Πολιτική|12.02.2024 06:55

Εκδήλωση για Κεντροαριστερά: Οι γέφυρες του Τεμπονέρα, η αναδίπλωση του Χριστοδουλάκη, η σιγουριά της Αχτσιόγλου

Νίκος Σβέρκος

Φωτιές άναψε στην Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη η εκδήλωση με τίτλο «Απέναντι στην Κυριαρχία Μητσοτάκη, Ποιός;» (Τρίτη 13/2, 18:00), που εν τέλει διοργανώνεται από την Εφημερίδα των Συντακτών. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τους Τεμπονέρα και Χριστοδουλάκη, που προχωρούν σε ελιγμούς ενόψει της συνάντησής τους, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου θα προσέλθει με την ασφάλεια των συλλογικών θέσεων της Νέας Αριστεράς στο Θέατρο Άλφα στην Πατησίων.

Σε συνεντεύξεις τους σε μέσα ενημέρωσης οι Διονύσης Τεμπονέρας και Μανώλης Χριστοδουλάκης επιχείρησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να πείσουν -με διαφορετική ένταση- ότι δεν ακολουθούν προς το παρόν πορείες έξω από τα όρια των κομμάτων τους. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι η εκδήλωση της Τρίτης δεν αποτελεί «εκδήλωση Τεμπονέρα», αλλά μια πρωτοβουλία της «Εφ.Συν.», ωστόσο οι απαντήσεις τους αντικατοπτρίζουν και την τακτική τους, αλλά και τις πιέσεις που δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Τεμπονέρας: Γέφυρα ενότητας με τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο μεν Διονύσης Τεμπονέρας επέμεινε («Καθημερινή») στην άποψη που έχει καταθέσει με κείμενο – πλατφόρμα στον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει ανάγκη για ένα «Μέτωπο Δημοκρατίας» με βάση το τρίπτυχο «εθνική κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη – ευημερία». Το στέλεχος σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι «επισπεύδων κα πρωταγωνιστής» στις διεργασίες βάση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν θέλει επ’ ουδενί να απομονωθεί από το κομματικό σώμα, γι αυτό και έστειλε μήνυμα στην ηγεσία ότι «ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, είναι εκείνος που έχει την εντολή και την ευθύνη μα οδηγήσει το κόμμα μας στην εκλογική και πολιτική ανάκαμψη.

Παράλληλα ύψωσε σημαία ανακωχής επιθυμώντας να πείσει πως δεν ακολουθεί αντικομματική συμπεριφορά. Είπε χαρακτηριστικά πως απαιτείται «ενότητα, συντροφικότητα, προτάσεις πολιτικής και κοινωνική παρέμβαση» για να επιτευχθεί καλό αποτέλεσμα, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως το εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «καλύτερο από το αναμενόμενο». Έθεσε, τέλος, τον στόχο στις επόμενες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι «τουλάχιστον δεύτερος», ώστε έπειτα «να μπορεί με καλύτερους όρους να διεκδικήσει την επάνοδο στην διακυβέρνηση του τόπου».

Χριστοδουλάκης: Πίστη στον Ανδρουλάκη

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε όλε τις τελευταίες του παρεμβάσεις επιχειρεί να στείλει με απόλυτη σαφήνεια «σήμα» προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πως είναι απόλυτα πιστός στον πρόεδρό του. Σε συνέντευξή του («Παραπολιτικά») υποστήριξε αφενός ότι ο ίδιος και τα άλλα στελέχη προσεκλήθησαν στην εκδήλωση «για να εκθέσουν τις απόψεις των κοµµάτων στα οποία ανήκουν», ενώ δήλωσε «αταλάντευτα στρατευµένος στην προσπάθεια της παράταξης να ανακτήσει τους χαµένους της συσχετισµούς και την κυβερνητική της προοπτική».

«Προσέρχοµαι στην εκδήλωση αυτή µε την αυτοπεποίθηση των ιδεών της σοσιαλδηµοκρατίας και την περηφάνεια και ευθύνη που νιώθω ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ» συνέχισε και επανέλαβε ότι τα σενάρια περί αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη είναι «αστεία» καθώς τοποθετείται «πάντα υπό το πρίσµα της κεντρικής κοµµατικής στρατηγικής, στα εύκολα και στα δύσκολα. Αυτό θα κάνω και την ερχόµενη Τρίτη». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν την πρόσφατη επισήμανση του («Action24») ότι η απάντηση στο ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος», είναι «το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης».

Πολλοί ερμηνεύουν τις δηλώσεις αυτές ως αποτέλεσμα της «κίτρινης κάρτας» που φέρεται να του έδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, με τα οποία είχαν τακτική επικοινωνία. Φαίνεται μάλιστα το κλίμα να βάρυνε έτι περαιτέρω καθώς πρόσωπα κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης συνάντησε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Πόλης, μια συνάντηση που έγινε γνωστή στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την πραγματοποίησή της.

Αχτσιόγλου: Εξ αρχής με κομματική ατζέντα

Το σημαίνον στέλεχος της Νέας Αριστεράς κινήθηκε εξαρχής προσεκτικά και «κομματικά»: Για την πρόσκληση που της απευθύνθηκε για να παραστεί στην εκδήλωση ενημέρωση και συμβουλεύτηκε τους Αλέξη Χαρίτση και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ολόκληρη η ηγετική ομάδα προχωρά σε συντονισμένες παρεμβάσεις για το ζήτημα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς είπε σε εκδήλωση στην Πάτρα ότι «δεν θα ηττηθεί η Δεξιά με λογικές συμφωνιών πίσω από κλειστές πόρτες και με μοίρασμα καρεκλών και με μία λογική τεχνητής συγκόλλησης και άθροισης ποσοστών», αλλά «όταν βάλουμε κάτω τα προγραμματικά ζητήματα και όταν έχουμε την αυτοπεποίθησή να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά μαζί της».

Η Έφη Αχτσιόγλου, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη, θέτουν συνολικά «κόκκινες γραμμές» για την ενδεχόμενη προγραμματική και πολιτική συζήτηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Κωστής Καρπόζηλος, δήλωσε («News247») ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν διακρίνεται από την ιδεολογική και πολιτική αναζήτηση των νέων λύσεων που απαιτεί η εποχή μας», καθς και ότι στο εσωτερικό του συζητώνται πολλά που «θα μπορούσε να τα ακούσει κανείς σε κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς». Όσον αφορά, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι «υπάρχουν δύο ψυχές. Υπάρχουν άνθρωποι με πολιτικές θέσεις -είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με αυτές- και αυτοί συνήθως είναι οι πιο στοχαστικοί γύρω από την ιστορική του κρίση και δεκτικοί στο διάλογο, αλλά υπάρχει και μια ηγετική ομάδα με την οποία μας χωρίζει ιδεολογική και αισθητική -με πολιτικούς όρους- άβυσσος».

ΣΥΡΙΖΑΜανώλης ΧριστοδουλάκηςΝέα αριστεράΠΑΣΟΚΈφη Αχτσιόγλουειδήσειςειδήσεις τώραΔιονύσης Τεμπονέρας