Χαρίτσης για Προανακριτική για Τέμπη: «Ο Μητσοτάκης είπε ψέματα – Η κοινωνία έχει καταθέσει τη δική της πρόταση δυσπιστίας»
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΣφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τις ευθύνες για το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος στα Τέμπη. Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είπε ψέματα σε μια ολόκληρη κοινωνία συγκλονισμένη από το έγκλημα στα Τέμπη» και τόνισε πως η λαϊκή κατακραυγή απονομιμοποιεί την παραμονή του στην εξουσία.
«Η κοινωνία έχει ήδη καταθέσει τη δική της πρόταση δυσπιστίας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη!» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα πρόσφατα πορίσματα αποκάλυψαν τρία μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης: ότι το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά σε «ανθρώπινο λάθος», ότι δεν υπήρξε αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος και ότι δεν υπήρχε φορτίο με εύφλεκτο υλικό.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή, επιχείρησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη στον σταθμάρχη, ενώ γνώριζε ότι τα τρένα δεν ήταν ασφαλή. «Έτρεξε να μας διαβεβαιώσει ότι γνώριζε πολύ καλά πως δεν υπήρχε παράνομο εύφλεκτο φορτίο που προκάλεσε την πυρόσφαιρα. Έτρεξε να χαρακτηρίσει θεωρίες συνωμοσίας τις καταγγελίες για το μπάζωμα, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης του έλεγε ότι ‘όποιος μιλάει για μπάζωμα είναι για τα μπάζα’!» υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σενάρια απομάκρυνσης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, από την κυβέρνηση, λέγοντας πως η θυσία ακόμα μιας «Ιφιγένειας» δεν πρόκειται να σώσει τον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση καταρρέει υπό το βάρος της λαϊκής οργής και κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση» ανέφερε, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις έδειξαν πως η κοινωνία δεν τρομοκρατείται και δεν σιωπά.
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στον τότε Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος είχε σταλεί στη Λάρισα και στα Τέμπη με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος έχει παραδεχθεί σε συνεντεύξεις του ότι συντόνιζε ‘την αποκατάσταση της περιοχής’ και συνεργάστηκε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμα και με ιδιώτες εργολάβους» σημείωσε.
«Δεν χρειάζεται καν να ρωτήσουμε ποιος του ανέθεσε να μεταβεί στη Λάρισα και στα Τέμπη και να ‘αποκαταστήσει γρήγορα την περιοχή’! Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ήταν. Ένας και μόνο είχε το δικαίωμα να του αναθέσει αποστολή: ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης!» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να λογοδοτήσει.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των εργασιών αλλοίωσης του χώρου του εγκλήματος, ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης. «Τι ακούσαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όταν ρωτήθηκε ποιος έδωσε τα 650 χιλιάρικα για το μπάζωμα; ‘Αυτό θα το βρει η έρευνα. Εγώ δεν γνωρίζω ποιος πλήρωσε τις ενέργειες αυτές’! Δεν ξέρει η κυβέρνηση ποιος πλήρωσε; Τι είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, κανένα μπακαλοτέφτερο;» είπε χαρακτηριστικά.
Καταθέτοντας στα πρακτικά τα επίσημα έγγραφα, απέδειξε ότι η χρηματοδότηση έγινε μέσω του Ειδικού Προγράμματος Έκτακτων Αναγκών του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, με αποφάσεις υπογεγραμμένες από τους τότε υφυπουργούς Ιωάννη Τσακίρη και Νικόλαο Παπαθανάση. «Πού έχετε το θράσος να μας λέτε ότι πρέπει να γίνει ‘έρευνα’ για να βρούμε ποιος πλήρωσε! Απύθμενο θράσος! Ποιος μπορεί πλέον να πιστέψει ότι δεν έγιναν ενέργειες συγκάλυψης;» διερωτήθηκε.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της Προανακριτικής Επιτροπής, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινωνίας. «Η κοινωνία δεν στήνει λαϊκά δικαστήρια, όπως τεχνηέντως προσπαθείτε να παρουσιάσετε την έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη. Απαιτεί, όμως, από τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις και συγκάλυψη» τόνισε.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «πολέμου ενάντια στο βαθύ κράτος». «Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ‘βαθύ κράτος’. Με ποιον θα παλέψει; Με τον εαυτό του; Ποιος έστησε το επιτελικό παρακράτος των υποκλοπών και της συγκάλυψης;» σημείωσε, καταλήγοντας: «Δεν σας πιστεύει πια η κοινωνία, κύριε Μητσοτάκη. Στην κοινωνία έχετε χάσει τη δεδηλωμένη. Η μόνη λύση είναι η παραίτησή σας».
Ο κ. Χαρίτσης απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα προς τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το μήνυμα των μεγάλων διαδηλώσεων δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις δυνάμεις που επιδιώκουν μια πολιτική αλλαγή. «Αυτό που γίνεται στην κοινωνία μάς ξεπερνά όλους. Δεν μπορούμε να σταθούμε θεατές. Έχουμε την υποχρέωση να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να πιέσουμε με όλους τους τρόπους για να φύγει αυτή η κυβέρνηση της συγκάλυψης» ανέφερε.
Κλείνοντας, σημείωσε ότι η προοδευτική αντιπολίτευση πρέπει να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. «Να βρούμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο οξυγόνο. Και μαζί με την κοινωνία να αναπνεύσουμε κι εμείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.
- Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
- Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
- Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
- Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε σε ηλικία 13 ετών να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης την ημέρα