Πολιτική|03.04.2020 10:55

Ντομπρόφσκις στο ethnos.gr: Απόλυτη προτεραιότητα για την Κομισιόν ο εργαζόμενος

Μαρία Ψαρά

Σε απόλυτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξελιχθεί η στήριξη εργαζομένων και εργοδοτών εν καιρώ κορονοϊού. Ήδη η κρίση έχει χτυπήσει μικρές, μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που αναγκάζονται να παραμένουν κλειστές ή έχουν δει τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα. Σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το «Έθνος», ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντοπρόφσκις εξήγησε τις λεπτομέρειες αυτού του νέου εργαλείου που θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η στρατηγική μας αποβλέπει στο να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες και θέσεις εργασίας μπορέσουμε, έτσι ώστε η δυναμική να μη χαθεί. Αυτός είναι ο σκοπός του νέου σχήματος που προτείνουμε», εξήγησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων. «Η βασική ιδέα είναι να στηριχτεί η εργασία και να παράσχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την προστασία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων».

Πρόκειται για ένα νέο δανειοδοτικό μηχανισμό με το όνομα SURE. Το SURE θα έχει στη διάθεσή του ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ. και το αντικείμενό του θα αφορά τη χρηματοδότηση των Κρατών Μελών που επιθυμούν να ξεκινήσουν προγράμματα «αντασφάλισης» ή «επιδότησης εργασίας» για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας από την πανδημία του κορονοϊού.

«Το εργαλείο αυτό θα έχει δυνατότητα χορήγησης δανείων έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Κομισιόν θα πάει στις αγορές, θα δανειστεί 100 δισ. ευρώ με εγγυήσεις των Κρατών Μελών ύψους 25 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα παρέχει στα Κ-Μ δεκαετή δάνεια, με δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής και γενικά πολύ ευνοϊκούς όρους.

Σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τότε η Κομισιόν θα μετακυλύει τα σχετικά ομόλογα», είπε ο Β. Ντομπρόφσκις. «Μόλις εγκριθεί από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα πραγματοποιηθεί ένα κάλεσμα ενδιαφέροντος, τα κράτη μέλη θα εκφράσουν ενδιαφέρον και στη συνέχεια θα εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες των όρων των δανείων αυτών», τόνισε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν αναμένει όλα τα κράτη μέλη να ενδιαφερθούν.

Προτεραιότητα στην αξιοποίηση του εργαλείου θα έχουν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. «Ένα Κράτος Μέλος μπορεί να ζητήσει χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ όταν οι δημόσιες δαπάνες του αυξήθηκαν δραματικά από την 1η Φεβρουαρίου 2020 λόγω της θέσπισης εθνικών μέτρων που συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση του κορονοϊού».

Παρά τις ερωτήσεις, ο Β. Ντοπρόφσκις δε θέλησε να προσδιορίσει ποιες χώρες θα επωφεληθούν περισσόερο ή ποια ποσά θα διατεθούν, αφού είναι ακόμη νωρίς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα τα κράτη-μέλη θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. «Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ποια κράτη θα πάρουν ποιο ποσό, διότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ανάγκες. Θέλουμε να κάνουμε μια ισορροπημένη πρόταση, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξουμε», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις επεσήμανε ότι θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα στήριξης της εργασίας, όπως η πρόταση της Κομισιόν για την αντασφάλιση που εκκρεμεί. «Το εργαλείο αυτό συμβολίζει για την Κομισιόν την στήριξη της εργασίας, αλλά και την αλληλεγγύη», κατέληξε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Την Κυριακή στο ΕΘΝΟΣ, διαβάστε τι είπε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις για κορονο-ομόλογα και άλλες προτάσεις αντιμετώπισης του κορονοϊού

ΚορονοϊόςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΒάλντις Ντομπρόβσκις