δεν είναι άλλη από την παράταξή μας» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Αγία Παρασκευή.

Οι κινήσεις των επόμενων μηνών

Οι κινήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι εστιασμένες σε τέσσερα βασικά σημεία:

1. Κλείσιμο των δύσκολων θεμάτων μέσα στο χειμώνα προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει καθαρός δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές. Το Μαξίμου επιταχύνει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα έχει περάσει από την Βουλή μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Από την κυβέρνηση θέλουν να συνεχίσουν τα ανοίγματα προς το κεντρώο κοινό, ωστόσο παράλληλα δεν θέλουν να χάσουν ένα παραδοσιακό ακροατήριο (το οποίο… πολιορκούν τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας). Έτσι αναμένονται και ανακοινώσεις για την στήριξη της οικογένειας, με προτεραιότητα να δίνεται μεταξύ άλλων στο στεγαστικό πρόγραμμα για τα νέα ζευγάρια.

2. Έμφαση στο τρίπτυχο «οικονομία - καθημερινότητα - μεταρρυθμίσεις». Το βάρος πέφτει στη λήψη μέτρων για την ακρίβεια, σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την υγεία και την παιδεία αλλά και στη ψήφιση μιας σειράς κρίσιμων νομοσχεδίων (π.χ. καθιέρωση επιστολής ψήφου στις ευρωεκλογές, μη κρατικά πανεπιστήμια, μέτρα για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης).

3. Προβολή του κυβερνητικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα οι επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε γειτονιές της Αθήνας αλλά και οι περιοδείες στην περιφέρεια (όπου θα παρουσιάζονται και τα έργα που υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο). Στόχος είναι να αυξηθεί η συσπείρωση στο γαλάζιο στρατόπεδο και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υψηλών ποσοστών αποχής ή και μιας χαλαρής ψήφου.

4. Επισήμανση της κρισιμότητας των επικείμενων ευρωεκλογών. Αυτό που θα υπογραμμίζεται όλο και εντονότερα από το κυβερνών κόμμα είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ψήφο διαμαρτυρίας. Ειδικότερα θα τονίζεται πως πρέπει να πάνε στην ευρωκοινοβούλιο πρόσωπα που να μπορούν να δώσουν κρίσιμες μάχες για την χώρα και δεν πρέπει να υπάρξουν πειράματα. Παράλληλα θα επισημαίνεται πως χρειάζεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου η καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική σκηνή, ώστε να υλοποιηθεί αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ονομάσει ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό».

Πώς διαβάζουν το τοπίο στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως στις ευρωεκλογές… παραδοσιακά υπάρχει μια χαλαρή ψήφος και πως συνήθως είναι και υψηλότερα τα ποσοστά της αποχής. Και καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως διατηρείται η μεγάλη ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Πειραιώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι ψηφοφόροι να εφησυχάσουν και να επιλέξουν… παραλία στις 9 Ιουνίου αντί για τις κάλπες.

Δεδομένο είναι πως στο κυβερνών κόμμα θέλουν ένα ποσοστό πάνω από αυτό των ευρωεκλογών του 2019, δηλαδή το 33.12%. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αρκετοί είναι αυτοί που βάζουν ψηλότερα τον πήχη, καθώς δεν θέλουν να υπάρξει πολύ μεγάλη απόσταση από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα βέβαια στη… μάχη των εντυπώσεων θα μετρήσουν και άλλες παράμετροι, όπως η διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν θα επιλέγουν celebrities αλλά πρόσωπα που μπορούν να προβάλλουν τις θέσεις της χώρας στην Ευρώπη. Τέλος, στόχος είναι στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο να συμμετάσχουν και πρόσωπα που θα σηματοδοτούν τα πολιτικά ανοίγματα και στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις.