Πολιτική|13.03.2024 06:15

Κασσελάκης: Βέβαιος για δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και «έκρηξη ανάπτυξης» με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Σβέρκος

Με επιθετική διάθεση εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, που προανήγγειλε πως θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό και την ακρίβεια. 

«Είμαστε δεύτεροι και ανεβαίνουμε»

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία και την ακρίβεια, θέλησε να μεταδώσει αισιοδοξία στους παριστάμενους στην Τεχνόπολη. Επιχειρώντας να εξηγήσει την «εμμονή» όπως είπε, που έχουν το τελευταίο διάστημα οι κυβερνώντες απέναντί του, είπε πως «προφανώς βλέπουν κυλιόμενες μετρήσεις» και πως το κόμμα του έχει «μια νέα δυναμική, είμαστε ξεκάθαρα δεύτεροι και ανεβαίνουμε γρήγορα».

Απαντώντας εμμέσως στις κατηγορίες πως διατηρεί παρανόμως επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον πρωθυπουργό και να εμφανιστεί ως βελτιωμένη του εκδοχή. Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχετε επιχειρήσει ποτέ στη ζωή σας; Έχετε ξεκινήσει τίποτα στη ζωή σας;». Αναρωτήθηκε «το κόμμα σας πότε θα επιστρέψει τα 500 εκατ. στις τράπεζες;» και κατηγόρησε τους κυβερνώντες πως «έχουν το θράσος και ζητάνε και τα ρέστα».

Προτάσεις νόμους με τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα φέρει προτάσεις νόμου με τα μέτρα που προτείνει για την ανάσχεση της ακρίβειας «για να αποκαλυφθεί ποιος λέει όχι σε αυτά τα μέτρα κοινής λογικής και ανθρωπιάς». Υποστήριξε ότι η δέσμη μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ «εμπεριέχει και πλεόνασμα από τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουμε».

Κατά την παρουσίαση των μέτρων για την ακρίβεια θέλησε να δώσει το στίγμα για δημοσιονομικής ισορροπίας και πειθαρχίας στους στόχους. Υποστήριξε συγκεκριμένα πως η δημοσιονομική δαπάνη για αυτά τα μέτρα θα ανέρχεται σε 3,243 δισ. ευρώ, ενώ τα δημόσια έσοδα «που θα πληρώσουν οι κερδοσκόποι» προβλέπεται να ανέλθουν σε 3,262 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που κρατούν αποστάσεις από το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ

Περιγράφοντας το «Ελληνικό Όνειρο», ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι με τα μέτρα που προτείνει θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας «μεσαίας τάξης». Ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ άλλων υπέρ των ανοικτών αγορών, ενώ προέβλεψε πως εάν εφαρμοστούν τα μέτρα του τότε θα συμβεί «έκρηξη ανάπτυξης» στην Ελλάδα.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα προκαλούν το ενδιαφέρον.

  • Για τα μερίσματα, προβλέπεται μείωση του ήδη πολύ χαμηλού 5%, την ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ. ο μέσος όρος φορολόγησης των μερισμάτων ανέρχεται σε 24%. Πιο συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως η φορολογία μερισμάτων θα ακολουθεί την φορολογία των εισοδημάτων. Με βάση τα στοιχεία των πινάκων, εάν ισχύει ο μηδενικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, τότε το 99,2% των προσώπων που εισπράττουν μερίσματα θα πάψουν να πληρώνουν οποιοδήποτε φόρο
  • Με τη μείωση φόρων και εισφορών, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εξασφαλιστεί ένας επιπλέον μισθός, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης. Εδώ και χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί αυτό το λογικό μοτίβο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού με απόφαση της κυβέρνησης. Τουναντίον είπε ότι «μπορεί να βάλει στην τσέπη του εργαζόμενου έναν ακόμα μισθό, χωρίς να επιβαρύνει τον εργοδότη».
  • Την ώρα που τα ενοίκια παραμένουν στα ύψη, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε την πρόταση για μείωση του φόρου στα ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ (1.000 ευρώ το μήνα) στο 5% από 15%, ώστε -όπως είπε- να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες να επιχειρήσουν ξανά. Υπενθυμίζεται πως τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το στεγαστικό.

Πέραν αυτών, όσον αφορά την φορολογία φυσικών προσώπων ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για αφορολόγητο μέχρι τις 10.000. Ωστόσο στους δύο πίνακες που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, η φορολογία στα συγκεκριμένα εισοδήματα εμφανιζόταν στο 9%. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν χτες για τεχνικό λάθος.

ειδήσεις τώραειδήσειςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣΥΡΙΖΑεκλογές