Πολιτική|29.07.2019 16:28

Τάραξε τα νερά στο ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης

Φώφη Γιωτάκη

Με θετικό τρόπο αντιµετωπίζουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ την προοπτική διαλόγου µε άλλα κόµµατα, υπό την προϋπόθεση, όπως τονίζουν, να σέβονται την αυτόνοµη πορεία του Κινήµατος. Η σχετική συζήτηση επανήλθε στο προσκήνιο µετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κώστας Σκανδαλίδης και στην οποία χρησιµοποίησε τη φράση «ας έρθει η όποια πρόταση Τσίπρα και τη βλέπουµε».

Συγκεκριµένα, ο τοµεάρχης Οικονοµικών του Κινήµατος Αλλαγής, µιλώντας στο «Εθνος» για την πιθανότητα να υπάρξει κρούση από τον Αλέξη Τσίπρα στη Φώφη Γεννηµατά για διάλογο -µέσω ίσως µιας επιστολής το φθινόπωρο-, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πλαίσιο, λέγοντας: «Εχουµε πάρει µια σταθερή θέση και στάση. ∆εν διαπραγµατευόµαστε την αυτόνοµη πορεία και την αυτοδύναµη στρατηγική της παράταξης µε κανέναν και για τίποτα. Αντιπολιτευόµαστε ως ο κεντρικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήµατος και τη συντήρηση και τον λαϊκισµό. Ταυτόχρονα συνοµιλούµε µε όλες τις δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου µε την προϋπόθεση του αλληλοσεβασµού και της συγκεκριµένης ατζέντας. Ας έρθει η όποια πρόταση και τη βλέπουµε».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σκανδαλίδης επαναλαµβάνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει συµπλήρωµα ή παρακολούθηµα κανενός και ότι η προοδευτική δηµοκρατική παράταξη δεν µπορεί να γίνει τσόντα στη δηµόσια ζωή.

Δύο τάσεις

Εκτός από τον Κ. Σκανδαλίδη, πάντως, και άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν αποφεύγουν να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόµενο διαλόγου µε τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια µετεξέλιξης και µετασχηµατισµού του. Σηµειώνουν, µάλιστα, ότι η ίδια η πρόεδρος του κόµµατος άφησε να εννοηθεί κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ανοιχτό σε συνοµιλίες τόσο µε τη Νέα ∆ηµοκρατία όσο και µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θετικά στην προοπτική διαλόγου µε τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται ο µέχρι πρότινος γραµµατέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταµάτης Μαλέλης, και ο πρώην υπουργός, Δηµήτρης Κρεµαστινός, ο οποίος προτείνει ανοιχτή συζήτηση µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρύτερες δυνάµεις της Κεντροαριστεράς, υπογραµµίζοντας ότι ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος ήταν πάντα η συντηρητική παράταξη. ∆εν λείπουν, βέβαια, οι βουλευτές και τα στελέχη που υποστηρίζουν τη διατήρηση σαφών αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για την επιχείρηση λεηλασίας του ΚΙΝΑΛ κατά την προεκλογική περίοδο. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι για δύο κορυφαία ζητήµατα της επικαιρότητας, όπως είναι το πανεπιστηµιακό άσυλο και ο εκλογικός νόµος, το Κίνηµα Αλλαγής έχει καταθέσει εγκαίρως ολοκληρωµένες προτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση από τις θέσεις της Κουµουνδούρου.

Για το άσυλο το ΚΙΝΑΛ προτείνει την επαναφορά του άρθρου 3 του νόµου ∆ιαµαντοπούλου, µε τις αναγκαίες νοµοτεχνικές βελτιώσεις, επιλογή µε την οποία διαφωνεί κάθετα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά τη γραµµή πλεύσης του Κινήµατος Αλλαγής, µε αφορµή την κατάθεση των πρώτων νοµοσχεδίων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ετοιµάζεται να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις και να υπερψηφίσει όποιες διατάξεις (π.χ. φορολογικού χαρακτήρα) θεωρεί σηµαντικές για τη στήριξη των πολιτών. Το σύνολο των θεµάτων θα τεθεί στο τραπέζι της Κοινοβουλευτικής Οµάδας που θα συνεδριάσει σήµερα το µεσηµέρι υπό τη Φώφη Γεννηµατά. Αλλωστε η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προσβλέπει στις τακτικές συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, προκειµένου να επιτευχθεί καλ ός συντονισµός για την άσκηση προγραµµατικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΑλέξης ΤσίπραςΚώστας ΣκανδαλίδηςΣΥΡΙΖΑ