Πολιτική|31.03.2024 07:20

Γιατί είναι κρίσιμες οι σημερινές κάλπες στην Τουρκία: Πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν και τι περιμένει η Αθήνα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Ραντεβού» στις κάλπες δίνουν σήμερα οι Τούρκοι πολίτες για τις δημοτικές εκλογές, από τις οποίες θα εξαχθούν και χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για την επόμενη μέρα στην γείτονα. Τα φώτα είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη όπου ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Μουράτ Κουρούμ, που έχει την στήριξη του Τούρκου προέδρου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα κ. Ιμάμογλου, παρά το ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει διασπαστεί. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που μάλιστα ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δεκαετία του 1990- να έχει ριχτεί στη μάχη για την στήριξη του Μουράτ Κουρούμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη νίκη που πέτυχε πέρυσι στις εκλογές θέλει ο εκλεκτός του να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη και για λόγους πολιτικού γοήτρου. Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Η μάχη στην Κωνσταντινούπολη έχει σημασία και για έναν ακόμα λόγο, καθώς σε Άγκυρα και Σμύρνη δεν είναι αισιόδοξα τα μηνύματα για τους υποψήφιους που στηρίζονται από τον κ. Ερντογάν. Την Άγκυρα την έχασε το κυβερνών AKP στις εκλογές του 2019 από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και τον Μανσούρ Γιαβάς ο οποίος φαίνεται πως θα την κρατήσει και στις σημερινές εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά και η Σμύρνη αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των κεμαλιστών και φαίνεται πως είναι δύσκολο να την κερδίσει το κυβερνών κόμμα.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην γείτονα και περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος. Για παράδειγμα, ο κ. Ερντογάν το τελευταίο διάστημα είχε ανεβάσει τους τόνους (είναι ενδεικτικό πως αναφέρθηκε με προκλητικό τρόπο στην εισβολή στην Κύπρο το 1974) κάτι που εκτιμάται πως είχε ως στόχο να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο εν όψει των σημερινών δημοτικών εκλογών.

Τώρα μένει να φανεί αν μετά την σημερινή αναμέτρηση θα κατεβάσει τους τόνους, με δεδομένο άλλωστε πως επιδιώκει να συνεχίσει τα ανοίγματα στην Δύση. Να σημειωθεί εδώ πως το Μάιο αναμένεται η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ και η συνάντηση του στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν. Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ έχουν περάσει από διάφορες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια με την Άγκυρα να επιδιώκει πάντως να γίνουν βήματα προόδου.

Στόχος οι διαφωνίες να μην παράγουν εντάσεις

Να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλει η Αθήνα και στόχος είναι οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν να μην παράγουν εντάσεις. Οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί διατηρούνται ανοιχτοί και το Μάιο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κρίσιμος μήνας θα είναι και ο Απρίλιος καθώς έχουν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις, που θα δώσουν μια εικόνα για το πως εξελίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα το ραντεβού για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα -στις 15 Απριλίου- θα γίνει το τετ α τετ των υφυπουργών Εξωτερικών για την θετική ατζέντα.

Στην Αθήνα θέλουν την συνέχιση του διαλόγου, ωστόσο παράλληλα έχουν καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Με την κυβέρνηση να δίνει έμφαση και στην περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας.

«Παρά την ηρεμία που, ευτυχώς, επικρατεί τώρα στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό. Προσέθεσε δε πως «όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία, ταυτόχρονα όμως και σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης