Πολιτική|20.03.2024 22:05

Τέμπη: Θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή – Η θέση της κυβέρνησης και τα πυρά της αντιπολίτευσης

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σταθερή στην άποψή της ότι για το δυστύχημα των Τεμπών ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά ο ανθρώπινος παράγοντας παρέμεινε η κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση επέρριπτε ευθύνες στον πρώην Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ζητώντας την παραπομπή του στη τακτική Δικαιοσύνη.

Διαρκείς αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις

Ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας να σταλεί η υπόθεση στον τακτικό δικαστή ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Σ. Φάμελλου, την διενέργεια προανακριτικής επιτροπής πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέφερε πρόταση του για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βάσει και των νέων στοιχείων. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έλειπε, αλλά το (δύσκολο) έργο να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές ενέργειες ανέλαβε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην πρώτη κόντρα με τον Σ. Φάμελλο.

Ειδικότερα, Υπουργός Επικρατείας,  σήκωσε το γάντι στον Φάμελλο λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από την μια ως «διαπρύσιος κήρυκας επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες, από την άλλη όμως δεν καταθέτετε πρόταση για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής». Απαντώντας ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε, προς τον κ. Βορίδη, ότι «δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζει τους νόμουςτης». «Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Ενώ έχουμε ενδείξεις, αποδείξεις και για τις παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, αν καταθέσουμε αίτημα έχετε προαποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα. Αυτό το κάνατε ήδη μια φορά» είπε. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει ότι οι βουλευτές της ΝΔ ήρθαν  εδώ με μια προειλημμένη απόφαση άνωθεν να κουκουλώσετε το έγκλημα των Τεμπών». Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ να αμνηστεύσουν τους Καραμανλή και Καραγιάννη για τις ποινικές τους ευθύνες για το έγκλημα και τον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα και την απόκρυψη και καταστροφή στοιχείων του εγκλήματος».

Λίγο αργότερα ο Μάκης Βορίδης επιχείρησε να αποδείξει αφενός ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει ο σταθμάρχης αφετέρου ότι επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, απαντώντας στα περί συγκάλυψης ο Υπουργός Επικρατείας, παρέθεσε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα: « Συγκροτείται επιτροπή με πρωτοβουλία της κυβέρνηση. Σήμερα από την επιτροπή αυτή επικαλείστε τα πορίσματά της. Αυτά επικαλείστε σήμερα. 2ον Η δικαιοσύνη έχει κάνει τη δουλειά της. Έχουν γίνει δύο ποινικές δικογραφίες.  Στη Βουλή έχουν έρθει προτάσεις δύο προτάσεις για προκαταρκτική Επιτροπή και για εξεταστική. Δεχτήκαμε τη πρόταση για εξεταστική Επιτροπή.  Απορρίψαμε τις προτάσεις για προκαταρκτική, διότι . αφορούσαν ζητήματα του δημοσίου λογιστικού της εκτέλεσης της 717. Το απορρίψαμε γιατί δεν θεωρούσαμε ότι υπήρχαν εκεί ποινικές ευθύνες», είπε και συνέχισε: «Συστάθηκε η εξεταστική, έλαβε δύο παρατάσεις. Έκανε ατελείωτες ώρες συνεδριάσεων. Τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίες είναι αυτά που επέλεξε η δικαστική αρχή να στείλει. Που συγκαλύψαμε εμείς;»

Ανδρουλάκης: Το τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορώντας την για καθεστωτική νοοτροπία, και προσπάθεια να κρύψει την αλήθεια και τις ευθύνες της για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Τόνισε μάλιστα ότι η στρατηγική της συμπυκνώνεται «στη διαφθορά, τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».

Ταυτόχρονα, από τη βήμα της Βουλής ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής βάσει του ευρωπαϊκού εισαγγελικού πορίσματος το οποίο όπως είπε, επισημαίνει ότι εναντίον του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ενοχής του.

«Από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια όπου συζητείται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη που είχε καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «πρόεδρο παρωδία της Εξεταστικής Επιτροπής ο οποίος με το ύφος του έδειξε ότι δεν έχει ευνσυναίσθηση του τι συνέβη πραγματικά το βράδυ των Τεμπών», και υποστήριξε ότι σκόπιμα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν σημαντικοί και ουσιώδεις μάρτυρες.

«Δεν αποφασίσαμε, όπως υπονόησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, να ξεκινήσουμε κανένα κυνήγι μαγισσών βάσει θεωριών συνομωσίας. Εμείς μείναμε σταθερά προσηλωμένοι στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που υποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να ακούμε από τον προκλητικά σήμερα απόντα πρωθυπουργό να δηλώνει με απεριόριστη αλαζονεία σε συνέντευξη του, ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα ας καταθέσει αίτημα Προανακριτικής Επιτροπής με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Εμείς το καταθέσαμε, εσείς όμως το απορρίψατε για να προστατεύετε τον κ. Καραμανλή και να αποκρύψετε την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Αντί λοιπόν να σηκώσετε το γάντι και να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, ως όφειλε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας, βρήκατε σωσίβιο το ΚΚΕ για να μας πείτε ότι για όλα φταίει η Ευρώπη και να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, καλώντας λέει δεκάδες μάρτυρες που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την υπόθεση».

«Προσπάθεια συνολικής συγκάλυψης»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι  έγινε μια προσπάθεια για συνολική συγκάλυψης από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω της μη κλήτευσης μαρτύρων και , ακόμα, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται, ως ο επικεφαλής της κυβέρνησης, στη θητεία της οποίας συνέβη το τραγικό έγκλημα. «Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από τις προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή με μεγαλύτερη ταχύτητα της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών.  Ευθύνεται γιατί παραπέμπει την ολοκλήρωση των στοιχειωδών έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε βάθος ...εικοσαετίας. Ευθύνεται γιατί τα έργα αυτά θα χρηματοδοτούνται με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία, μακριά από τις ανάγκες του λαού για σύγχρονες, ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο», ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συστήσουμε προανακριτική Επιτροπή.

Κόντρες στην Ολομέλεια

Στο μεταξύ, η διαδικασία στην Ολομέλεια στιγματίστηκε από την έντονη κόντρα ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος της εξεταστικής Επιτροπής απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «η ίδια έχει το μονοπώλιο του μίσους». «Είστε έμπορος και εργολάβος του πόνου. Θέλετε να πείτε για την κυβέρνηση και για τον πρωθυπουργό, που από την πρώτη στιγμή με συντριβή έσπευσε στην Λάρισα ότι το μέλημα του, ποιο ήταν; Να κρύψει, λες και ήταν κάποιος δολοφόνος, τα στοιχεία; Είναι δυνατόν; Και είστε σοβαροί πολιτικοί; Εμείς υπερασπιστήκαμε την αλήθεια», προσέθεσε. Απαντώντας η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει σήμερα στη Βουλή να απολογηθεί και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο Κ. Καραμανλής «κρατάει» τον πρωθυπουργό. Απευθυνόμενη προσωπικά στον Δημήτρη Μαρκόπουλο θύμισε παλαιότερα άρθρα του για υποθέσεις όπως η Novartis και κατέληξε: «Εσάς επέλεξε η κυβέρνηση που είστε ικανός για όλα για τη συγκάλυψη ευθυνών και αιτιών. Ήρθατε να κουνήσετε το δάχτυλο στους νεκρούς».

«Δεν έχετε ίχνος τσίπας, να πάτε σπίτι σας»

Λίγη ώρα αργότερα, νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Θάνο Πλεύρη με τον δεύτερο να καταγγέλλει την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για «κοινοβουλευτικό μπούλινγκ»..

«Να ενημερώσω ότι λέω τα ίδια με όποια ιδιότητα. Έχω την τάση να μην αγαπάω τις καρέκλες όταν προδίδονται αρχές και αξίες. Σας διαβεβαιώνω ότι κάθε φορά που θα επιχειρείται την παραποίηση της αλήθειας, την παροχή συνδρομής θα με βρίσκεται απέναντι. Καταφέρατε την εξαίρεσή μου από την εξεταστική επιτροπή, γιατί ξέρατε ότι θα ήταν μια άλλη διαδικασία. Δεν θα καταφέρετε να με σιγάσετε», είπε και μάλιστα υπογράμμισε: «Όλα καλά πήγαν; Σκοτώσατε 57 ανθρώπους είστε υπαίτιοι και υπόλογοι γι αυτό και είστε τόσο λίγοι». Μάλιστα, επιτέθηκε στον Μ. Λαζαρίδη λέγοντας ότι έφτασε να μας πει ότι σέβεστε τις οικογένειες του και ότι όλα πήγαν καλά! «Δεν έχετε ίχνος τσίπας να πάτε σπίτι σας. Κάποιοι εδώ μέσα δεν εξαγοραζόμαστε», συνέχισε.

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης υπογράμμισε ότι πρώτη φορά βλέπει δικηγόρο να χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική του θέση για να προωθήσει την εργασία της ως δικηγόρος. «Η Συμπεριφορά σας συνάδει με την ακροδεξιά παρόλο που είστε αριστερή», συμπλήρωσε.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι ο γγ της κυβέρνησης Σαμαρά έκανε ιδιωτικές συζητήσεις με την Χρυσή Αυγή και προσέθεσε «ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω».


Αντιδράσεις από αναφορά για τον Κασσελάκη και κόντρα Βελόπουλου με τη Δούρου

Μια αναφορά του Κυριάκου Βελόπουλου στη Ρένα Δούρου και την υπόθεση της Μάνδρας αρκούσε για να ανάψουν για ακόμη μια φορά τα αίματα. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη «πως διχάζει την κοινωνία».

«Στο UPFRONT INTIATIVE είπε: «το Πάσχα σκοπεύω να πάω στην Κέρκυρα. Θα μπω στην εκκλησία και ας έρθει ο Μητροπολίτης να με βγάλει έξω αν θέλει». Την ίδια ώρα δηλώνει άθεος και άθρησκος. Δεν μπορεί να είναι χριστιανός, αφού παντρεύεται άντρα δεν ακολουθεί τους κανόνες της Εκκλησίας. Αν ο κος Κασσελάκης θέλει να πάει σε ένα χώρο λατρείας, ας πάει σε ένα τζαμί, μαζί με τον Τάϊλερ» είπε, με την Ρένα Δούρου να σηκώνεται από το έδρανό της και να διαμαρτύρεται. «Ακούστε κυρία Δούρου επειδή δια της παραγραφής αθωωθήκατε για τη Μάνδρα, δεν θα μου βγάζετε γλώσσα», ισχυρίστηκε ο κ. Βελόπουλος, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να διαμαρτύρεται.

Μάλιστα, λίγο αργότερα στα μέσα κοινωνικής Δικτύωσης η Ρένα Δούρου αποκατέστησε την αλήθεια: «Προς αποκατάσταση της αλήθειας, αφού ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός δεν σέβεται ούτε το δικό του ακροατήριο, είμαι υποχρεωμένη να υπενθυμίσω ότι η αθώωσή μου στην συγκεκριμένη υπόθεση προέρχεται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο συνεδριάζοντας ύστερα από πολύμηνη και κοπιώδη δικαστική διαδικασία επί της ουσίας, έκρινε ότι κακώς μου είχαν αποδοθεί ποινικές ευθύνες και με κήρυξε αθώα. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας απολύτως “τεχνικός” λόγος ή παραγραφή για την αθώωσή μου, η οποία είναι επί της ουσίας της υπόθεσης», ανέφερε.

τραγωδίαΚΚΕΖωή ΚωνσταντοπούλουΔημήτρης ΚουτσούμπαςΑλέξης ΧαρίτσηςΠλεύση ΕλευθερίαςΠΑΣΟΚΤέμπηΝέα ΔημοκρατίαειδήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣωκράτης Φάμελλοςσιδηροδρομικό δυστύχημαΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα