Πολιτική|26.02.2024 16:21

Γεραπετρίτης: Σε μελλοντικό χρόνο η κύρωση των Μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε μελλοντικό χρόνο «που θα είναι κατάλληλος» παρέπεμψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης την κύρωση των Μνημονίων με την Βόρεια Μακεδονία. Όπως, εξάλλου, είπε η κύρωση των μνημονίων συναρτάται από την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ποιες αλλαγές δεν έχει κάνει ακόμα η χώρα 

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και στις πινακίδες των οχημάτων.

«Για την προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα είχε προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος 5 ετών. Η γειτονική χώρα είχε τον χρόνο να κάνει τις αλλαγές αλλά έως σήμερα δεν έχουν συντελεστεί, - όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης - αλλά με γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα της γειτονικής χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας από τους γείτονες και όπου απαιτείται ή υπάρχουν καθυστερήσεις ακολουθούνται τα προβλεπόμενα.

«Είναι δική μας υποχρέωση να παρακολουθούν την πιστή εφαρμογή και όταν βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα να προχωρούμε στις νόμιμες ενέργειες», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου.

Πάντως, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι οι σχέσεις μας με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια.

Γιώργος ΓεραπετρίτηςΣυμφωνία ΠρεσπώνΒόρεια Μακεδονίαειδήσεις τώραΣκόπια