Πολιτική|14.12.2019 22:50

Κόκκινα δάνεια: Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»

Newsroom

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια το σχέδιο «Ηρακλής». Και πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». «Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία για το σχέδιο «Ηρακλής» είχε αποχωρήσει το ΜέΡΑ25.

Η ΕΚΤ έκανε δεκτό το σχέδιο Ηρακλής αλλά με… αστερίσκους

Να σημειωθεί, πάντως, πως την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε δεκτό το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια», αλλά με… κάποιες υποσημειώσεις.

Η ΕΚΤ μεταξύ άλλων συστήνει «περισσότερη σαφήνεια σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου Ηρακλής για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων προκειμένου να διασφαλιστεί η λεγόμενη ασφάλεια δικαίου».

Η ΕΚΤ στην γνωμοδότηση που εξέδωσε σχετικά με το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτιμά ότι ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου ενδέχεται να δημιουργήσουν νομική αβεβαιότητα και θα μπορούσαν να αναδιατυπωθούν αποτελεσματικά προς ενίσχυση της σαφήνειας και μείωση των κινδύνων.

Βουλήευρωπαϊκή κεντρική τράπεζακόκκινα δάνεια