Πολιτική|27.01.2020 21:26

Τσίπρας: Να αποφασίσουν τα μέλη για την Προοδευτική Συμμαχία και το πρόγραμμα

Βούλα Κεχαγιά

Έρχονται εσωκομματικά δημοψηφίσματα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από το Συνέδριο. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος για το εάν επιθυμούν ή όχι να αλλάξει η ονομασία του (ΣΥΡΙΖΑ σκέτο ή ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία), ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση και για δημοψήφισμα μεταξύ των μελών που θα αφορά το πρόγραμμα. Για παράδειγμα με ερώτημα του τύπου «συμφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση στον χώρο της υγείας;»

Τα δημοψηφίσματα θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, θα αποσκοπούν και στην συσπείρωση των μελών και οι αποφάσεις-πρόθεση είναι- να ληφθούν από το Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 14-17 Μαίου.

Όλα αυτά καθώς και όλα τα ανοιχτά ζητήματα στον δρόμο προς το Συνέδριο θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη το μεσημέρι υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα από την περιοδεία του στην Ηλεία.

Στη συνεδρίαση του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθούν όλα τα θέματα από την εκπροσώπηση των νέων συνιστωσών πέραν αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των συμμαχικών δυνάμεων, το μέτρο για το συνέδριο, μέχρι και την λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αποσκοπούν στην περαιτέρω μαζικοποίηση του κόμματος. Αυτό το τελευταίο απασχολεί εντόνως την ηγεσία της Κουμουνδούρου καθώς παρατηρείται ένα πάγωμα στην εγγραφή νέων μελών κι ως εκ τούτου αναζητούνται τρόποι και για να αυξηθεί το μητρώο, ανάμεσά τους και η διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.

Το θέμα των δημοψηφισμάτων και όχι μόνο συζητήθηκε διεξοδικά και σε συνάντηση που είχε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας αποκλειστικά με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμμετείχαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στην συνάντηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε το ζήτημα ενός δημοψηφίσματος για το όνομα, αν και κάποιοι από τους συμμετέχοντες όπως ο γραμματέας του κόμματος θεωρούν ότι πιο σημαντικό από το ζήτημα της ονομασίας είναι το προγραμματικό σκέλος κι ενδεχομένως ένα δημοψήφισμα με δύο τρία ερωτήματα επί κρίσιμων θεμάτων.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει στην κρίση των μελών το ζήτημα της ονομασίας θεωρώντας ότι είναι σημαντικό τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν για την ταυτότητά του κι επιπλέον επειδή θεωρεί ότι οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτυπώνονται και στο όνομά του.

Στην συνάντηση αυτή υπήρξαν κατά τις πληροφορίες και αντιπαραθέσεις καθώς εκφράστηκε προβληματισμός ακόμη και από τον ίδιο τον πρόεδρο για κάποια φαινόμενα εσωστρέφειας που παρατηρούνται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ακόμη και την αντίδραση των 53+ για την δημοσιοποίηση τμήματος ενός κειμένου που θέλει να είναι οι εκπρόσωποι της Προοδευτικής Συμμαχίας παρατηρητές στο Συνέδριο και όχι σύνεδροι.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως έγιναν έντονες συζητήσεις μεταξύ των στελεχών κι εμφανίζουν και τον ίδιο τον πρόεδρο δυσαρεστημένο από κάθε δημόσια παρέμβαση που εντείνει τις εσωτερικές έριδες και ανακόπτει την δυναμική προς το Συνέδριο.  

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίασυνέδριοΣΥΡΙΖΑ