Πολιτική|21.10.2018 15:46

Μυστικά κονδύλια, Σόρος και Σαουδάραβες

Βούλα Κεχαγιά

Δεν ήταν η «εισβολή» του Σόρος στο Υπουργικό Συµβούλιο και οι «ρουκέτες» περί απορρήτων κονδυλίων οι µοναδικές εστίες έντασης στο Υπουργικό της προηγούµενης Τρίτης. Για παράδειγµα, εντός της αιθούσης «έσκασαν» και οι σφαίρες που επρόκειτο να πουλήσει το υπουργείο Αµυνας στη Σαουδική Αραβία, ανοίγοντας εκ των πραγµάτων χώρο και για την ακροδεξιά του Σαλβίνι. Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν εκρηκτικοί διάλογοι, πρώτιστα µεταξύ του υπουργού Άµυνας και του (ακόµη) υπουργού Εξωτερικών, µε εκατέρωθεν φραστικά πυρά που έκαναν, σύµφωνα µε κάποιες πηγές, ορισµένα µέλη της κυβέρνησης να κοκκινίσουν.

Η σκληρή αντιπαράθεση των δύο δεν είχε προβλεφθεί, αντιθέτως µε βάση τη συµφωνία µεταξύ Τσίπρα και Καµµένου, που είχε επιτευχθεί στο γεύµα της προηγούµενης ηµέρας, ο πρωθυπουργός πίστευε ότι το Υπουργικό αποτελούσε µια καλή ευκαιρία για την κυβέρνησή του, ώστε να κλείσει οριστικά το θέµα της επαπειλούµενης πτώσης της µε αφορµή το «Μακεδονικό». Τα πράγµατα εξελίχθηκαν διαφορετικά...

Η εισήγηση στο Υπουργικό έγινε, ως είθισται, από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους υπουργούς του: «Κατανοώ ότι το θέµα της ΠΓ∆Μ δηµιουργεί διαφορές. ∆εν µπορεί όµως µε βάση αυτές τις διαφορές να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το τέλος της κυβέρνησης». Για να συνεχίσει: «Ζητώ από όλους σας να είστε ξεκάθαροι και να δεσµευθείτε ότι δεν πρόκειται να συµπλεύσετε µε τη Ν∆ σε ενδεχόµενη πρόταση µοµφής».

Μετά τον πρωθυπουργό ζήτησε και πήρε τον λόγο ο υπουργός Αµυνας. Πραγµατικά, ο Π. Καµµένος εµφανίζεται να δεσµεύεται ότι δεν θα κάνει το χατίρι στον κ. Μητσοτάκη να ρίξει την κυβέρνηση, όµως ακολούθως ακούγεται να λέει, αφήνοντας υπαινιγµούς και προς τον κ. Κοτζιά και προς τον πρωθυπουργό, ότι «και εσείς µου είχατε πει ότι δεν θα φέρετε τη Συµφωνία των Πρεσπών πριν από τις εκλογές και τελικώς θέλετε να τη φέρετε πριν, δηµιουργώντας µου πρόβληµα». Ο επόµενος υπουργός που µίλησε ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Παριστάµενοι υπουργοί αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός µίλησε µε οξείς χαρακτηρισµούς και στράφηκε και εναντίον του υπουργού Αµυνας, θυµίζοντας την υπόθεση µε την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. «Εγώ τότε σε στήριξα µε την υπόθεση για τις σφαίρες και εσύ επιτίθεσαι» φέρεται να είπε ο κ. Κοτζιάς µε ένταση. Ο Π. Καµµένος δεν µίλησε, όµως ήδη είχε αρχίσει να «φουντώνει» κατά τις περιγραφές. Ακολούθως πήραν τον λόγο αρκετοί υπουργοί, ανάµεσά τους και η κυρία Ελενα Κουντουρά, η οποία ανέφερε ότι «δεν έχω πρόθεση να ρίξω την κυβέρνηση για τη Συµφωνία των Πρεσπών», ενώ και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, φέρεται να είπε ότι «εάν διέθετα ψήφο στη Βουλή, θα ψήφιζα τη Συµφωνία των Πρεσπών».

Οι άλλοι υπουργοί

Τον λόγο πήρε κάποια στιγµή και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος επεδίωξε να συµβιβάσει την κατάσταση, σχολιάζοντας: «Το µείζον είναι πως κανένας από τους υπουργούς δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης» και ακολούθως έκανε αναφορά στον παραλληλισµό Σαλβίνι - Καµµένου που επιχείρησε ο Νίκος Φίλης: «Εγώ δεν αισθάνοµαι ότι είµαι στην ίδια κυβέρνηση µε κανέναν Σαλβίνι. Νοµίζω ότι κανένας από δω µέσα δεν νιώθει ότι βρίσκεται σε κυβέρνηση µε Σαλβίνι».

Τον λόγο πήρε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να µην έχει υποστηρίξει µε φανατισµό τη Συµφωνία των Πρεσπών». Οµως προσέθεσε ότι «δεν µπορούµε να ψάχνουµε να καταργήσουµε τη συµµαχία µε τους ΑΝΕΛ, αν ο ίδιος ο Καµµένος δεν το θέλει». Αυτές οι αναφορές του φαίνεται πως προκάλεσαν την οργή Κοτζιά, που την ίδια ηµέρα µε tweet του είπε ότι «σειρά υπουργών» δεν τον στήριξαν.
Πάντως, δεν πρέπει να είχε παράπονο από τον Γιώργο Χουλιαράκη, που φέρεται να σχολίασε πως τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών «δεν είναι τόσο πολλά όσα λέγονται».

Όµως, αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των οµιλητών, τον λόγο ξαναπήρε ο υπουργός Άµυνας, ο οποίος «απασφάλισε» µε στόχο τον υπουργό των Εξωτερικών. Σε εκείνη τη φάση ακούστηκαν τα περί µυστικών κονδυλίων, χρηµατοδοτήσεις από τον Σόρος και άλλα πολλά...

Πάνος ΚαμμένοςΥπουργικό ΣυμβούλιοΚοτζιάςΠΓΔΜ