Πολιτική|22.07.2019 15:29

Πρεµιέρα Μητσοτάκη µε όχηµα τον ΕΝΦΙΑ

Σπύρος Μουρελάτος

Εµπροσθοβαρείς δράσεις, εκπλήξεις και παρεµβάσεις, πρώτιστα όµως ξεκάθαρες κατευθύνσεις για ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίµου, περιελάµβανε η οµιλία του πρωθυπουργού κατά την έναρξη του τριηµέρου των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέµεινε ότι η νέα κυβέρνηση εγκαινιάζει νέο ήθος και ύφος στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, σηµειώνοντας ότι η Ελλάδα σύντοµα θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης.

«Κεντρική αποστολή της κυβέρνησης είναι η µείωση των φόρων, η προσέλκυση επενδύσεων και η σύνδεση των µισθών µε την ανάπτυξη, ώστε να απλωθεί η ευηµερία σε όλους τους πολίτες» υπογράµµισε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος, όπως µεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, προτιµά να συνοµιλεί απευθείας µε την κοινωνία, εστιάζοντας στην άµεση αντιµετώπιση των προβληµάτων και των αναγκών της κοινωνίας.

«∆εν θα µετρηθούµε µε τους αντιπάλους µας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου ενωτικό κάλεσµα προς όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις 7 Ιουλίου, επαναλαµβάνοντας ότι «η πρόοδος της χώρας είναι εθνική υπόθεση». Στενοί του συνεργάτες προϊδεάζουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την αξιωµατική αντιπολίτευση ανατροφοδοτώντας τον διχαστικό λόγο. Τα ίδια πρόσωπα εκτιµούσαν σε συνοµιλητές τους πως το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τελεί εν συγχύσει, αδυνατώντας προς το παρόν να κατανοήσει τα αίτια που οδήγησαν στην ευρεία νίκη της Νέας Δηµοκρατίας.

Οι πρώτες εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός αστειευόµενος έκανε λόγο για... αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων ανακοινώνοντας µεσοσταθµική µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και βελτίωση της ρύθµισης για τις 120 δόσεις µε εφαρµογή από τον προσεχή Αύγουστο αντί του 2020 που αρχικά είχε προγραµµατιστεί. Από το Μέγαρο Μαξίµου χαρακτηρίζουν τις προαναφερθείσες εξαγγελίες προϊόν της πολύ καλής προεκλογικής προετοιµασίας του κ. Μητσοτάκη και των αρµόδιων τοµεαρχών, µιλώντας για πλήρως κοστολογηµένες παρεµβάσεις. Αντικρούοντας, µάλιστα, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν να ανησυχούν για το δηµοσιονοµικό κόστος τους, που υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατοµµύρια ευρώ για τον τρέχοντα προϋπολογισµό. Αρµόδιες πηγές επισηµαίνουν ότι το ποσό αυτό αναµένεται να υπερκαλυφθεί από το... νοικοκύρεµα που θα επέλθει στον προϋπολογισµό των υπουργείων και των εκατοντάδων φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπου δηλαδή οι λειτουργικές δαπάνες υπερβαίνουν το προκαθορισµένο όριο.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση αναµένουν σηµαντική τόνωση των εσόδων από τα νέα, χαλαρότερα κριτήρια που θα ισχύσουν οσονούπω στη ρύθµιση για τις 120 δόσεις, καθώς αναµένεται να υπαχθούν σε αυτήν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, γεγονός που αναµένεται µεταξύ άλλων να δώσει πολύτιµες ανάσες και στις τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός επικαιροποίησε, εξάλλου, τις δεσµεύσεις της κυβέρνησής του για το 2020, ανακοινώνοντας τη µείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέµβριο θα ψηφιστεί η µείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήµατα του 2019 και για τα µερίσµατα από το 10% στο 5%. Επίσης, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδοµή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύµατος, πέφτει ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήµατα έως 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, ενώ µειώνεται και ο ανώτατος.

Μειώνονται επίσης σταδιακά οι ασφαλιστικές εισφορές από το 20% στο 15% και ο ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%. Σε απόλυτη προτεραιότητα και η ήδη εξαγγελθείσα τις προηγούµενες ηµέρες επιτάχυνση στη διαδικασία προσλήψεων στους τοµείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας µε 2.000 προσλήψεις στα νοσοκοµεία, κυρίως νοσηλευτών, 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και 1.500 αστυνοµικών, που θα ενισχύσουν την οµάδα ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της οµάδας ΔΕΛΤΑ.

ΕΝΦΙΑΚυριάκος Μητσοτάκηςπρογραμματικές δηλώσειςΝέα Δημοκρατία