Πολιτική|22.07.2019 15:04

Οι έξι «ένοχες σιωπές» που καταλογίζει στον Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Το πρώτο σαφές δείγµα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ «θα σας ταράξουµε στην προγραµµατική αντιπαράθεση» έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήµα της Βουλής, ενώ απόψε µε την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραµµατικών δηλώσεων αναµένεται να εµφανιστεί πιο επικριτικός απέναντι στις επιµέρους στοχεύσεις της νέας διακυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δήλωσε µεν ότι θα συναινέσει σε όποιες θετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ αποσκοπούν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι επιλέγει την τακτική «σφάξιµο µε το γάντι» της κυβέρνησης της ΝΔ, κάτι που φανερώνει και η διαβεβαίωσή του ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών σε πέντε µήνες, όπως έκανε η «γαλάζια» παράταξη πέντε µήνες από τον σχηµατισµό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ούτε θα ζητήσει από τους εταίρους της χώρας να είναι πιο σκληροί και αυστηροί µε το νέο Μαξίµου.

Επί της ουσίας θύµισε την επιλογή Μητσοτάκη να αξιώσει κάλπες έναν µήνα µετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, αλλά και τις πληροφορίες που τον ήθελαν να εµφανίζεται ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ και να ζητά να µη συναινέσει στη διάσωση των συντάξεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναπάντητα ερωτήµατα

Είναι σαφές ότι από τις δύο πρώτες ηµέρες συζήτησης επί των προγραµµατικών δηλώσεων, η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν έχει πάρει σαφείς απαντήσεις για µια σειρά ζητηµάτων που θολώνουν τις κυβερνητικές προθέσεις σε ό,τι αφορά το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και γενικότερα τα δηµοσιονοµικά της χώρας. Το εντόπισε στην οµιλία του και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δηµήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σχολίασε: «Δεν µας είπε ο κ. Μητσοτάκης πού θα βρει τον χώρο για να υλοποιήσει την πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων κατά κύριο λόγο στις µεγάλες επιχειρήσεις».

Επίσης, η Εφη Αχτσιόγλου µίλησε για πέντε πράξεις και µία παράλειψη της ΝΔ στα εργασιακά τις πρώτες ηµέρες διακυβέρνησης. Διόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας επεσήµανε πως για να υλοποιηθούν οι δεσµεύσεις του πρωθυπουργού για φορολογικές ελαφρύνσεις θα πρέπει να εξοικονοµηθεί τουλάχιστον για το 2020 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Εφόσον λοιπόν τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% για τη διετία 2019-20, τότε η κυβέρνηση της ΝΔ είτε δεν θα υλοποιήσει τις δεσµεύσεις της είτε θα πάρει ισοδύναµης αξίας µέτρα επιβάρυνσης της ελληνικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη έµφαση δίνει η αξιωµατική αντιπολίτευση στην αθέτηση εκ µέρους του Κ. Μητσοτάκη της κεντρικής προεκλογικής υπόσχεσης για µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός επέµεινε ιδιαίτερα στη διαπίστωση πως η πρώτη δέσµευση του κ. Μητσοτάκη στην ανακοίνωση των προγραµµατικών δηλώσεων ήταν η τήρηση στο ακέραιο της συµφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσµατα για το 2019 και το 2020. «Πιστεύετε, αλήθεια, ότι υπάρχει καλύτερη δυνατή στιγµή και δυνατότερη στιγµή για µια νέα κυβέρνηση να διαπραγµατευτεί και να πετύχει κάτι από τη στιγµή της εκλογής της; Τις σας λείπει τώρα για να το κάνετε αυτό και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. ∆ηµοσιονοµική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαµε εµείς γι’ αυτό. Χαµηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισµού από την αντιπολίτευση έχετε. Γιατί δεν προσπαθείτε λοιπόν;» διερωτήθηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σηκώνει λευκή πετσέτα».

Ο ΕΝΦΙΑ των... ρετιρέ

Ερωτηµατικά δηµιουργούνται αναφορικά και µε τη µείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νοµοθετήσει τη µείωση κατά 260 εκατ. ευρώ (30% για τα χαµηλά εισοδήµατα και 10% συνολικά, χωρίς καµία µείωση για τα υψηλά εισοδήµα τα). Με βάση τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη φαίνεται να µειώνει τον ΕΝΦΙΑ κατά 300 επιπλέον εκατοµµύρια ευρώ, ήτοι 0,15% του ΑΕΠ. Από τη στιγµή όµως που διατηρεί τη µείωση στο 30% για τα χαµηλά εισοδήµατα, άρα η επιπλέον µείωση πάει στα ψηλά. Να σηµειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να σφυροκοπήσει τον κ. Μητσοτάκη για την επιλογή του κ. Τσουβάλα ως νέου γραµµατέα Πολιτικής Προστασίας, για την τοποθέτηση του κ. Οικονόµου (συµβούλου της Lamda Development) ως υφυπουργού Περιβάλλοντος και ασφαλώς για τη θεαµατική στροφή της Ν∆ στο Μακεδονικό.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ