• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Ισχυρός σεισμός στα Καλάβρυτα – Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   12.12.2019 07:05
Βούλα Κεχαγιά
Βούλα Κεχαγιά

Πολιτικό Ρεπορτάζ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως είναι απορίας άξιον το γεγονός πως τα δάνεια των κομμάτων, δεν αποκλείονται από το σχέδιο Ηρακλής

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
(Eurokinissi)
(Eurokinissi)

Αποστάσεις από το σχέδιο «Ηρακλής» της κυβέρνησης για τις τράπεζες παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ υπάρχουν ισχυρές φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να συναινέσουν ψήφιση του περιβόητου σχεδίου. Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας τις ενστάσεις τους για τον «Ηρακλή» διατυπώνουν την άποψη πως ανοίγει παράθυρο για χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» των 37 δις ευρώ μέσω των προβλεπόμενων «αντεγγυήσεων» ενώ συγχρόνως σχολιάζουν πως το ύψος των εγγυήσεων-ύψους 12 δις ευρώ, μπορεί να αυξηθεί ακόμη και με μία απλή υπουργική απόφαση. Προσθέτουν πως το σχέδιο Ηρακλής μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι πτωχεύσεων και πλειστηριασμών α’ κατοικίας, αν δεν επεκταθεί η προστασία της σε χρόνο πέραν του τετραμήνου αλλά και ως προς τον αριθμό των δανειοληπτών που δύνανται να υπαχθούν. «Εάν μάλιστα συνδυαστεί ο Ηρακλής με την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα όπως έχουν δηλώσει και κυβερνητικά στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να έχει συναινέσει σε ένα κύμα πλειστηριασμών» αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Στην Κουμουνδούρου αναφέρουν πως από τον «Ηρακλή» απουσιάζουν τα αναπτυξιακά κριτήρια. Έτσι ενώ θεωρητικώς η εξυγίανση των τραπεζών στοχεύει στη δυνατότητα οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία , ο «Ηρακλής» μπορεί να γίνει όχημα για να μπει λουκέτο σε χιλιάδες μη ζημιογόνες επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια. Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτώνται μάλιστα γιατί δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση των τραπεζών μετά την εξυγίανσή τους  για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και επίσης καταθέτουν ερωτήματα γιατί, για παράδειγμα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών κι ενώ η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια δεν έχει αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ, κάτι που δεν προβλέπεται ούτε στον Ηρακλή.

Παράλληλα, τονίζουν πως είναι απορίας άξιον το γεγονός πως τα δάνεια των κομμάτων, δεν αποκλείονται από το σχέδιο Ηρακλής. Τέλος, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται στην παραδοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού πως ανοίγει το παράθυρο για το «άδειασμα» του μαξιλαριού, την ώρα που το σχέδιο Ηρακλής της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με την προετοιμασία που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση των δανείων με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.

Ο Αλέξης Τσίπρας που μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μιλώντας χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των αποδήμων έστειλε πολλά μηνύματα στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά. Εν πολλοίς είπε ότι «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα γίνω Μητσοτάκης» αναφερόμενος στην στάση της ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών, κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκεί αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη αλλά και κριτική και επέμεινε στην ανάγκη προώθησης έξι συγκεκριμένων προτάσεων για την επαναφορά της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • τράπεζες
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr