Πολιτική|28.05.2019 16:08

Δημοτικές εκλογές: Η μάχη στους μεγάλους δήμους της Αθήνας

Άρης Χατζηγεωργίου

Μπορεί η αυτοδιοικητική µάχη της Αττικής να συµπυκνώνεται συχνά γύρω από την Περιφέρεια και τον Δήµο Αθηναίων, στις σχεδόν τέσσερις ηµέρες όµως που αποµένουν πρόκειται να κριθούν όλα για τον τελικό νικητή σε ακόµη πολλούς δήµους της περιοχής. Με το προβάδισµα του 37,65% ο Γιώργος Πατούλης δείχνει να προχωρά ψύχραιµος στην τελική αναµέτρηση απέναντι στη νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου που έχει συγκεντρώσει 19,7%.

Μάλιστα, χθες ο κ. Πατούλης εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας ένα διακαναλικό ντιµπέιτ µε την αντίπαλό του, η οποία τις ηµέρες πριν από τον πρώτο γύρο τον κατηγορούσε ότι αποφεύγει τέτοιου είδους αναµετρήσεις. Στη χθεσινή ανακοίνωση ο κ. Πατούλης ζητά µόνο ένα, λέγοντας ότι έγιναν πέντε δηµόσιες συζητήσεις και τώρα δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, καθώς «προτεραιότητα για εµάς έχει η άµεση επικοινωνία µε τους πολίτες και η επιτόπια παρουσία πάνω από τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Αττική». Αίσθηση, εξάλλου, προκαλεί και η ανακοίνωση του τρίτου της αναµέτρησης, του πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, στην οποία ενηµερώνει ο ίδιος ότι δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Γιώργο Πατούλη «για τον προεκλογικό αγώνα που έδωσε στη µάχη για την αιρετή Περιφέρεια Αττικής» – ανακοίνωση που ερµηνεύθηκε από πολλούς ως ένδειξη ανοικτών διαύλων για συνεργασία παρά τις βαριές κουβέντες που ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο.

Προτεραιότητα στην επαφή µε τους δηµότες µέσα από συνεχόµενες περιοδείες σε γειτονιές δίνει και ο Κώστας Μπακογιάννης που προηγείται σηµαντικά µε 42,66% στη µάχη για τον Δήµο Αθηναίων από τον Νάσο Ηλιόπουλο (16,95%).

Οι λίστες

Σταδιακά αρχίζουν να γίνονται γνωστά και τα ονόµατα όσων προηγούνται στη µάχη του σταυρού για να γίνουν δηµοτικοί σύµβουλοι στην Αθήνα από την παράταξη Μπακογιάννη: Αλεξία Εβερτ, Χρήστος Τεντόµας, Λευτέρης Σκιαδάς, Νίκος Αβραµίδης, Κατερίνα Γκαγκάκη και Νίκος Βαφειάδης καταλαµβάνουν έως τώρα τις πρώτες θέσεις και ακολουθούν από τους παλιούς ο Β. Κοροµάντζος και ο Γ.Χ. Αποστολόπουλος από την άλλοτε παράταξη Καµίνη.

Σε εκλόγιµες θέσεις εµφανίζονται επίσης οι Β. Αξιώτης, Δήµητρα Αγγελή, Εµµ. Καλαµπόκας, Αννα Ροκοφύλλου, Γρηγόριος Λέων, Πόπη Δοµάζου, Νίκη Αραµπατζή, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Κατερίνα Κατριβάνου, Νίκος Μακρόπουλος, Μελίνα Δασκαλάκη, Σάκης Κολλάτος και Σεραφίνα Αβραµίδου.

Από την παράταξη Ηλιόπουλου εκλέγονται έως τώρα οι Ρ. Αξελός, Δ. Αλεβυζάκη, Κ. Αλεξίου, Δ. Αγανίδης, Ε. Γιαννοπούλου, Κ. Αγγελάκος και Μ. Βαβαγιάννη και από εκείνη του Π. Γερουλάνου η Ρ. Μπέη και τέσσερις εν ενεργεία σύµβουλοι της παράταξης Καµίνη, οι Γ.Π. Αποστολόπουλος, Β. Αγγελόπουλος, Ν. Παπαχελά και ο «υπηρεσιακός» δήµαρχος Γ. Μπρούλιας.

Την ερχόµενη Κυριακή θα κριθεί και η τύχη δηµάρχων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και µεταξύ αυτών:

  • Του δηµάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου που πέτυχε ποσοστό 26,42%, έχοντας ελάχιστη απόσταση από τον πρώην δήµαρχο, στηριζόµενο από τη Νέα Δηµοκρατία, Βασίλη Ζορµπά (27,04%).
  • Του Σίµου Ρούσσου, εν ενεργεία δηµάρχου στο Χαλάνδρι, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά και ποσοστό 32,18% έναντι του πρώην δηµάρχου Γιώργου Κουράση
  • Του δηµάρχου Περάµατος Γιάννη Λαγουδάκη (26%), ο οποίος σε ανάλογο σκηνικό θα αναµετρηθεί µε τον πρώην δήµαρχο, προερχόµενο από τη ΝΔ, Γιάννη Λαγουδάκο (30,5%).
  • Στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, ο νυν δήµαρχος Αρης Βασιλόπουλος ήρθε δεύτερος µε 22,97% και θα αναµετρηθεί µε τον ηθοποιό Γιάννη Βούρο, ο οποίος έλαβε 29,47%.
  • Μία από τις ισχυρότερες παρουσίες ως δήµαρχος προερχόµενος από την Αριστερά πέτυχε ο Χρήστος Βρεττάκος στον Δήµο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που εξασφάλισε 45,72% έναντι µόλις 17,73% του αντιπάλου του Παναγιώτη Διαλινάκη, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ.
  • Για τον Δήµο Ζωγράφου η δήµαρχος Τίνα Καφατσάκη κράτησε την πρωτιά µε 25,39% και θα κληθεί να αντιµετωπίσει τον Βασίλη Θώδα (21,99%).
  • Στον Δήµο Αιγάλεω θα επαναληφθεί η µάχη του 2014 στην οποία επικράτησε ο Δηµήτρης Μπίρµπας, ο οποίος έλαβε τώρα 26,13% έναντι 25,85% του «γαλάζιου» υποψηφίου Γιάννη Γκίκα.
  • Αµφίρροπη µάχη µε τους ίδιους αντιπάλους θα δοθεί και στον ∆ήµο Βύρωνα, όπου θα αναµετρηθούν ο νυν δήµαρχος Ακης Κατωπόδης µε τον εκλεκτό της Ν∆ Χρήστο Γώγο που προηγείται ελαφρώς (23,51% έναντι 22,01%), όπως συνέβαινε και το 2014. Μάχη µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και εκείνη στο Μαρούσι, όπου ο επίσηµος υποψήφιος της Ν∆ Θ. Αµπατζόγλου έλαβε 33,78% και θα αντιµετωπίσει τον πολυσυλλεκτικό και προερχόµενο από τους Οικολόγους Γιώργο Καραµέρο που συγκέντρωσε 24,31%.

Το ερώτηµα είναι τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι τεσσάρων ακόµη παρατάξεων που σχετίζονται όχι µόνο µε το «γαλάζιο» στρατόπεδο αλλά και µε την πρώην δηµοτική οµάδα του Γιώργου Πατούλη.

Πρόκειται για τους Π. Βραχνό (13,2%), Ι. Νικολαράκο (6,86%), Επ. Γαρδέλη (5,78%), µε τον οποίο συνέπραξε και η Μαρίνα Πατούλη, και Κ. Ρώτα (3,66%).

∆ήµος µε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω και πληθυσµού είναι εκείνος της Καλλιθέας, όπου ο βετεράνος, προερχόµενος από το ΚΙΝΑΛ, Κώστας Ασκούνης έλαβε 29,23%, αλλά πρέπει να υπερκεράσει το 42,8% του εν ενεργεία «γαλάζιου» δηµάρχου Δηµήτρη Κάρναβου. Το ποσοστό της πρωτοεµφανιζόµενης εδώ Χρυσής Αυγής µε τον Τρ. Μπουγά έµεινε στο 3,15%.

«Γαλάζιο» εµφύλιο ανάµεσα στον πρώην και τον νυν δήµαρχο έφεραν οι κάλπες και στον ∆ήµο Κηφισιάς, όπου ο εν ενεργεία Γιώργος Θωµάκος ήρθε δεύτερος µε 23,09% έναντι 29,18% του Νίκου Χιωτάκη.

Στον ∆ήµο Βριλησσίων ο πρώην δήµαρχος αλλά και υπουργός της Νέας Δηµοκρατίας, Αργύρης Ντινόπουλος, ήρθε δεύτερος µε 27,16% και θα αναµετρηθεί µε τον εκλεγµένο το 2014 Ξένο Μανιατογιάννη που πλησίασε το 30%. Μάχη ανάµεσα σε δύο πρώην συνεργάτες στην ίδια δηµοτική παράταξη καταγράφεται και στον ∆ήµο Νέας Σµύρνης. Ο πρώην δήµαρχος Γιώργος Κουτελάκης έλαβε 24,97%, ενώ ο νυν δήµαρχος Σταύρος Τζουλάκης το πολύ µεγαλύτερο 37,06%. Υπενθυµίζεται ότι ο κ. Τζουλάκης είχε εκλεγεί παλαιότερα ως σύµβουλος µε επικεφαλής τον Γ. Κουτελάκη, τον διαδέχθηκε και στη συνέχεια βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές - ποιοι εκλέγονται

Περιφέρεια ΑττικήςΔημοτικές εκλογές