Πολιτική|14.10.2019 08:52

Ανατολική Μεσόγειος «ώρα μηδέν»: Όσα είπε ο Μητσοτάκης με τους υπουργούς πίσω από κλειστές πόρτες

Σπύρος Μουρελάτος

Μεταξύ Συμπληγάδων, αλληλο – αντικρουόμενων επιδιώξεων των κεντρικών παικτών της Γηραιάς Ηπείρου και των δικών της συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλείται να ισορροπήσει η Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Μεταναστευτικό/Προσφυγικό καθώς και η τουρκική παραβατικότητα, έτσι, όπως εκφράζεται εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αποκτούν νέα διάσταση, σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία. Το ζήτημα της στρατηγικής και των επί μέρους χειρισμών, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τέθηκαν κατά πληροφορίες σε σύσκεψη, που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτοπούλο.

Η προοπτική, εξάλλου, της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας τόσο για την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία, όσο και για την επιθετικότητα, που επιδεικνύει στην Κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να εξεταστούν στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, αλλά και στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, ο οποίος κατά πληροφορίες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές, που έχει τα τελευταία 24ωρα με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Κατά την χθεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού με τους κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο έγινε κατά πληροφορίες μία επισκόπηση του περίπλοκου όσο και εύθραυστου σκηνικού, που διαμορφώνεται ανάμεσα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις για τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σχηματοποιήθηκε και το πλαίσιο, με το οποίο θα προσέλθει η Αθήνα στην κρίσιμη, όπως εξελίσσεται Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η ελληνική στρατηγική οφείλει να κινηθεί με σύνεση ανάμεσα στην... απροθυμία του Βερολίνου να ανάψει το πράσινο φως για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω του Προσφυγικού και στο επισπεύδον Παρίσι, που υιοθετεί σκληρή στάση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν, κάτι, που φάνηκε και από την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση γαλλοκυπριακής ναυτικής άσκησης στο επίμαχο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία Total.  

Μία από τις σταθερές της εθνικής στρατηγικής είναι η αμέριστη υποστήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιζητά την κλιμάκωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Άγκυρας, θέση την οποία υπερασπίζεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έφερε το θέμα του Μεταναστευτικού και της τουρκικής παραβατικότητας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο, που θα κινηθεί η Αθήνα κατά την διήμερη Σύνοδο Κορυφής προσιδιάζει στη λογική του μαστίγιου και του καρότου έναντι της γείτονος. Η χώρα μας αναμένεται σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ζητήσει επιβολή σοβαρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της επιθετικότητας της στη Συρία και την Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα, πάντως, που θα επιμένει για τη συνέχιση της ευρωπαικής οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως θα ζητήσει να ονομαστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα θα ζητήσει την ενίσχυση της παρουσίας της FRONTEX στο Αιγαίο, ενώ θα ζητήσει και οικονομική συνδρομή από την ΕΕ, ώστε να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων, που καταφθάνουν στην ελληνική επικράτεια. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά θα προτείνει την αύξηση των εγχώριων κονδυλίων, που κατευθύνονται προς το Μεταναστευτικό αρκεί αυτές οι δαπάνες να εξαιρούνται από τον ετήσιο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τετάρτη τα πρώτα ραντεβού του Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων

Για την Τετάρτη προγραμματίζονται σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες συναντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου με τους εκπροσώπους των κομμάτων για το τελικό στάδιο της διαβούλευσης αναφορικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση δεν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην επιστολική ψήφο – σημείο, που δεν αποδέχεται το ΚΚΕ – ενώ εμφανίζεται διαλλακτική στον τρόπο κατανομής των βουλευτών, που θα εκλέγονται από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, η θέση του Κινήματος Αλλαγής και του ΜεΡΑ25 για ξεχωριστές περιφέρειες, στάση, που προς το παρόν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, είναι πιθανό να ικανοποιηθεί εν μέρει μέσω τροποποιήσεων κατά την εν εξελίξει Συνταγματική Αναθεώρηση. Ύστερα από τον πρώτο κύκλο κατ ιδίαν συναντήσεων του κ. Θεοδωρικάκου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, ώστε να αποφασιστούν οι τελικές πρόνοιες του νομοσχεδίου. 

Κυριάκος Μητσοτάκηςκυπριακή ΑΟΖπροσφυγικόμεταναστευτικό