Πολιτική|26.02.2024 23:37

Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Newsroom

Μετ’ επιτάσεως διέψευσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις αναφορές του Σλοβάκου ομολόγου του ότι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σκέφτονται να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο για το ουκρανικό που πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε χαρακτηριστικά: «Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας»

«Κανένα θέμα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας»

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην συνδιάσκεψη και τις επαφές που είχε, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία».

«Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», είπε και σε ερώτηση για το εάν τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού, ο πρωθυπουργός συνέχισε:

«Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία. Ευχαριστώ πολύ».

Ζελένσκι: Όλα ξεκίνησαν στην Κριμαία

«Όλα ξεκίνησαν στην Κριμαία… Αυτός ο ρωσικός ρεβανσισμός, αυτός ο πόλεμος» που ξεκίνησε η Ρωσία, τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη της επίθεσης στη χερσόνησο της Κριμαίας, κατά το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Κομάντος χωρίς διακριτικά στις στολές τους άρχισαν να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στη χερσόνησο της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία. Στις 18 Μαρτίου του 2014, η Μόσχα ανακοίνωσε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, απόφαση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε εκ νέου απόψε ότι η Κριμαία πρέπει να επιστρέψει στην ουκρανική κυριαρχία. «Ακριβώς εκεί, στην Κριμαία», είπε ο ουκρανός πρόεδρος, «πρέπει (η Ρωσία) να υποστεί μια αποφασιστική ήττα».

Το Κίεβο έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως στόχος του είναι η απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας. Τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) στην επικράτειά της.

Ρόμπερτ ΦίτσοΝΑΤΟΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαειδήσεις τώρα