Πολιτική|14.11.2018 09:56

Ούριος άνεμος για τις συντάξεις στις Βρυξέλλες

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Καθοριστικός σταθμός το αυριανό EuroWorking Group, για το οποίο το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως θα καταλήξει σε θετική εισήγηση. Ετσι ώστε η έγκριση στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) της 19ης Νοεμβρίου να είναι μια τυπική διαδικασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, έχουν σωρευθεί όλες οι προϋποθέσεις ώστε το μέτρο της μείωσης των συντάξεων να μείνει στα... χαρτιά και να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα. Οπως χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε: «Δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Ουσιαστικά, δηλαδή, ξεκαθαρίζεται ότι οι αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας διασφαλίζουν τη συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων όχι μόνο στο θέμα της διατήρησης των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αλλά και στη διεύρυνση του πεδίου των κοινωνικών παροχών.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ολοκληρωθούν σε ειδική συνάντηση που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του αυριανού EuroWorking Group, η οποία θα αφορά το σύνολο αυτών των ζητημάτων, δηλαδή τις συντάξεις και τα θετικά μέτρα. Το ίδιο το EuroWorking Group θα καταλήξει σε μία -όπως όλα δείχνουν- θετική εισήγηση προς το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω όργανο θα αποτιμήσει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει κατατεθεί στην Βουλή, αλλά και τα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και αφορούν την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, την επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια, την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων σε 25% και τις μειώσεις στον φόρο μερισμάτων. Το κόστος των μέτρων εκτιμάται στα 965 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σε χθεσινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η επικείμενη απόφαση του Eurogroup θα δείχνει πως δεν συζητάμε για μετάθεση του μέτρου σε μεταγενέστερο χρόνο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εφόσον γίνει δεκτό το σενάριο της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα μιλάμε για αναβολή, αλλά για κατάργηση του μέτρου». 1  δισ. επιπλέον Την ίδια στιγμή, ενισχυτική για όλα τα παραπάνω είναι η πεποίθηση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, για εντυπωσιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οπως φέρεται να εκτιμά, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης του συμβουλευτικού οργάνου, εφόσον παραμείνουν ίδιοι οι οικονομικοί ρυθμοί θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση, που στους τελευταίους εννέα μήνες είναι 1 δισ. υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι και έτσι μπορεί να φθάσει το 4,5%, δηλαδή μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από την πρόβλεψη του 3,5%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάζονται οι δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αφού προστίθεται σε αυτές επιπλέον κονδύλιο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ!

Στην ίδια την έκθεση αναφέρεται πως «τα ψηφισμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής οδηγούν σε υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% το 2019)». Το Γραφείο Προϋπολογισμού συσχετίζει τα δεδομένα αυτά με τις συντάξεις, τονίζοντας πως «η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις είναι συμβατή με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα συνεπάγεται ελαφρά δημοσιονομική χαλάρωση και άρα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική μεγέθυνση, που σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται στο 2,3% το 2019».

Eurogroupσυντάξειςπρωτογενές πλεόνασμα