Παύλος Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος (copyright: Eurokinissi)

Γερουλάνος: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβάται ένα πραγµατικά δηµοκρατικό συνέδριο

Τελευταία Ενημέρωση
Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείει το βήµα διεκδίκησης της ηγεσίας και στο ΚΙΝΑΛ, προαναγγέλλει ο Παύλος Γερουλάνος µε τη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής»

Λίγες ώρες µετά την κοµµατική συνεδρίαση για το Εκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε η πλειοψηφία, ο κ. Γερουλάνος κάνει ευθεία επίθεση στη Φώφη Γεννηµατά, κατηγορώντας για έλλειψη δηµοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ. «Καθαρές λύσεις είναι οι δηµοκρατικές λύσεις» τονίζει ο κ. Γερουλάνος, µιλώντας για «αποφάσεις σε κλειστά δωµάτια» για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις διαφορετικές απόψεις, για την πεποίθησή του ότι το ΚΙΝΑΛ µπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στον προοδευτικό πόλο, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν∆. Τέλος, υποστηρίζει σθεναρά την επιλογή γυναίκας από τον προοδευτικό χώρο για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Κύριε Γερουλάνο, η ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε απόφαση που ταυτίζεται επί της ουσίας µε την πρόταση της κυρίας Γεννηµατά. ∆ηλαδή -και σύµφωνα πάντα µε τα όσα έχετε υποστηρίξει- το προσεχές συνέδριο θα επιβεβαιώσει εφεξής την πορεία του ΠΑΣΟΚ µέσα σε ένα κλειστό δωµάτιο;

Σωστές και καθαρές λύσεις είναι οι δηµοκρατικές λύσεις. Αυτό λέω και δεν θα σταµατήσω να το λέω. Οποια απόφαση δεν έχει δηµοκρατική νοµιµοποίηση, όποια πολιτική απόφαση παίρνεται µέσα σε κλειστά δωµάτια, αργά ή γρήγορα πέφτει στο κενό. Η σηµερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ένα πραγµατικά δηµοκρατικό συνέδριο θα της δηµιουργούσε πρόβληµα και γι’ αυτό το αρνήθηκε. Πιστεύω το αντίθετο: δεν φοβάµαι τη ∆ηµοκρατία, την εµπιστεύοµαι. Μπορεί να µας βγάλει όλους πιο ενισχυµένους, πιο δυνατούς. Και το ΠΑΣΟΚ, και το Κίνηµα Αλλαγής, και την πρόεδρο και τον καθέναν από εµάς.

Ποια είναι, λοιπόν, η βασική σας διαφωνία µε τη Φώφη Γεννηµατά;

Ο πολιτικός µας χώρος βρίσκεται σε κοµβικό σηµείο και χρειάζεται µια προσπάθεια σύνθεσης ενός κοινού οράµατος για τη χώρα. Γι’ αυτό υποστηρίζω ένα ουσιαστικό, ανοιχτό, δηµοκρατικό συνέδριο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήµατος που θα συζητήσει πρώτιστα θέµατα που αφορούν τη στρατηγική, τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ελληνική κοινωνία. Αλλά και τα θέµατα καταστατικού που βάζει η ηγεσία. Ενα συνέδριο µε δηµοκρατία παντού, που θα αναδεικνύει πως ό,τι λέµε το εννοούµε και ό,τι εννοούµε το λέµε. Σε ένα εκλεγµένο συνέδριο η κυρία Γεννηµατά θα µπορούσε να πετύχει και την επιµήκυνση της θητείας της.

Και θα κάνετε το βήµα να θέσετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Ή θα στραφείτε στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ;

Θα κάνω τα πάντα για να γίνει και πάλι ο χώρος µας πολιτικός χώρος σύνθεσης. Οσο υπάρχει ΠΑΣΟΚ και υπηρετεί ή µπορεί να υπηρετήσει τις αρχές και τις αξίες του, προφανώς θα παραµείνω ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι σας κατηγορούν ότι απευθύνεστε µε τη ρητορική σας κυρίως στη µεσαία τάξη και ότι αδυνατείτε να απευθυνθείτε στα ευρύτερα εκλογικά σώµατα, π.χ. των µη προνοµιούχων που θέλησε να εκφράσει µε την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ...

Αυτό που έχω πει είναι ότι η δηµιουργία µιας ισχυρής και δυναµικής µεσαίας τάξης δεν είναι οικονοµική υπόθεση. Είναι πολιτική. ∆ιότι αφορά την προάσπιση των δικαιωµάτων του Ελληνα που σήµερα καταπατά το κεντρικό πολιτικό σύστηµα. ∆ικαιώµατα όπως η ισότητα απέναντι στον νόµο, η συµµετοχή µέσα από την εµβάθυνση της δηµοκρατίας, η πρόοδος µέσα από την παιδεία και τον πολιτισµό, το δικαίωµα στη δηµιουργία και στην ασφάλεια. Είναι δικαιώµατα που αφορούν πρώτιστα τους µη προνοµιούχους.

Με τον κ. Ανδρουλάκη είστε εν δυνάµει µονοµάχοι;

Ο εχθρός δεν είναι µεταξύ µας: βρίσκεται εκεί έξω και είναι τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε ως ελληνική κοινωνία. Με τον κ. Ανδρουλάκη ανήκουµε στο ίδιο κόµµα και άρα, όπως και µε τους άλλους συντρόφους µου, µοιραζόµαστε αρχές και αξίες. Αυτές υπερασπιστήκαµε όχι µόνο εµείς, αλλά πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες ως προς την ανάγκη για ανοικτό, δηµοκρατικό συνέδριο. ∆ιαφωνούµε πολιτικά; Προφανώς, σε διάφορα θέµατα. Και έχουµε διαφωνήσει. Οταν όµως θίγονται οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ, οι διαφωνίες µπαίνουν στο περιθώριο.

Η κυρία Γεννηµατά υπονόησε ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάρουν τη σφραγίδα και να την πάνε είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Ν∆. Αποκλείεται να ισχύει;

Πιστεύω ότι η έλλειψη δηµοκρατίας διώχνει κόσµο από τον χώρο. Οσο περιορίζουµε το ΠΑΣΟΚ σε κόµµα-σφραγίδα, ρίχνουµε νερό στον µύλο της Ν∆ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί το ΚΙΝΑΛ µε το 8% να φιλοδοξεί ότι θα συγκροτήσει ως κυρίαρχο τον ισχυρό προοδευτικό πόλο;

Και βέβαια µπορεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σύγχυση. Λέει ότι θέλει δηµοκρατικές διαδικασίες για ένα ανοιχτό κόµµα, αλλά στην ουσία τα φοβάται όλα αυτά. Λέει ότι θέλει να προσχωρήσει στην Κεντροαριστερά, αλλά µένει προσκολληµένος σε αριστερές ιδεοληψίες του ’70 και του ’80. Και εµείς αντί να το εκµεταλλευτούµε αυτό, δίνουµε ακόµα χειρότερη εικόνα περιχαράκωσης. Αντί να µιλήσουµε µε την κοινωνία, αποφασίζουµε σε κλειστά δωµάτια και διορισµένα συνέδρια. Χάνουµε µοναδικές ευκαιρίες να αναδείξουµε τις σηµαντικές µας διαφορές µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έπρεπε να «βαθµολογήσετε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε ποιον τοµέα θα βάζατε τον µικρότερο βαθµό;

Στο όραµα για το πού θέλουµε να βρίσκεται η χώρα 10 χρόνια από τώρα. Ξεκίνησε µε φόρα στη διαχείριση της εξουσίας µε ένα χριστιανοδηµοκρατικό µοντέλο ξενόφερτο. Η Ελλάδα σήµερα χρειάζεται ένα όραµα ελληνικό, ανθρωποκεντρικό, που θα βοηθήσει τη χώρα να στηριχτεί στις δικές τις δυνάµεις. Τέτοιο όραµα η παράταξη της Ν∆ δεν έχει προσφέρει ποτέ στον τόπο.

Πρέπει το ΚΙΝΑΛ να προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, ανεξαρτήτως της επιλογής Μητσοτάκη;

Εχω πει ότι θα ήθελα να δω στο αξίωµα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας µια γυναίκα µε προοδευτικές καταβολές και διεθνείς διασυνδέσεις. Πιστεύω ότι µια τέτοια προσωπικότητα θα βοηθήσει σε πολλά επίπεδα τη χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ