Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ - Προβληματισμός για τις αφίξεις μεταναστών στα νησιά
NewsroomΣε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορμή για το ΚΥΣΕΑ στάθηκε η ανησυχία που επικρατεί στην κυβέρνηση από την αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε στις 11:00. To Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας συγκλήθηκε εκτάκτως, έπειτα από τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία 24ωρα στα ελληνικά νησιά.
Ραγδαία αύξηση στις αφίξεις προσφύγων
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτό που συνέβη την Πέμπτη στη Λέσβο, όταν έφτασαν συντονισμένα 14 βάρκες με 500-600 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εικόνες θυμίζουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση του 2015, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και οδήγησαν στην έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.
Οι δομές φιλοξενίας είναι στο «κόκκινο». Μόνο στη Μόρια φιλοξενούνται 10.241 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ για το συγκεκριμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο αποτελεί πλέον τον πιο πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό στην Ευρώπη. Ηδη, έχει δοθεί εντολή μεταφοράς 1.002 ατόμων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα. Την ίδια ώρα, υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα είναι οι δομές φιλοξενίας προσφύγων των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων