Πολιτική|21.10.2018 16:31

Το ΚΚΕ επιστρέφει στις «βάσεις του θανάτου»

Αντώνης Γκιόκας

Το προσκλητήριο που απηύθυνε ο Πάνος Καµµένος στις ένοπλες δυνάµεις των Ηνωµένων Πολιτειών για τη δηµιουργία νέων βάσεων στην Ελλάδα, κατά το πρόσφατο ταξίδι που πραγµατοποίησε ο υπουργός Αµυνας στην Ουάσιγκτον, προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα και µεγάλη ένταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η ουσία όµως της τοποθέτησης Καµµένου, αν δηλαδή οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα µας, απασχόλησε έντονα µόνο το ΚΚΕ, που εδώ και αρκετούς µήνες έχει επικαιροποιήσει το παλιό σύνθηµα «Εξω οι βάσεις του θανάτου», αφού για τον Περισσό η αµερικανική στρατιωτική παρουσία αποτελεί αιτία πολέµου – πόσω δε µάλλον η επέκτασή της.

Το ΚΚΕ αποφάσισε να απαντήσει στην πρόσκληση του Π. Καµµένου µε κινητοποιήσεις στις πόλεις στις οποίες συζητείται να δηµιουργηθούν οι νέες βάσεις. Στις 22 και 23 Οκτωβρίου θα πραγµατοποιηθούν συλλαλητήρια σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, µε τον Περισσό να υποστηρίζει ότι «Οι βάσεις δεν φτιάχνονται για να προστατέψουν τη χώρα και τα σύνορα, όπως λένε ορισµένοι, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορµητήρια πολέµου και επεµβάσεων, για να προστατεύσουν τα συµφέροντα των ενεργειακών κολοσσών. Θα µετατρέψουν την Ελλάδα σε “µαγνήτη” πιθανών επιθέσεων».

Οι αντιδράσεις του ΚΚΕ στην πιθανότητα περαιτέρω στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στη χώρα µας είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από το ταξίδι του Π. Καµµένου στην Ουάσιγκτον. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, στην Αλεξανδρούπολη, η τοπική κοµµατική οργάνωση βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση µε τον δήµαρχο της πόλης Ε. Λαµπάκη, τον οποίο κατηγορούν ως «λαγό» για την εγκατάσταση αµερικανονατοϊκής βάσης ελικοπτέρων στο λιµάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αντιδράσεις είχαν σηµειωθεί και από τις οργανώσεις του ΚΚΕ στη Αχαΐα, όταν τον περασµένο Μάιο αποκαλύφθηκε η επίσκεψη στον Αραξο του Φρεντ Φρέντρικσον, που είναι ο επικεφαλής της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ και µάλιστα σταθερός υπέρµαχος του διαβόητου νατοϊκού δόγµατος του «πρώτου πυρηνικού πλήγµατος». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πάτρα τον Ιούλιο, το πανό της Οργάνωσης Περιοχής της ∆υτικής Ελλάδας της ΚΝΕ ανέγραφε: «ΟΧΙ πυρηνικά στον Αραξο, συνένοχοι στον φόνο δεν θα γίνουµε».

Εκτός των προσεχών κινητοποιήσεων, από τον Περισσό υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και θα κλιµακώνονται όσο η κυβέρνηση συµπεριφέρεται ως «σηµαιοφόρος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια»

ΝΑΤΟΗΠΑΠάνος ΚαμμένοςΚΚΕ