Πολιτική|25.07.2026 13:45

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους Patriot στη Σ. Αραβία

Newsroom

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό για την εμπλοκή των Patriot στη Σαουδική Αραβία. Η είδηση για την επιχειρησιακή εμπλοκή της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία και την αναχαίτιση πυραύλων και drone προερχόμενων από την Υεμένη, προκάλεσε σφοδρά πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, η στρατιωτική αυτή εξέλιξη, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, τα οποία θέτουν ζήτημα ασφάλειας του προσωπικού και ζητούν την άμεση επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων στη χώρα.

ΚΚΕ για τους Patriot στη Σ. Αραβία: Η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο

Να ανακληθεί εδώ και τώρα η ελληνική πυροβολαρχία «Patriot», ζητά το ΚΚΕ.

«Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ότι η ελληνική πυροβολαρχία Patriot που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία αναχαίτισε βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι για να προστατεύσει διυλιστήρια στο Γιανμπού, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιοχής του Κόλπου, τους μεγάλους κίνδυνους που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και τον κίνδυνο ζωής και θανάτου, στον οποίο είναι εκτεθειμένο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σταλεί εκτός συνόρων» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο "όλος" ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπόλογοι απέναντι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, καθώς έχουν υπερψηφίσει την αποστολή των Patriot με το αντίστοιχο προσωπικό στη Σαουδική Αραβία. Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ότι ο ελληνικός λαός καλείται να χρυσοπληρώσει υπέρογκους πολεμικούς εξοπλισμούς που γίνονται με κριτήριο τη συμμετοχή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και τη θωράκιση των συμμαχιών του κεφαλαίου, όπως η συμμαχία με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας», προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Καλούμε τον λαό να δυναμώσει την πάλη του για να ανακληθεί εδώ και τώρα η πυροβολαρχία "Patriot" με το προσωπικό που τη συνοδεύει από τη Σαουδική Αραβία, να επιστρέψει το προσωπικό και τα μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν εδώ και τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που αποτελούν ορμητήρια πολέμου και πολεμικό στόχο αντιποίνων. Να δυναμώσει η αναμέτρηση με την επικίνδυνη πολιτική της πολεμικής εμπλοκής που αποτελεί συστατικό στοιχείο της "αντιλαϊκής σταθερότητας", που φέρνει αστάθεια, ανασφάλεια και πολεμικές ανατιμήσεις μεγάλης ακρίβειας για τον λαό».

Αντιδράσεις από την Νέα Αριστερά

Λίγο νωρίτερα, το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση και της Νέας Αριστεράς. 'Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση: «Για τρίτη φορά μέσα λίγους μήνες η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) ενεπλάκη στον πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Οι ελληνικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους Patriot για να αποκρούσουν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ, επιθέσεις προερχόμενες από την Υεμένη. Είχαν προηγηθεί επιθέσεις των σαουδαραβικών δυνάμεων κατά υποδομών των Χούθι.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως πιστός και πρόθυμος σύμμαχος του Τραμπ, διαθέτει έλληνες στρατιωτικούς και ελληνικό πολεμικό υλικό στη διάθεση όσων αναφλέγονται τον πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή. Προστατεύει, δε, επιχειρηματικά πετρελαϊκά συμφέροντα και αυταρχικά καθεστώτα που ουδεμία σχέση έχουν με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και την προάσπιση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να δέσει την Ελλάδα στο άρμα του άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ, στερώντας τεράστιους πόρους από το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές μας.

Οι Ελληνες στρατιωτικοί και το αμυντικό υλικό μας δεν έχουν καμία θέση σε ξένη χώρα. Η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα από τη συμμετοχή της στα πολεμικά σχέδια του Τραμπ που οδηγούν τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε αδιέξοδο και απόγνωση.

Η ΕΛΔΥΣΑ, οι στρατιωτικοί της και το αμυντικό υλικό, πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, να πάψει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και να διακοπεί άμεσα κάθε σχέση με το γενοκτονικό καθεστώς του Ισραήλ.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις που αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό χώρο να λάβουν καθαρή θέση έναντι στην εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές συρράξεις και στην συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και άλλα αυταρχικά καθεστώτα» καταλήγει το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας κατέρριψε, σήμερα, Σάββατο στις 07:15 ώρα Ελλάδας, δύο βαλλιστικούς πυραύλους προερχόμενους από την Υεμένη. Η επίθεση, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είχε ως στόχο σημαντικότατη εγκατάσταση διυλιστηρίων στην περιοχή Γιανμπού, όπου είναι ανεπτυγμένη η ελληνική Πυροβολαρχία.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πυροβολαρχία συμμετέχει στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Η ελληνική πυροβολαρχία συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης, γνωρίζεται ότι το Σάββατο 25 Ιουλίου και ώρα 11:10 (ώρα Ελλάδας), η Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ) προχώρησε, σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, στην επιτυχή κατάρριψη Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος (UAV) στην περιοχή Γιανμπού, το οποίο προερχόταν από Υεμένη.

Η ΕΛΔΥΣΑ συνεχίζει κανονικά την αποστολή της, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη διεθνή πρωτοβουλία «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

ΓΕΕΘΑPatriotΚΚΕΝέα αριστεράκυβέρνησηειδήσεις τώρααντιπολίτευση