Πολιτική|25.02.2024 21:50

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο του επεισοδιακού συνεδρίου και ο δύσκολος δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές

Newsroom

Με την συμβιβαστική λύση μη εκλογής νέου προέδρου, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τέλος στο θρίλερ των τελευταίων 24ώρων.

Μέσα από ένα πρωτοφανές πινγκ-πογνκ τοποθετήσεων από τους Στέφανο Κασσελάκη και Ολγα Γεροβασίλη, την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και τελικώς τη συμβιβαστική προσέγγιση των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα, που επικράτησε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες μέσα σε λίγους μήνες για την εκλογή προέδρου και όλα τα υπόλοιπα μένει να φανούν στην πορεία.

Έντονο το παρασκήνιο

Μέχρι όμως την οριστικοποίηση της απόφασης αυτής μεσολάβησαν έντονες διαβουλεύσεις προκειμένου να προκύψει ο συμβιβασμός για ακύρωση των εκλογών. Στο επίκεντρο βρέθηκε μια ομάδα στελεχών όπως ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης και 15 περίπου βουλευτές που υπό το φόβο τι μπορεί να σημαίνει μια νέα εσωκομματική σύγκρουση με ανάδειξη νέου αρχηγού, φοβηθήκαν δηλαδή τη διάσπαση. Έτσι λοιπόν άρχισαν να δουλεύουν την εν λόγω πρωτοβουλία, προτείνοντας στον κ. Κασσελάκη να το ξανασκεφτεί, καθώς θα έπρεπε να βρεθεί μια οδός διεξόδου και να μην πάει το κόμμα σε εκλογές, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Χρήστος Τσιγούρης στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Σκέφτηκε τα νέα δεδομένα ο Κασσελάκης

Οι προτροπές αυτές φαίνεται πως έκαναν τον κ. Κασσελάκη να σκεφτεί τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν. Σήμερα εμφανίστηκε σκληρός και επιθετικός με όσους είχαν διαφορετική γνώμη και συγκρούστηκαν μαζί του. Στο παρασκήνιο όμως υπήρχε μια συζήτηση για το πώς μπορεί να βρεθεί αυτή η λύση απεμπλοκής. Δεν ήθελε να κριθεί στις ευρωεκλογές αλλά στις εθνικές εκλογές. Γι΄ αυτό και ζήτησε αυτή την τριετή επέκταση θητείας.

Ο… ενδιάμεσος χώρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η ομάδα των στελεχών του ενδιάμεσου χώρου που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο (Φάμελλος, Παππάς, Γ. Τσίπρας, Πολάκης) αναδείχθηκαν σε ρυθμιστές αυτής της αναμέτρησης με δυο σημεία κλειδιά.

Από τη μια με τις πολιτικές και εκλογικές μάχες που πρέπει να δοθούν με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Και από την άλλη με τις αλλαγές που θα γίνουν στις δομές του κόμματος. Εδώ όμως φαίνεται θα υπάρχει ένα ανασυγκροτημένο εκτελεστικό γραφείο που θα κάνει τις προτάσεις για αλλαγές. Όσοι πάντως εργαστήκαν για την ενδιάμεση λύση, πήραν αρκετό βάρος και έκαναν τον ρυθμιστή των εξελίξεων, προσθέτει ο Χρήστος Τσιγούρης.

Στρωμένος με «αγκάθια» ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές

Όπως και να ΄χει, μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη περίοδος αναμένεται να έχει πολλούς κραδασμούς, με τον δρόμο για τις ευρωεκλογές, να είναι στρωμένος με αγκάθια. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε για το πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των ευρωεκλογών, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι σκληρές επιθέσεις και οι διχαστικές εκφράσεις σε στελέχη από πλευράς ηγεσίας.

Οι συμβιβασμοί και οι… κερδισμένοι

Η ομάδα των στελεχών που αποτελούνταν από τους κυρίους Φάμελλο, Παππά, Γ. Τσίπρα και Παύλο Πολάκη αναδείχθηκε ρυθμιστής αυτής της αναμέτρησης, με τη φόρμουλα διεξόδου που πρότειναν και τελικά πέρασε. Φυσικά, τα πρόσωπα αυτά θα έχουν και λόγο το επόμενο διάστημα. Στην εξίσωση μπαίνει και το Εκλεκτικό Γραφείο που θα είναι ρυθμιστής στις αλλαγές. Υπάρχει ωστόσο και ενόχληση για τη στάση των στελεχών αυτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αναφέρεται ενδεικτικά πως η κ. Γεροβασίλη έριξε καρφί αναφέροντος περίπου αυτά που είπε και ο Αλέξης Τσιπρας. «Στο συνέδριο έπεσαν οι μάσκες για μια σειρά από στελέχη που υποκριτικά στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης» επεσήμανε σχετικά.

Οι ευρωεκλογές πάντως, εφόσον φτάσει συντεταγμένα εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνουν πολλά. Αυτό επεσήμανε και ο τέως πρόεδρος του κόμματος. Νωρίτερα άλλωστε το απόγευμα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ανέφεραν πως ότι είχε να πει το είπε και όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα.

Στέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024Γιώργος Τσίπραςσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΠαύλος ΠολάκηςΌλγα ΓεροβασίληΝίκος ΠαππάςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις