Πολιτική|15.09.2019 09:28

Γιώργος Κατρούγκαλος στο Έθνος: «H κυβέρνηση υιοθετεί υποδείξεις του ΔΝΤ»

Βούλα Κεχαγιά

Ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου και παραβιάζει τόσο το πνεύμα όσο και τους διαδικαστικούς κανόνες για την αναθεώρηση του Συντάγματος η προαναγγελία Μητσοτάκη για δυνατότητα εκλογής από 151 βουλευτές, σημειώνει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για τη στροφή της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο Προσφυγικό.

Κύριε Κατρούγκαλε, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε στη ΔΕΘ δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 βουλευτές. Να υποθέσω ότι δεν συναινείτε σε αυτό..

Παρόμοια επιλογή ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου και παραβιάζει τόσο το πνεύμα όσο και τους διαδικαστικούς κανόνες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο: Είναι προφανές ότι ο συντακτικός νομοθέτης προέβλεψε την ανάγκη να εκλέγεται ο Πρόεδρος με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων και κατά παραχώρηση τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, ούτως ώστε να επιλέγονται προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής. Αυτό είναι θεσμικά απαραίτητο για να μπορεί ο αρχηγός του κράτους να λειτουργεί ως ουσιαστικός ρυθμιστής του πολιτεύματος, υπεράνω του κομματικού ανταγωνισμού. Μόνον ως έσχατη λύση προβλέπει το Σύνταγμα την εκλογή με μικρότερη πλειοψηφία, και μάλιστα με μεσολάβηση εκλογών

Και όταν αναφέρεστε στη διαδικασία, γιατί θεωρείτε ότι υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος;

Πέραν όσων προανέφερα, παρόμοια «λύση» είναι αντίθετη προς την κατεύθυνση που προσδιόρισε η πρώτη αναθεωρητική Βουλή, δεδομένου ότι η υπό κρίση πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απορρίφθηκε στην ψηφοφορία. Συνεπώς, τα όρια της αναθεώρησης έχουν τεθεί και η πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου αποδέχεται ότι η παραβίασή τους είναι δικαστικά ελέγξιμη. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε καλόπιστα λύσεις ευρύτερης αποδοχής. Αλλωστε, η πρότασή μας είναι όμοια με αυτήν της ΝΔ το 2014 που έφερε την υπογραφή και του κ. Μητσοτάκη: να δίνει λύση ο λαός εάν υπάρξει κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, επιλέγοντας ο ίδιος με άμεση εκλογή τον Πρόεδρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί από την επομένη κιόλας των εκλογών μια στροφή της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ηταν αναμενόμενη;

Ηταν απολύτως αναμενόμενη, γιατί η προεκλογική στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν κυνικά δημαγωγική και καιροσκοπική. Δεν έλεγε προεκλογικά ότι είναι μια κακή συμφωνία, ρητά τη χαρακτήριζε «εθνικά επιζήμια», πολλά στελέχη της προδοτική και μειοδοτική. Αν ήταν έτσι, πώς τώρα δηλώνει ότι θα την «εφαρμόσει και θα την τιμήσει», όπως δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών η κυρία Μπακογιάννη; Τη ζημιά του έθνους θα επιδιώξει; Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά ξεγέλασε το ακροατήριό του. Απευθύνθηκε στο θυμικό των Ελλήνων και στην τραυματισμένη από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων εθνική περηφάνια για να αντλήσει μικροκομματικά οφέλη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται πως ανακάλυψε και τις δυσκολίες του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Πώς βλέπετε τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη διαχείρισή του;

Τα σπασμωδικά μέτρα και το «ράβε-ξήλωνε» δείχνουν και έλλειψη ουσιαστικής προετοιμασίας και αναγκαστική προσγείωση στην πραγματικότητα. Δεν είναι η -τάχα- πολιτική ανοικτών συνόρων που δημιούργησε τις ροές των μεταναστών, αλλά, όπως όψιμα ανακάλυψε και ο κ. Κουμουτσάκος, οι γεωπολιτικές συνθήκες και η προσπάθεια εργαλειοποίησής τους από την Τουρκία. Η κυβέρνηση, αντί να καταφεύγει σε μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει πίσω, γιατί είναι αντίθετα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως η κατάργηση του δεύτερου βαθμού στις προσφυγές των αιτούντων άσυλο, θα πρέπει να συνεχίσει τις δικές μας προσπάθειες να αναδειχθεί το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ως κατεξοχήν ευρωπαϊκό θέμα.

Τι θα γίνει με την ψήφο των αποδήμων; Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να κατοχυρωθεί η ψήφος των αποδήμων. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που και στη συνταγματική αναθεώρηση έθεσε το ζήτημα και ως υπουργείο Εσωτερικών συγκρότησε επιτροπή ειδικών για τη σύνταξη σχεδίου νόμου που αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό, παράλληλα με την ανάγκη να μη χρησιμοποιηθεί, όπως επιδιώκουν ορισμένοι στη συντηρητική παράταξη, για αναδιάταξη του εκλογικού σκηνικού, κατά παράβαση της δημοκρατικής Αρχής.

Η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που ασχολήθηκε με το θέμα γιατί δεν προέβλεψε ένα χρονικό όριο για όσους ζουν στο εξωτερικό ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν;

Η κρατούσα άποψη στο συνταγματικό μας δίκαιο είναι ότι δεν υπάρχει παρόμοια δυνατότητα. Είναι αλήθεια ότι άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανάλογες πρόνοιες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλα -και μάλιστα κατεξοχήν χώρες με μεγάλη διασπορά, όπως η Ιρλανδία- δεν επιτρέπουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους αποδήμους τους. Εμείς θέλουμε να εγγυηθούμε το δικαίωμα αυτό με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχει περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στο εκλογικό σύστημα που θα παρουσιάσει η ΝΔ;

Σε όλα τα θέματα είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να επιδιώξουμε συγκλίσεις. Η υπεράσπιση, όμως, της απλής αναλογικής είναι για εμάς θέμα αρχής.

Ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου και τα εργασιακά έχουν μπει στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης...

Δεν ακούω τελευταία ότι θα καταργήσουν «τον νόμο-έκτρωμα», όπως τον έλεγαν παλιά. Και εδώ έχουν προσγειωθεί ανώμαλα στην πραγματικότητα. Ορισμένες από τις κατακτήσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως είναι το ενιαίο Ταμείο και οι ενιαίοι, κοινοί κανόνες για όλους, δεν τίθενται πλέον ούτε από τη Νέα Δημοκρατία σε αμφισβήτηση, γιατί είναι σαφές ότι βελτιώνουν ξεκάθαρα τον προηγούμενο άδικο κατακερματισμό και πελατειασμό των πολλών ταμείων και ρυθμίσεων. Βεβαίως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι εξαγγελίες για «ασφαλιστικό Πινοσέτ», μέσω της μερικής ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό δεν σημαίνει μόνον ότι πολλοί εργαζόμενοι στο μέλλον θα μείνουν χωρίς συντάξεις, αλλά και ότι το επίπεδο των σημερινών κινδυνεύει να περικοπεί εφόσον θα μειωθεί η χρηματοδότησή τους. Ανάλογο κίνδυνο θα διατρέξουν, άλλωστε, και οι κύριες συντάξεις, αφού ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε στη ΔΕΘ μείωση των εισφορών, σε βάθος τετραετίας, από 20% σε 15%. Πώς θα μειώσει τα έσοδα του ΕΦΚΑ κατά 25% χωρίς να μειώσει ανάλογα το ύψος των συντάξεων; Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά αποτελούν την πιο ειλικρινή έως σήμερα πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, γιατί ανταποκρίνονται πλήρως στη νεοφιλελεύθερη λογική της. Για τον λόγο αυτό υιοθετεί τα επιχειρήματα και τις υποδείξεις του ΔΝΤ για την ανάγκη περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και μείωσης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι τόσο ολοφάνερη υποκριτική η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης τόσο κυνική η προσπάθειά της να περάσει μεταμφιεσμένα τα μέτρα αυτά, που οδήγησε το σύνολο της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από τη Βουλή. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δίκιο να ανησυχούν. Πρέπει, όμως, και να αντιδράσουν με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο.

συνέντευξηΓιώργος Κατρούγκαλος