Πολιτική|03.11.2019 12:27

Σταθμός το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Σε τροχιά σύγκρουσης το ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Ηγεσία και αντιφρονούντες έχουν ήδη λάβει θέσεις αναμέτρησης. Η Φώφη Γεννηματά σηκώνει το γάντι και τους προκαλεί, αν θέλουν, να διεκδικήσουν την ηγεσία του Κινήματος. Ποια στάση κρατούν Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος.

Χωρίς «επιστροφή» φαίνεται ότι είναι πλέον ο δρόμος της σύγκρουσης δυνάμεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, καθώς ηγεσία και στελέχη έχουν ήδη λάβει θέσεις μάχης για την πρώτη αναμέτρηση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά, με «κλειδωμένη» πλειοψηφία για τις τακτικές κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα, φέρεται αποφασισμένη να ακολουθήσει τη «διαδρομή» που έχει ήδη περιγράψει επισήμως στους «αντιφρονούντες» του κόμματος: να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα βήμα πίσω, για να κάνει το ΚΙΝΑΛ πολλά βήματα μπροστά.

Η κυρία Γεννηματά... ανεπισήμως σηκώνει το γάντι και προκαλεί έτσι τους «αντιφρονούντες» να πάρουν καθαρή θέση, δηλαδή να διεκδικήσουν, αν θέλουν, την ηγεσία στο σκηνικό του ΚΙΝΑΛ. Ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για τις συγκρούσεις του μέλλοντος, δείχνοντας σε όσους την αμφισβητούν ότι η τελική αναμέτρηση θα γίνει όταν θα λήξει η θητεία της στην ηγεσία, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2021.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπιστώνουν στην πραγματικότητα ότι είναι ανώριμες στην παρούσα φάση οι συνθήκες για τη ρήξη σε επίπεδο κορυφής και μεταθέτουν τις όποιες κινήσεις για τη στιγμή που θα αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Ο βασικός αντίπαλος της κυρίας Γεννηματά στη μάχη ηγεσίας το 2017 ναι μεν διαφώνησε ανοιχτά με την απόφαση διεξαγωγής του συνεδρίου χωρίς να εκλεγούν σύνεδροι, αλλά απέφυγε να θέσει θέμα ηγεσίας.

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει να ανοίξει τώρα τα χαρτιά του. Απουσίαζε και όχι τυχαία -προσθέτουν- από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, συμφωνώντας με στελέχη της τάσης του ότι με την παρουσία τους θα νομιμοποιούσαν μια διαδικασία που καταγγέλλουν.

Επίθεση

Αντιθέτως, ο Παύλος Γερουλάνος συμμετείχε, πήρε τον λόγο, έκανε επίθεση στη Φώφη Γεννηματά και κάλεσε τα στελέχη της πλειοψηφίας -που γέμισαν την αίθουσα- να προστατεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στην παράταξη. Ο κ. Γερουλάνος, όπως αφήνει να εννοηθεί και στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», δεν αποκλείει την αναμέτρηση στην κορυφή, είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στο ΚΙΝΑΛ.

Γι’ αυτό και ίσως έσπευσε με την ομιλία του στην ΚΟΕΣ να απαντήσει σε όσους επιχειρούν να υποβαθμίσουν την κινητικότητα Γερουλάνου, λέγοντας ότι βασικό κίνητρό του είναι οι προσωπικές του φιλοδοξίες. «Λένε κάποιοι ότι τα λέω αυτά και ότι κάνω ό,τι κάνω από προσωπική φιλοδοξία. Δεν είναι έτσι. Τα λέω και τα κάνω διότι τα πιστεύω βαθιά. Τα λέω χρόνια τώρα και θα συνεχίσω να τα λέω» υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για το προεδρείο της ΚΕΔΕ, για να αποδείξει ότι εννοεί όσα λέει και ότι δεν αναζητά τρόπο για τη συγκρότηση προσωπικού μηχανισμού με αφετηρία την Αυτοδιοίκηση.

Εμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, μετρώντας, εν τω μεταξύ, παρόντες και απόντες στην κρίσιμη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής συνεδρίου, θεωρεί ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά. Προβλέπει ότι η αντιπολίτευση μέσα στο ΠΑΣΟΚ θα ισχυροποιηθεί, αλλά την ίδια ώρα το κλίμα έντασης και ενός ακήρυχτου πολέμου θα οδηγήσει ενδεχομένως τους ανθρώπους της βάσης στην απογοήτευση και στην αποχή. «Τα διαλυτικά φαινόμενα είναι τα πιο ανησυχητικά» συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος, που διατηρεί πάντως την αισιοδοξία του για την τροπή των πραγμάτων.

Το κύριο ζητούμενο για πολλούς είναι και αφορά στην αποσαφήνιση των θέσεων του κόμματος μπροστά στα κορυφαία ζητήματα του μέλλοντος. Ολοι συμφωνούν για την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, αλλά διαφωνούν για τις «δόσεις» των επιθέσεων προς τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι όπως ο Σταμάτης Μαλέλης προτείνουν «αριστερή στροφή» και άλλοι κατηγορούνται ότι «χαϊδεύουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι Βενιζελικοί

Μπορεί να αμφισβητηθεί η κυρία Γεννηματά και να τεθεί στο συνέδριο της 23ης Νοεμβρίου; Σε καμία περίπτωση, λένε όσοι ξέρουν καλά το παζλ των συνέδρων (εκλεγμένων από το 2015 και από το πρόσφατο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ). Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι πολιτικοί φίλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Στέφανος Ξεκαλάκης, έχουν δημοσίως ζητήσει από την κυρία Γεννηματά να ανοίξει τη διαδικασία της διαδοχής. Οι δε «βενιζελικοί», μετά τη σύγκρουση του Ευάγγελου Βενιζέλου με την κυρία Γεννηματά, είτε δημοσιοποιούν την οργή τους σε κάθε ευκαιρία είτε προαναγγέλλουν την αποχή τους από τις «στημένες διαδικασίες».

Και οι παπανδρεϊκοί; Το γεγονός ότι συγκροτούν πλέον το ΚΙΔΗΣΟ αναγκάζει τους παπανδρεϊκούς σε ρόλο παρατηρητή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου προτιμά να κρατά ισορροπίες και να στηρίζει την ισχυροποίηση του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας «σεβασμό» στις διαφορετικές απόψεις.

Με αφορμή, βέβαια, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα κληθούν να πάρουν θέση όλοι οι πρώην πρόεδροι του άλλοτε κραταιού κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Ανδρουλάκη θα επιμείνει στο κάλεσμα προς τους κ. Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο: «Εχουν ιστορική ευθύνη να μιλήσουν για την πορεία του ΠΑΣΟΚ και τις αποφάσεις της κυρίας Γεννηματά» λένε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε «κόμμα-σφραγίδα».

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν. Πιστεύουν ότι το συνέδριο θα είναι μια ευκαιρία εξορμήσεων ανά την Ελλάδα, ώστε ηγεσία και στελέχη να αναδείξουν τον ρυθμιστικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ στον νέο πολιτικό κύκλο. Εχουν την άποψη ότι το σχέδιο Γεννηματά θα απαλλάξει γρήγορα το Κίνημα Αλλαγής από τη μιζέρια και την εσωστρέφεια και ότι παρά τις διαφωνίες στο εσωτερικό, «η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καταφέρει να εκμεταλλευθεί τη σύγχυση του ΣΥΡΙΖΑ και να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση εναντίον της συντηρητικής διακυβέρνησης». Ετσι, τονίζουν, θα κερδηθεί η μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο.

Φώφη ΓεννηματάΠαύλος ΓερουλάνοςΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚ