Πολιτική|22.04.2026 23:36

Γκίλφοϊλ: «Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχαν οι ΗΠΑ»

Newsroom

Aπό το βήμα του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Αν Γκίλφοϊλ έστειλε ένα μήνυμα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς δεσμοί «γίνονται καθημερινά ισχυρότεροι», χάρη όπως είπε σε ανθρώπους και επιχειρήσεις που ενισχύουν τις δύο οικονομίες μέσω της καινοτομίας.

Η Αμερικανίδα πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική ναυτιλία και στους Έλληνες πλοιοκτήτες, υπογραμμίζοντας τη συμβολή τους στην αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυτιλιακής δραστηριότητας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ιδανικά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν θεμέλιο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχαν οι ΗΠΑ».

«Η συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται πέρα από την ενέργεια»

Αναφερθείσα στη θητεία της στην Αθήνα, η Αμερικανίδα πρέσβης είπε ότι στόχος της είναι η αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε ότι οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις «διευρύνονται συνεχώς», με αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες.

Η Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε επίσης στις ενεργειακές συμφωνίες, συπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων και της μεταφοράς αμερικανικού LNG προς την Ουκρανία μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την περιοχή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών επεκτείνεται πέρα από την ενέργεια, καλύπτοντας κρίσιμες πρώτες ύλες, τεχνολογική ανάπτυξη, τεχνητή νοημοσύνη και ασφάλεια, υπογραμμίζοντας ότι «όταν Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται με κοινές αξίες, δεν υπάρχουν όρια στα αποτελέσματα».

Οικονομικό Φόρουμ ΔελφώνΚίμπερλι ΓκίλφοϊλΕλλάδαειδήσεις τώραΗΠΑ