Πολιτική|22.04.2024 06:40

Ευρωεκλογές 2024 - ΣΥΡΙΖΑ: Επιθέσεις πρωτοφανούς έντασης σε Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ - Προμηνύεται εμφύλιος στην Κεντροαριστερά μέχρι τις κάλπες

Νίκος Σβέρκος

Ανάβουν τα αίματα στην Κεντροαριστερά, με την Κουμουνδούρου να επιτίθεται χτες σχεδόν ταυτόχρονα σε Νέα Αριστερά και ΠΑΣΟΚ, δίνοντας το στίγμα της σφοδρής αντιπαράθεσης που θα κρατήσει μέχρι τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τούδε και στο εξής όποτε το κρίνει σκόπιμο θα κατηγορεί τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων για συμπόρευση με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρώντας να αποκρούσει τις επιθέσεις με τις ίδιες κατηγορίες που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύεται, δεν θεωρεί τίποτε δεδομένα και θέλει να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και την υπερίσχυσή του σε σχέση με τα όμορα κόμματα. Και αν η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον συνηθισμένη, εντύπωση προκάλεσε η σφοδρή και επίθεση στη Νέα Αριστερά με προσωπικές αιχμές. Επιθέσεις που άγγιξαν το ανοίκειο στυλ των επιθέσεων Κασσελάκη στην αντίπαλό του την εποχή που διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι χθεσινές απαντήσεις και τα σχόλια πηγών του ΣΥΡΙΖΑ σε όσα ελέχθησαν κατά χρονική σειρά από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νίκο Ανδρουλάκη έδειξαν ότι η Κουμουνδούρου δεν αγνοεί τα όσα της καταλογίζονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αφορμή για την επίθεση στην ηγεσία Νέας Αριστεράς αποτέλεσαν οι δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου αναφορικά με την απομπομπή Παπανώτα, αλλά και τα όσα είπε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Η μεν βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, που μια ανάρτησή της έβαλε στην επικαιρότητα τις παλαιότερες δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για τις γυναίκες, δήλωσε (Mega) μεταξύ άλλων πως «ο πολιτικός φορέας επέλεξε να βάλει στο ψηφοδέλτιο του έναν άνθρωπο με αυτές τις απόψεις [σ.σ. τον Δημήτρη Παπανώτα]. Κανονικά όταν βάζεις κάποιον στο ψηφοδέλτιο σου τον βάζεις γιατί έχει κάποια χαρακτηριστικά και όχι επειδή είναι γνωστός. Η αντίδραση του Κασσελάκη έρχεται όταν γίνεται κατακραυγή και όχι όταν γίνονται οι δηλώσεις».

Ο δε πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επισήμανε πως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ενέπνευσε και τον οποίον οι πολίτες εμπιστεύτηκαν για τη διακυβέρνηση της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «σήμερα ακόμα και άνθρωποι που έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ για συναισθηματικούς ή τακτικούς λόγους ασφυκτιούν με τον αρχηγικό αυταρχισμό και την κανονικοποίηση του πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια που επιχειρεί η ηγεσία».

Το κλίμα ανταγωνισμού και εχθροπάθειας που θέλει να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους αποχωρήσαντες που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά, φάνηκε από την προσωπική επίθεση που επιφύλαξε απέναντί τους η Κουμουνδούρου. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισαν στην Έφη Αχτσιόγλου ότι «για μια ακόμη φορά περιορίστηκε στο να κάνει “αντιπολίτευση” στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στον Πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη» καθώς και ότι «ξέχασε να αναφερθεί στη ΝΔ μέχρι και την επισήμανση της “αφηρημάδας” της από τους δημοσιογράφους.

Για τον Αλέξη Χαρίτση η Κουμουνδούρου πώς πηγών της, σημείωσε πως «ο τίτλος και το περιεχόμενο της συνέντευξής του επικεντρώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια δεν έχουν να πουν κάτι για το κόμμα τους και για το τι πρεσβεύει;». Καταλόγισαν μάλιστα «εμμονή που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» των δυο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, αλλά και πως «γίνεται πλέον φανερή και η πρόθεση, αλλά και η επιδίωξη τους να στηρίξουν μια παραπαίουσα και διεφθαρμένη κυβέρνηση. Ευελπιστούμε να τους καλωσόρισαν στο άρμα Μητσοτάκη με …τιμές. Μην πάει χαμένος τόσος κόπος».

Η αιχμή του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον Στέφανο Κασσελάκη με τη φράση (Mega) «προτιμώ να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου, παρά ένας ευχάριστος διασκεδαστής» ενόχλησε σφόδρα την Κουμουνδούρου. Η επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει με κάθε ευκαιρία την υπόθεση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, εξόργισε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό και πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «κατέφυγε στη γνωστή μέθοδο της λασπολογίας, ψάχνοντας “σωσίβιο” για τη διαφαινόμενη αποτυχία στις προσεχείς ευρωεκλογές. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να προσβάλει ακόμη και τους προοδευτικούς ψηφοφόρους διερωτώμενος αν προτιμούν διασκεδαστές». Συμπλήρωναν, δε, πως «ελάχιστοι πλέον τον ακούν ακόμη και από το εσωτερικό του ίδιου του ΠΑΣΟΚ του οποίου ηγείται, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Στέφανος Κασσελάκης κάνουν ουσιαστική αντιπολίτευση στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη».

ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑευρωεκλογές 2024Νέα αριστεράΣτέφανος ΚασσελάκηςΕυρωεκλογέςειδήσεις τώρα