Πολιτική|01.02.2024 07:10

«Φρένο» στην έξοδο των τρακτέρ θέλει η κυβέρνηση: Νέα μέτρα στο τραπέζι με στόχο ανοιχτούς δρόμους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να αποφύγει το ενδεχόμενο να «κοπεί» στα δύο η χώρα θέλει η κυβέρνηση, που ζυγίζει τα οικονομικά περιθώρια για να κλειδώσει πρόσθετες παρεμβάσεις για τους αγρότες. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς θα φανεί αν τα όσα θα πει η κυβέρνηση θα ικανοποιήσουν τους αγρότες ή θα πυκνώσουν τα μπλόκα. Τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη όπου διοργανώνεται η έκθεση Agrotika και οι αγρότες σκοπεύουν να κάνουν αισθητή της παρουσία τους.

Πάντως, από την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπάρξει οριστική ρήξη και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις καλής θέλησης. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκαν κάποια πρώτα μέτρα, ενώ χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους στα περίχωρα της Βόνιτσας και συζήτησε μαζί τους. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι διπλό, καθώς από την μία πλευρά γίνεται αναφορά σε ένα πακέτο μέτρων που έχει ήδη μπει σε εφαρμογή και από την άλλη πλευρά ανοίγει παράθυρο για νέες παρεμβάσεις πάντα βέβαια σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

«Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι » σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα «ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ. Εδώ, λοιπόν, είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες, δεν είναι ατελείωτες να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα». Μάλιστα απαντώντας σε σχετική αναφορά υπογράμμισε προς τους συγκεντρωμένους «ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε».

Από το Μαξίμου αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές, ενώ ταυτόχρονα στο οικονομικό επιτελείο τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για να υπολογιστεί το κόστος των όποιων παρεμβάσεων. Στην πρώτη γραμμή είναι το θέμα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, μέτρο που εφαρμόστηκε και τα προηγούμενα χρόνια (με κόστος κοντά στα 80 εκατομμύρια ). Επίσης, ψηλά στην ατζέντα είναι και το θέμα των αποζημιώσεων

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Οι όποιες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο, οπότε και εκτός απροόπτου ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για την πορεία των έργων αποκατάστασης στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα όσα έχουν γίνει αλλά θα παρουσιάσει και τις επόμενες κινήσεις.

Από την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν να αυξάνονται τα μπλόκα τους δρόμους και να κλείσει το εθνικό δίκτυο. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε «σε καμία περίπτωση, όσο σοβαρά και αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας».

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος που λαμβάνουν υπόψη στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως οι αγρότες αποτελούν ένα κοινό με το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να χτίσει καλές σχέσεις. Σε καμιά λοιπόν περίπτωση η Πειραιώς δεν θέλει να χάσει την επαφή με αυτό το ακροατήριο ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που είναι πολλαπλά τα ανοικτά μέτωπα (για παράδειγμα στα πανεπιστήμια).

Στις Βρυξέλλες το αγροτικό πρόβλημα

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που είναι σε εξέλιξη και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη- με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γαλλία- απασχολούν όπως είναι φυσικό και τις Βρυξέλλες. Σε πρώτη φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναζητούνται κοινές απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα κινήσεις δεν φαίνεται να είναι αρκετές για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι αγρότες «πολιορκούν» πλέον και τις Βρυξέλλες

Τι περιμένει η Αθήνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στην ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές έχει εστιάσει η Αθήνα. Τη θέση αυτή θα επαναλάβει εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως το τελευταίο negobox - στο οποίο είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία των 26 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου- κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας. Όπως επισημαίνουν εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Βέβαια μένει να φανεί αν βγει λευκός καπνός σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η Ουγγαρία συνέχιζε να ακολουθεί μια σκληρή στάση

ειδήσεις τώρακτηνοτρόφοιδρόμοιαγρότεςτρακτέρμέτρα