Πολιτική|18.02.2024 19:48

ΣΥΡΙΖΑ: 17 μέλη της Π.Γ ζητούν συνεδρίαση αύριο για το ερωτηματολόγιο - Τα ονόματα

Newsroom

Την πιο μεγάλη κρίση του μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των στελεχών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά φαίνεται να περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσίευση, στην πλατφόρμα isyriza του κόμματος, του ερωτηματολογίου του Στέφανου Κασσελάκη.

Αυτή τη στιγμή κορυφαία στελέχη του κόμματος είναι εμφανώς απογοητευμένα από επιλογές της ηγεσίας τις οποίες, μάλιστα, δεν διστάζουν να αποδοκιμάσουν με δημόσιες τοποθετήσεις. Είναι η τρίτη φορά που ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να κάνει πράξη αυτό με το οποίο απειλούσε τους διαφωνούντες: ένα άτυπο δημοψήφισμα, έστω κι αν ο ίδιος το αποσυνδέει από το συνέδριο του κόμματος. Αυτή τη στιγμή, 17 από τα 21 μέλη της ΠΓ ζητούν την άμεση σύγκληση του οργάνου του κόμματος.

Τα ονόματα που υπογράφουν

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα κατατίθεται από τους:

  1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
  3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
  4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
  5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
  6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
  7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
  9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
  10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
  11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
  13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
  14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
  15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
  16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
Αντίθετοι με το αίτημα είναι η Ρένα Δούρου, η Μάγκυ Δούση, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, ενώ λόγω θέσης δεν υπογράφουν οι Στέφανος Κασσελάκης, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. 

Σφοδρή διαφωνία στελεχών με Κασσελάκη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, υπάρχει σφοδρή διαφωνία πολλών, κορυφαίων στελεχών, μελών της πολιτικής γραμματείας, ακόμα και στελεχών που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Χαρακτηριστική  δεν είναι μόνο η διαφωνία της Όλγας Γεροβασίλη, που διατυπώθηκε δημόσια, αλλά και του Νίκου Παππά ο οποίος ήταν ένας από τους δύο πυλώνες που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη ώστε να βγει πρόεδρος – με τον άλλο να είναι ο Παύλος Πολάκης.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Παππάς στο OPEN, από το 2022 επιτρεπόταν η συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις. Η ηγεσία και η ΚΕ του κόμματος έχουν ελεγεί και, βεβαίως, οι αποφάσεις και το καταστατικό δεσμεύουν τους πάντες. Στο ερωτηματολόγιο που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν υπάρχει καμία ερώτηση, καμία αξιολόγηση για τις επιλογές και της ηγεσίας και πώς τα έχει πάει ως τώρα. Όπως αποκάλυψε το OPEN, το παρασκήνιο είναι οργιώδες καθώς, όλη μέρα, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στα τηλέφωνα, γίνονται διαβουλεύσεις και, αποφασίστηκε η κατάθεση στους γραμματείς του κόμματος ενός κειμένου με τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών, ώστε να συγκληθεί αύριο κιόλας η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσουν, και για το συνέδριο, αλλά βεβαίως και το «καυτο» θέμα του ερωτηματολογίου το οποίο, ο Στέφανος Κασσσελάκης, όχι μόνο σε αποσύρει, αλλά επιμένει σε αυτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι, το ερωτηματολόγιο, δε σχετίζεται με το συνέδριο, έχει χρονικό ορίζοντα αρκετών μηνών ενώ δεν παζαρεύει το να κάνει πίσω από την επιλογή του να είναι σε διαρκή διαβούλευση με τη βάση διατηρώντας ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Πολιτική αποδοκιμασία των επιλογών της ηγεσίας - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Το πιθανότερο σενάριο είναι, αύριο, να έχουμε εκτάκτως σύγκληση της ΠΓ, προκειμένου να ασκηθεί κριτική και στο ερωτηματολόγιο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε μία σειρά από επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή φαίνεται να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πολιτική αποδοκιμασία των επιλογών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξει συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, πριν από το συνέδριο, και εάν μπορεί εκεί να τεθεί θέμα ηγεσίας. Όπως φαίνεται, όλα τα σενάρια είναι πιθανά και ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη του συνεδρίου είναι πολύ πυκνός. Ο Στέφανος Κασσελάκης γυρίζει την Τρίτη στην Αθήνα, είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να υπάρξει μέχρι τότε συμβιβασμός για συνεδρίαση της ΚΕ. Το αίτημα για τη συνεδρίαση της ΠΓ αύριο είναι επιτακτικό, και αναμένεται να αποδοκιμαστούν οι επιλογές της ηγεσίας. Αυτή τη στιγμή, εκείνοι οι οποίοι έχουν σταθεί στην απέναντι όχθη λόγω του ερωτηματολογίου είναι αρκετοί. Στον αντίποδα, την επιλογή Κασσελάκη στηρίζουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασιμάτη.

Η αναφορά Γεροβασίλη στον Τσίπρα

Από πλευράς του ο Νίκος Παππάς υπενθυμίζει στους συνομιλητές του ότι, στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στη βάση μίας πολιτικής συμφωνίας η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ότι οι πάντες δεσμεύονται για κοινή πορεία, στη βάση της ιδρυτικής διακήρυξης που ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο, από την Αριστερά, ως το προοδευτικό κέντρο. Όλα αυτά, με το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη φαίνεται ότι μπαίνουν σε κρίση. Τελος, αξίζει να σημειωθεί ότι, στην τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά της στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για την ώρα τουλάχιστον έχει επιλέξει να μην παρέμβει. Η Όλγα Γεροβασίλη είναι από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό.

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑΝίκος Παππάςερωτηματολόγιοειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης