Κώστας Σκανδαλίδης
Κώστας Σκανδαλίδης (EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Σκανδαλίδης στο Έθνος: Ας έρθει η όποια πρόταση Τσίπρα και τη βλέπουµε

Τελευταία Ενημέρωση
Συνοµιλούµε µε όλες τις δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου υπό την προϋπόθεση του αλληλοσεβασµού και της συγκεκριµένης ατζέντας, τονίζει ο τοµεάρχης Οικονοµικών και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Καθαρές απαντήσεις για όλα τα κρίσιµα ζητήµατα και διλήµµατα που φέρνει η πολιτική συγκυρία δίνει µε τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο τοµεάρχης Οικονοµικών και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζεται στη σταθερή θέση και απόφαση ότι «αντιπολιτευόµαστε ό,τι φτωχαίνει τη χώρα και τον λαό, συµπολιτευόµαστε ό,τι θετικό επιχειρείται», ενώ όταν ερωτάται για πιθανή πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για διάλογο δηλώνει χωρίς περιστροφές:

«Ας έρθει η όποια πρόταση και τη βλέπουµε». Επί της ουσίας ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν διαπραγµατεύεται την αυτόνοµη πορεία του, δεν είναι ένα κόµµα τύπου Γκένσερ και ότι αντιπολιτεύεται ως ο κεντρικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήµατος και τη συντήρηση και τον λαϊκισµό. Τέλος, κάνει σφοδρή επίθεση στην ηγεσία της Ν∆, επικαλείται µε δηκτικό ύφος δυσαρµονία λόγων και έργων και καυτηριάζει τα πρώτα βήµατα της κυβέρνησης στους κρίσιµους τοµείς, µιλώντας για το άσυλο, τον εκλογικό νόµο, τα πρωτογενή πλεονάσµατα κ.ά.

Κύριε Σκανδαλίδη, πώς κρίνετε τη νέα κυβέρνηση από τα πρώτα δείγµατα γραφής;

Οµολογώ ότι παρά την επιλογή του πρωθυπουργού να αναφερθεί µόνο σε όσα ακούγονται ευχάριστα και προοδευτικά, δεν συµµερίζοµαι την άποψή του περί συνέπειας λόγων και έργων. Αντίθετα, εγώ διακρίνω δυσαρµονία. Γιατί πώς αλλιώς µπορούν να εννοηθούν η παραποµπή των πλεονασµάτων στις καλένδες, η στροφή στις Πρέσπες, η κοµµατική συγκρότηση του κράτους και κάποιες επιλογές γενικών γραµµατέων; Παρά την ευωχία των ηµερών, δεν ξεκίνησε καλά...

Και η σύνθεση της κυβέρνησης πώς σας φαίνεται; Δεν θυµίζει... ΠΑΣΟΚ;

Κατ’ αρχάς, κάθε άλλο παρά επιτελικό και ευέλικτο είναι το σχήµα µε τους 52 υπουργούς. Που µάλιστα πλαισιώνεται όχι µόνο µε δεκάδες γενικούς γραµµατείς, αλλά συµπληρώνεται και µε ακόµη µία συστοιχία υπηρεσιακών γενικών γραµµατέων. Επειτα, η στελέχωση κάθε άλλο παρά προϊδεάζει σε σχήµα µε ενιαία αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, το συνηθίσαµε πλέον. Οπου και να κοιτάξεις, ΠΑΣΟΚ βρίσκεις, νοµίζω, σε όλα τα κόµµατα της Βουλής, πλην του ΚΚΕ. ∆εν µας κάνει πια καµία εντύπωση. Φαίνεται ότι η δεξαµενή µας είναι ανεξάντλητη. Αλλά, κακά τα ψέµατα, αυτό δεν δικαιολογεί ούτε τη λεηλασία που επιχειρείται του χώρου µας, ούτε τον οπορτουνισµό και την ευκαιριοθηρία των πρώην στελεχών µας. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του σε τελευταία ανάλυση.

Θα ψηφίσετε τις πρώτες ρυθµίσεις, όπως το φορολογικό;

Νοµίζω ότι ξεκαθαρίσαµε σε όλους τους τόνους, όπως εξάλλου το πράξαµε και µε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι κάθε µέτρο που ανακουφίζει τις λαϊκές τάξεις και διευκολύνει την ανάπτυξη θα το επιδοκιµάζουµε. Με συνέπεια στην τακτική που έχουµε χαράξει: Αντιπολιτευόµαστε ό,τι φτωχαίνει τη χώρα και τον λαό, συµπολιτευόµαστε ό,τι θετικό επιχειρείται.

Η κατάργηση του ασύλου τι δεν πρέπει να σηµαίνει; Θα ψηφίσετε την πρόταση της ΝΔ;

Εχει πολύ γούστο ότι ακόµη και τώρα, µε νωπή τη λαϊκή ψήφο, εµείς πάλι εγκαλούµαστε να αποδείξουµε ότι δεν είµαστε ελέφαντες. Νοµίζω ότι η Φ. Γεννηµατά το ξεκαθάρισε. Ας φέρουν την πρόταση του δικού µας νόµου που ψηφίστηκε µε τεράστια πλειοψηφία, βελτιωµένη ίσως νοµοτεχνικά, να την ψηφίσουµε. Εγώ δεν κατάλαβα τι ακριβώς προτείνει η Ν∆ µε αυτή την περίεργη πρόταση να καταγγέλλει ο οποιοσδήποτε και να παρεµβαίνει η Αστυνοµία...

Είχατε προεκλογικά δεσµευθεί ότι θα στηρίξετε την επόµενη κυβέρνηση για τη µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων. Πώς;

Εµείς µεν δεσµευτήκαµε, η κυβέρνηση δε το έστειλε το θέµα για µετά το 2021. Πρόκειται για φανερή αναντιστοιχία µε τις προεκλογικές δεσµεύσεις του Κ. Μητσοτάκη. Φανταζόµουν ότι την επόµενη µέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης ο νέος πρωθυπουργός θα συγκροτούσε εθνική επιτροπή διαπραγµάτευσης, για να θέσει το θέµα στους εταίρους µας. ∆υστυχώς, άνθρακες ο θησαυρός.

Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας για αλλαγή του εκλογικού νόµου;

Σε ό,τι αφορά την ουσία, η πρότασή µας είναι δεδοµένη και δεν πρόκειται να υποχωρήσουµε από αυτήν. Προκαταβολικά δηλώνω ότι η ατάκα Μητσοτάκη στη Βουλή «µε 40% αυτοδύναµη κυβέρνηση» µας βρίσκει αντίθετους. Θέλουµε σαφώς µεγαλύτερη αναλογικότητα και µικρότερο µπόνους στο πρώτο κόµµα. Οµως, ας µας πει η κυβέρνηση την πρότασή της σε σχέση µε τη συνταγµατική αναθεώρηση και τους 180 και σε σχέση µε το τελικό περιεχόµενο του εκλογικού νόµου και εµείς εδώ είµαστε. Ηδη ό,τι ακούγεται για την ψήφο των αποδήµων, µε την οποία συµφωνούµε, διαφωνούµε ριζικά ως προς το περιεχόµενο που της αποδίδει η πρόταση της Ν∆.

Ο Α. Τσίπρας προαναγγέλλοντας κινήσεις µετασχηµατισµού του ΣΥΡΙΖΑ άφησε -λένε- να εννοηθεί ότι θα απευθύνει πρόσκληση σε διάλογο και στην ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής; Ποια είναι η γνώµη σας;

Εχουµε πάρει µια σταθερή θέση και στάση. ∆εν διαπραγµατευόµαστε την αυτόνοµη πορεία και την αυτοδύναµη στρατηγική της παράταξης µε κανέναν και για τίποτα. Αντιπολιτευόµαστε ως ο κεντρικός προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήµατος και τη συντήρηση και τον λαϊκισµό. Ταυτόχρονα συνοµιλούµε µε όλες τις δυνάµεις του δηµοκρατικού τόξου υπό την προϋπόθεση του αλληλοσεβασµού και της συγκεκριµένης ατζέντας. Ας έρθει η όποια πρόταση και τη βλέπουµε.

Το Κίνηµα Αλλαγής είναι πια ένα κόµµα τύπου Γκένσερ;

Σε καµία περίπτωση δεν θα γίνουµε συµπλήρωµα ή παρακολούθηµα κανενός. Εκφράζουµε έναν ολόκληρο προοδευτικό χώρο του πολιτικού φιλελευθερισµού και της Σοσιαλδηµοκρατίας στον τόπο µας και η δεξαµενή της βάσης µας παραµένει µεγάλη. Η προοδευτική δηµοκρατική παράταξη δεν µπορεί να γίνει τσόντα στη δηµόσια ζωή. Μπορεί ο δρόµος να είναι µακρύς και δύσκολος, η Ιστορία όµως θα µας δικαιώσει.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ