Πολιτική|02.02.2024 07:15

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή κριτική στον Κασσελάκη στη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων

Νίκος Σβέρκος

Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά σε καλό κλίμα διεξήχθη. Η θεματολογία επισήμως αφορούσε τεχνικά ζητήματα του συνεδρίου, αλλά η τρέχουσα επικαιρότητα κυριάρχησε. Από την μία, το από τηλεοπτικής οθόνης «σήμα» του Νίκου Παππά στον Στέφανο Κασσελάκη πως «όλοι μας κρινόμαστε», και από την άλλη οι πληροφορίες για έντονη διαφωνία του Παύλου Πολάκη στις θέσεις της ηγεσίας για τα F-35 και τα εξοπλιστικά, πύκνωναν τα σύννεφα της εσωστρέφειας πάνω από την αίθουσα συνεδριάσεων της Αγίου Κωνσταντίνου. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την εισήγησή του θέλησε να κάνει επικοινωνιακή αντεπίθεση και να θέσει επί τάπητος τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά τρέχοντα ζητήματα. Παρουσίασε αρχικά του 4 άξονες του σχεδίου για το «Ελληνικό Όνειρο», ενώ τοποθετήθηκε για το ΕΣΥ, τα πανεπιστήμια, τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα εργασιακά. 

Έσπευσε μάλιστα να κάνει δηλώσεις μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία για την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ. Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης έγινε δέκτης υπόγειας κριτικής από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που του απέδιδαν νωθρότητα στην αντιπολιτευτική τακτική του. 

Τεμπονέρας και Ραγκούσης στην επίθεση 

Επ’ αυτού ο Στέφανος Κασσελάκης δέχτηκε σφοδρή κριτική εντός της ΠΓ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν πολύ αιχμηρός στις εκφράσεις που χρησιμοποίησε και επισήμανε πως το κόμμα «δεν εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα» και πως αποπνέει «εικόνα ισχνής αντιπολίτευσης». Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να αποκτήσει θέση βασικού αντίπαλου εσωκομματικού πόλου στον Κασσελάκη, ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής, ενώ ήταν από τους λίγους που είπε πως η συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες είναι ισχνή. 

Από άλλη θέση, αλλά ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Είναι απολύτως συνετή και υπεύθυνη η αρχική τοποθέτησή μας στα αμυντικά θέματα» είπε για το ζήτημα των F-35 το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την αλλαγή στάσης του κόμματος στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου και την τελική καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και στο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην δήμαρχο Ιάσμου στη Θράκη, λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως μέλος του κόμματος». 

Κόντρα Ραγκούση με Πολάκη 

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε επίσης πως «πρέπει να υπάρξει αυστηρή κοστολόγηση εξαγγελιών μας», θέση την οποία υποστήριξαν επίσης ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε στον Παύλο Πολάκη με αφορμή την παρουσίαση των θέσεών του στις Σπέτσες, πως ο διπλασιασμός των αμοιβών των υγειονομικών κοστίζει 2,5 δισ ευρώ και να συμπλήρωσε: «να πούμε και διπλασιασμό και τριπλασιασμό των αμοιβών, αλλά να πούμε και από που θα τα βρούμε». 

Ο Παύλος Πολάκης έφτασε στην συνεδρίαση με καθυστέρηση, ενώ διέψευσε τα δημοσιεύματα που έδειχναν τον Στέφανο Κασσελάκη να του δείχνει την πόρτα της εξόδου, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί «Όσκαρ ηλιθιότητας» στους συντάκτες των σχετικών ρεπορτάζ.  

Ο ίδιος στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν καταφέρθηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για ρήξη στις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με άγνωστες προεκτάσεις στο δρόμο προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ενόχληση Θεοχαρόπουλου για ευρωψηφοδέλτιο και «εξοπλισμούς χωρίς όριο»

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του με την διαδικασία ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι διαδικασίες που έχει εξαγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι αντικαταστατικές και εκτός λογικής αφού αποφασίζει ο λαός και δεν μπορεί να υπάρχει πρόκριμα σε κάποιους περισσότερο». Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν διασφαλίσεις για το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ενώ υπάρχει η πιθανότητα «να πάμε σε υποψηφιότητες celebrities».

Δήλωσε επίσης αντίθετος με μια «νεα κούρσα εξοπλισμών χωρίς όριο», αλλά και με το να εγκατασταθεί στη Λάρισα το στρατηγείο των επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, διερετώμενος «Γιατί να εμπλακούμε σε αυτό τον βαθμό και γιατί εμείς να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια επιλογή που είναι απέναντι με την διαχρονική στάση της χώρας μας;».

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςειδήσειςΠολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης