Πολιτική|08.04.2024 07:20

Πόλεμος στην Κεντροαριστερά – ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ανταγωνίζονται στο δρόμο προς τις κάλπες

Νίκος Σβέρκος

Προτού ακόμα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος τα κόμματα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ανταλλάσσουν πυρά, επιχειρώντας να συσπειρώσουν τη βάση τους και να προβάλουν τις διαφορές τους.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη αναθερμάνθηκε με αφορμή το θέμα των υποκλοπών, που υπό άλλες συνθήκες θα ένωνε όλα τα κόμματα, ενώ η Νέα Αριστερά βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ για την μεταγραφή Ζαγοράκη.

Η έναρξη και οι ρίζες της αντιπαράθεσης

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στη δήλωσή του την Παρασκευή αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωση των θυμάτων των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ουσιαστικά δικαιωμένος για την τακτική του στην υπόθεση των υποκλοπών και προχώρησε σε διμέτωπη επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας για «συκοφάντες».

Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κρατά από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε χαρακτηρίσει «εκβιαζόμενο» τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ είχε αφήσει υπαινιγμούς για το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μηνύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές.

Στην απάντησή του στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να κάνει πίσω στα περί της μήνυσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην καταληκτική φράση της ανακοίνωσής της η Κουμουνδούρου σημείωσε με νόημα πως μετά την ενημέρωσή του από την ΑΔΑΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης «ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του. Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία...».

Όλα τα όπλα στη διάθεση των επιτελείων

Οι εχθροπραξίες δεν έληξαν και στις «ρουκέτες» που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ συμπεριελήφθησαν οι ξένες εταιρίες του Στέφανου Κασσελάκη και η προσφορά υπουργικής θέσης στον Στέφανο Κασσελάκη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την σειρά της η Κουμουνδούρου μίλησε για fake news και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι γίνεται ουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το βαρύ κλίμα ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου δεν βελτιώθηκε τα επόμενα 24ωρα. Τουναντίον ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του (Creta TV) επέμεινε να αφήνει αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη επειδή δεν μήνυσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέφερε την τακτική του «διμέτωπου». Στην ομιλία του στην ΚΠΕ του κόμματος επανέλαβε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε πλήγματα κατά του κράτους δικαίου και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «αντί να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο κράτος δικαίου, αυτοί άνοιξαν καινούργιες».

Η Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά προχώρησε και σε επίθεση με εσωκομματική «αιχμή». Του καταλόγισε πως χάνει την ψυχραιμία του επειδή «οι δημοσκοπήσεις σβήνουν το… όνειρο του κυρίου Ανδρουλάκη για να ξεπεράσει στις Ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και να αντισταθεί στους δελφίνους του κόμματός του».

Διπλή επίθεση της Νέας Αριστεράς

Μακριά από τον «καυγά» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιλέγει να σταθεί η Νέα Αριστερά, που ωστόσο δια του Κωστή Καρπόζηλου άσκησε σκληρή κριτική και στα δύο κόμματα ανιχνεύοντας συμπόρευση τους με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επικέντρωσε την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τα εξοπλιστικά και την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «συστηματικά υποστηρίζει τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας» και «συμφωνεί με την παρουσία της ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα». Ο Κωστής Καρπόζηλος σημείωσε καταληκτικά ότι «το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να κάνει τον κύριο Κασσελάκη υπουργό στην κυβέρνηση του. Το 2024, είναι ευκαιρία να διορθώσει το λάθος του. Έχει έρθει η ώρα να  προτείνει στον κύριο #Κασσελλάκη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

Από την κριτική της Νέας Αριστεράς δεν διάφυγε ούτε το ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την συμπερίληψη του μέχρι σήμερα ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο της Χαριλάου Τρικούπη, ο Κωστής Καρπόζηλος υπενθύμισε πως «ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν ανάμεσα στους 17 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι στη συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα υπέγραψαν το περίφημο “αντι-ψήφισμα”». Επισήμανε, δε, με αιχμή και προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως «η χώρα μας δεν χρειάζεται celebrities στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχαμε και είδαμε τα αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση στον κύριο Μητσοτάκη δεν μπορεί να στηρίζεται στις παλιές συνταγές. Δεν πείθουν τους πολίτες. Δεν αμφισβητούν τις πολιτικές του».

ΠΑΣΟΚΝέα αριστεράειδήσειςευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώραεκλογέςΣΥΡΙΖΑ