Πολιτική|21.11.2018 08:34

Διάλογος µόνο στη βάση της συµφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυµου

Βούλα Κεχαγιά

Το Μαξίµου δεν θέλει να πει ότι προτίθεται να αποσύρει τους 10.000 κληρικούς από τον δηµόσιο τοµέα, αφήνει όµως µε σαφέστατο τρόπο να εννοηθεί ότι το σχέδιο νόµου θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων την εξαίρεση των ιερέων από τη µισθοδοσία του δηµόσιου τοµέα. Παρά τη σκληρή στάση της Ιεράς Συνόδου, η κυβέρνηση θεωρεί πως εφόσον η επιτροπή διαλόγου για τη ρύθµιση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας διαπιστώσει το περιεχόµενο του σχεδίου νόµου, θα αντιληφθεί ότι προστατεύονται τα συµφέροντα των κληρικών σε ό,τι αφορά τα οικονοµικά και συνταξιοδοτικά τους θέµατα.

Ο Δηµήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε χθες σε όλους τους τόνους ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης µε την Εκκλησία, στο πλαίσιο και στο πνεύµα της συµφωνίας», βάζοντας ωστόσο διαρκώς έναν αστερίσκο ως προς το ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το εργασιακό καθεστώς των κληρικών.

«Η πρόταση συµφωνίας προβλέπει τη νοµοθετική κατοχύρωση της µισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νοµικά και θεσµικά δεν αναγνωρίζεται σήµερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήµα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυµεί, τότε µάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία» σηµείωσε ο εκπρόσωπος.

Επαφές µε ιεράρχες

Οµως το Μαξίµου καθιστά σαφές πως επιθυµεί τη συνέχιση του διαλόγου και εξ αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να ξεκινήσει κύκλο επαφών µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τους προκαθηµένους των Ιερών Μητροπόλεων ∆ωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της πρότασης.

Η κυβέρνηση δεν βάζει χρονικό πλαίσιο στη συζήτηση µε την Εκκλησία, επισηµαίνοντας πως «ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται». Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το σχέδιο νόµου για τις σχέσεις των δύο µερών θα αποτελέσει τη βάση-πιλότο πάνω στην οποία και θα εκκινήσει ο διάλογος µε την επιτροπή που θα συγκροτηθεί το επόµενο διάστηµα.

Το Μαξίµου επιµένει ότι θα δηµιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας για τους κληρικούς, νοµοθετικά κατοχυρωµένες. Επαναλαµβάνει δε σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέµα απόλυσης οποιουδήποτε κληρικού. Ολα τα εργασιακά δικαιώµατα, όλα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώµατα των κληρικών θα διασφαλιστούν µε νοµοθετική πρωτοβουλία που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο ακέραιο» επέµεινε ο ∆. Τζανακόπουλος. Σηµειωτέον πως ανεξάρτητα από την πορεία της συµφωνίας µε την Εκκλησία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις 15.000 προσλήψεις προσωπικού το 2019 για την ενίσχυση των τοµέων του κοινωνικού κράτους.

Κώστας ΓαβρόγλουΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος