Πολιτική|02.12.2018 15:40

Κικίλιας: Πρώτο καθήκον να εξασφαλίσουµε την ασφάλεια και την τάξη

Σπύρος Μουρελάτος

Βασική προτεραιότηταµιας αυριανής κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας χαρακτηρίζει ο βουλευτής Α’ Αθηνών του κόµµατος Βασίλης Κικίλιας την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει ένα κοµµατικό καθεστώς εντός του κράτους.

Η κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι διαφωνείτε µε τις προαναγγελθείσες ­€10.000 προσλήψεις στον δηµόσιο τοµέα εξαιτίας νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών. ∆εν χρειάζονται, κατά τη γνώµη σας, προσλήψεις στο ∆ηµόσιο;

Κύριε Μουρελάτο, ζούµε το τέλος του «Μαυρογιαλούρου». Εχω τονίσει ότι τον κ. Τσίπρα αυτήν τη στιγµή δεν τον ενδιαφέρει να κυβερνήσει, αλλά να στήσει ένα δικό του κοµµατικό καθεστώς εντός του κράτους που θα αντέξει και µετά την αναπόφευκτη εκλογική ήττα του. ∆εν τον ενδιαφέρει το σύνολο του ελληνικού λαού. Τον ενδιαφέρει να «µπετονάρει» τη δική του εκλογική πελατεία.

Οι πολιτικές επιλογές του είναι χρεοκοπηµένες και αποτελούν κακέκτυπο του «χθες». Ειδικά δε σε ό,τι αφορά 10.000 νέες προσλήψεις, έναντι των 10.000 κληρικών, που όµως θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το ∆ηµόσιο, η υποκρισία και ο εµπαιγµός περισσεύουν. Το ∆ηµόσιο χρειάζεται νοικοκύρεµα και δηµιουργική επανεκκίνηση, µε βασικούς άξονες τη µείωση της σπατάλης και τον περιορισµό της γραφειοκρατίας, την ανακατανοµή του ανθρώπινου δυναµικού µε βάση τις πραγµατικές ανάγκες, την αξιολόγηση και την επιβράβευση των δηµόσιων λειτουργών. Ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσµατικό, αξιοκρατικό, που θα σέβεται τα χρήµατα των Ελλήνων φορολογουµένων. Εµείς εµπιστευόµαστε τις ικανότητες και τον πατριωτισµό των δηµοσίων υπαλλήλων.

Είναι ανέντιµο και επικίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίζει τους µαθητές µε την ακροδεξιά. Η παράταξη, δηλαδή, που χρησιµοποίησε τις καταλήψεις για να πάρει την εξουσία.

Το κόµµα σας έκανε λόγο για... συναλλαγή µεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, στο φόντο της κυοφορούµενης συµφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας. Αποτελεί αυτό αιχµή για τον κ. Ιερώνυµο; Εντέλει η Ν∆ δεν γνώριζε τίποτε για τις διαβουλεύσεις Μαξίµου - Αρχιεπισκοπής;

Ο πρόεδρος της Ν∆, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είχε καµία ενηµέρωση. Η δήθεν συµφωνία κατέρρευσε µέσα σε 10 ηµέρες, για να αποδειχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ήταν πρόχειρη και ανεφάρµοστη. Γιατί βασίζεται σε µια «οπορτουνιστική τακτική» και απόπειρα να εξαπατηθούν και πάλι οι πολίτες. Άλλωστε, το επίµαχο ζήτηµα της µισθοδοσίας απορρίφθηκε οµόφωνα από το σύνολο της Ιεραρχίας. Η Νέα ∆ηµοκρατία συµφωνεί µε την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, µια διαδικασία που άρχισε το 2013 η κυβέρνηση Σαµαρά, ενώ τότε ο κ. Τσίπρας διαφωνούσε.

Κυβερνητικά στελέχη επιµένουν ότι η Νέα ∆ηµοκρατία υποδαυλίζει παρασκηνιακά τις καταλήψεις στα σχολεία για το Σκοπιανό. Τι απαντάτε;

∆εν πιστεύω στις καταλήψεις ως µέσο διεκδίκησης και διαµαρτυρίας. Αλλωστε, αυτοί οι µαθητές, κατά πάσα πιθανότητα, συµµετείχαν στα µεγάλα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό». Είναι ανέντιµο και επικίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίζει τους µαθητές µε την ακροδεξιά. Η παράταξη, δηλαδή, που χρησιµοποίησε τις καταλήψεις για να πάρει την εξουσία.

Η κυβέρνησή σας κατηγορεί πως η εµµονή της Ν∆ στην ατζέντα της ασφαλείας πιστοποιεί την ακροδεξιά στροφή της. Τι απαντάτε;

Το πρώτο καθήκον µιας ∆ηµοκρατίας είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την τάξη σε µια κοινωνία που θέλει να αισθάνεται και να είναι ελεύθερη. H ασφάλεια του πολίτη είναι δηµόσιο αγαθό. Ο Ελληνας φορολογούµενος πληρώνει, γι’ αυτό δεν έχει σηµασία εάν είναι δεξιός ή αριστερός. Όσοι βάζουν ιδεολογικό πρόσηµο απλώς προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους. Για παράδειγµα, πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι γονείς στις γειτονιές του Κολωνού και των Σεπολίων; Μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους να παίξουν στον δρόµο; Ή µήπως είναι εµµονή να ζητάς να προστατευτούν οι ζωές φοιτητών και καθηγητών από τους «µπαχαλάκηδες» που έχουν µετατρέψει τα πανεπιστήµια σε ορµητήρια; Αυτοί που είχαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια την πολιτική ευθύνη να προφυλάσσουν τις ζωές και τις περιουσίες των συµπολιτών µας επιεικώς απέτυχαν. Γνωρίζω από πρώτο χέρι πως οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., όταν τους αφήνουν, κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Με φιλότιµο, αυταπάρνηση και επαγγελµατισµό. Τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δηµοσιότητας δείχνουν πως τα χαµηλότερα ποσοστά εγκληµατικότητας σηµειώθηκαν το 2014, όταν είχα την τιµή να υπηρετώ στο υπουργείο ∆ηµοσίας Τάξης. Εκτοτε η κατάσταση χειροτέρεψε ραγδαία. Σε κάθε περίπτωση, έχουµε ήδη δεσµευτεί ότι από την πρώτη ηµέρα της νέας διακυβέρνησης η ασφάλεια και η ελευθερία των πολιτών αποτελούν βασική µας προτεραιότητα.

Η Ν∆ έχει τη βούληση και τα εργαλεία να ανατρέψει τα τετελεσµένα που διαµορφώνει η Συµφωνία των Πρεσπών ή θα «πειθαρχήσει» στις βουλές του διεθνούς παράγοντα;

Οι κ. Τσίπρας, Καµµένος και Κοτζιάς έβαλαν την υπογραφή τους σε µια διεθνή συµφωνία που ζηµιώνει τα εθνικά συµφέροντά µας. Εδωσαν «µακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια, ως µη όφειλαν, γιγαντώνοντας τον αλυτρωτισµό της γειτονικής χώρας. Η Νέα ∆ηµοκρατία έκανε πρόταση µοµφής στο Κοινοβούλιο και, όπως διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να την ψηφίσει ούτε σε αυτή ούτε στην επόµενη σύνοδο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η θωράκιση της Ιστορίας µας, των παραδόσεών µας, όπως και της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητάς µας αποτελεί τον νέο πατριωτισµό που διαπερνά οριζόντια την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι κάτι που οι κ. Τσίπρας και Καµµένος δεν µπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν.

Από την άλλη, εγκαλείτε την κυβέρνηση για σκανδαλολογία, ενώ το κόµµα σας επιµένει σε υποθέσεις, όπως η ∆ΕΠΑ, το Θριάσιο και τα κοινοτικά κονδύλια για το Προσφυγικό. Ποια η διαφορά;

Πάγια θέση µου είναι ότι όποιος έχει βάλει το δάχτυλο στο µέλι πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόµου. Στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι εµφανές ότι γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης της ∆ικαιοσύνης, προκειµένου να πληγούν οι πολιτικοί  της αντίπαλοι προ των εκλογών. ∆εν το λέω εγώ. Το αποκαλύπτουν µε σειρά δηλώσεών τους µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου, διαµορφώνοντας ένα νοσηρό προεκλογικό κλίµα. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να υποτιµάται ότι συνταγµατικό δικαίωµα και υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τα πεπραγµένα της κυβέρνησης. ∆εν είµαστε, όµως, οι φυσικοί δικαστές. Τον λόγο έχει η ανεξάρτητη ∆ικαιοσύνη.

Βασίλης ΚικίλιαςΝέα Δημοκρατία