Πολιτική|22.02.2024 10:54

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά το Συνέδριο εν μέσω έντασης - Νέα μηνύματα στελεχών προς Κασσελάκη

Newsroom

Σε λίγες ώρες ξεκινά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω εσωκομματικής έντασης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί τον κόσμο να δώσει το «παρών» κάνοντας λόγο για μια «προοδευτική αντεπίθεση». Την ίδια ώρα, τα στελέχη του κόμματος είναι σε αναβρασμό με κάποια από αυτά να προσπαθούν τα ρίξουν τους τόνους ενώ υπάρχουν φωνές που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει.

«Ειπώθηκε συγγνώμη από τον πρόεδρο για την επιστολή»

Λίγο πριν το Συνέδριο, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος αναφέρθηκε στην επιστολή Κασσελάκη. «Αυτή η επιστολή ήταν ένας από τους λόγους που τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θεώρησαν ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τα ζητήματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο καθώς υπήρχαν χαρακτηρισμοί που έριχναν νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης ειπώθηκε από τον πρόεδρο συγγνώμη.

Όλοι έχουν το βάρος της ευθύνης και όταν γίνεται μια συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία και βγαίνουν έξω και άλλα πράγματα, δίνεται μια εικόνα μη πραγματική. Η πραγματική εικόνα είναι ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ΠΓ και του προέδρου του κόμματος και αυτά που περιείχε η επιστολή δεν υποστηρίζονται», ανέφερε.

«Κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει τον Τσίπρα»

Συνέχισε λέγοντας πως  «κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει τον Αλέξη Τσίπρα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έχει επιλέξει μια στάση ευθύνης και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους. Μιλάει είναι παρών και παρεμβαίνει όταν ο ίδιος το κρίνει.

Η θεματολογία του Συνεδρίου, είπε πως είναι «να δούμε τα αίτια της ήττας, για να μην ξαναγίνουν. Το δεύτερο είναι ποιες είναι οι προγραμματικές μας προτεραιότητες. Είναι οι αγρότες έξω, είναι η ακρίβεια και η καθημερινότητα. Το τι λέμε ως κόμμα. Και το τρίτο είναι τι κόμμα θέλουμε.  Μπήκε ξαφνικά ένα ερωτηματολόγιο για το όνομα και το σύμβολο, σε ζητήματα που ο ίδιος ο πρόεδρος είπε πως δεν αφορούν αυτό το συνέδριο, αλλά το επόμενο, άλλαξε μια ατζέντα». 

«Κανένας πρόεδρος ή μέλος ΠΓ δεν είναι μόνιμος»

Για το ζήτημα εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε πως «κανένας δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα. Αυτό που έχει αποφασίσει με εισήγηση του προέδρου στις προηγούμενες συνεδριάσεις είναι πως βεβαίως θα υπάρχει εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας απλώς επειδή είναι περίοδος ευρωεκλογών είπαμε να μην γίνει τώρα αλλά τον Ιούνιο – Ιούλιο.

Υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο και κανένας δεν ανέφερε πρόταση μομφής μέσα στις συνεδριάσεις και ταυτοχρόνως κανένας πρόεδρος ή μέλος ΠΓ δεν είναι μόνιμος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι κρινόμαστε. Και οι ευρωεκλογές είναι ένα καθαρό μήνυμα της κοινωνίας σε όλα τα κόμματα που τα θετικά αποτελέσματα πρώτα τα πιστώνονται οι πρόεδροι όπως και τα αρνητικά», συνέχισε.

Κατέληξε επισημαίνοντας πως «ένα κανονικό κόμμα σέβεται τα όργανα και το καταστατικό του».

«Εκλέξαμε πρόεδρο και όχι μονάρχη – Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας»

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε πως: «Κάνουμε μία προσπάθεια να αναστρέψουμε την αρνητική εκλογική πορεία που αποτυπώθηκε σε δύο εκλογές το 2023, τη δυσμενή δημοσκοπική πορεία».

«Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την ηγεσία που εκλέξαμε πριν από έξι μήνες, αλλά την ηγεσία την εκλέξαμε για να μπορέσει το κόμμα μας να σταθεροποιηθεί, να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες. Παλεύουμε για να πάει το κόμμα καλύτερα. Είμαστε ένα συλλογικό κόμμα, πρέπει να λειτουργούμε δημοκρατικά, εκλέξαμε πρόεδρο και όχι μονάρχη», τόνισε

Ο κ. Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας 100 μέρες πριν τις εκλογές».

«Πάντα αποφεύγω τους μαξιμαλισμούς, ένα καλό αποτέλεσμα είναι να διατηρήσουμε τον κύριο όγκο των δυνάμεων που είχαμε στις εθνικές εκλογές στο 17%, δεν βάζω τον πήχη ψηλά, δηλαδή να βγούμε πρώτοι, αλλά δεν θεωρώ αποδεκτό ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αλλάξει την πολιτική γεωγραφία της χώρας και δεν θα είμαστε δεύτεροι», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «αυτό είναι πολύ σημαντικό και αν γίνει θα έχει συνέπειες για όλους, θα αποτελέσει ένα μείζον πολιτικό γεγονός».

«Ο στόχος μας είναι να σταθεροποιηθει το κόμμα, να δυναμώσει, να μείνει ο Στέφανος Κασσελακης και να διεκδικήσει να είναι πρώτος στις Εθνικές εκλογές. Η στόχευσή μας είναι η ηγεσία να περάσει αυτόν τον πήχη, να είμαστε ένα κόμμα που θα έχει σταθεροποιηθεί και θα το αντιλαμβάνεται ο κόσμος», επανέλαβε.

Σχετικά με ένα σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ νέος άνθρωπος, είναι ενεργός βουλευτής, ενεργός πολιτικός στην Ευρώπη. Ό,τι συνέβη και μπορούμε να συζητάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που πήγε από το 3% στο 33% έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συνισταμένες, ήταν πάντα μία θετική συνισταμένη όχι μόνο για το κόμμα μας αλλά για τη χώρα μας και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα». 

Πυρά από Σπίρτζη - «Αν είχε πολιτικό χάρισμα ο Κασσελάκης δεν θα ήμασταν στο 9%»

Αντίθετα, ο Χρήστος Σπίρτζης πυροδότησε βόμβες κατά του Στέφανου Κασσελάκη, μιλώντας στο Kontra Channel. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει χάσει την ταυτότητά του. Δεν έχει πολιτική ατζέντα και γι' αυτό έχει και δημοσκοπική κατάρρευση». «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αποκατασταθεί η πολιτική λειτουργία του κόμματος» συμπλήρωσε. Στο ερώτημα αν ευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να λειτουργεί πολιτικά ο Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε «προφανώς».

Ακόμη ο κ. Σπίρτζης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή να λειτουργεί αμιγώς επικοινωνιακά: »Δεν έχει σημασία αν πολλοί σύντροφοί μας κοπιάζουν να παράγουν θέσεις», σχολίασε και διερωτήθηκε: «εσείς γνωρίζετε τις θέσεις για παράδειγμα που παρήχθησαν στα προσυνέδρια; Όχι. Έμεινε μόνο μια φωτογραφία του κ. Κασσελάκη με μία κυρία και μια επίσκεψη στον Βόλο με τον σκύλο του, όπου έκανε δηλώσεις για τον Μπέο».

«Δεν είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή και δεν είναι και η εικόνα σοβαρότητας» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια ιεραρχημένη πολιτική πρόταση και όχι μια εικόνα σε κοσμικές στήλες. Είχατε δει επί Αλέξη Τσίπρα να γινόμαστε πρώτο θέμα σε μεσημεριανές εκπομπές; Το επικοινωνιακό χάρισμα, πρέπει να έχει και μια πολιτική άτζεντα. Αν είχε πολιτικό χάρισμα (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης), δεν θα ήμασταν στο 9%».

Το ποστ Κασσελάκη για το Συνέδριο 

«Είμαστε εδώ στο Tae Kwon Do και ετοιμαζόμαστε για το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο κάνει πραγματική αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό θα αρχίσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη πορεία για την Προοδευτική Αντεπίθεση. Την προοδευτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη ο κόσμος τώρα», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του, την οποία συνοδεύει με βίντεο από τις προετοιμασίες για το σημερινό συνέδριο.

Επισημαίνει ότι η ομιλία του είναι ανοικτή όχι μόνο στους συνέδρους, αλλά και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ελάτε, σας προσκαλώ, όλος ο κόσμος μια γροθιά, για να μπορέσει να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη στην κοινωνία μας. Σας περιμένω στις 6μ.μ.», αναφέρει.

 

ΣΥΡΙΖΑσυνέδριοΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΧρήστος ΣπίρτζηςΚώστας ΖαχαριάδηςΘανάσης Θεοχαρόπουλος