Κόσμος|16.04.2020 08:33

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Τραμπ μπορεί να τρελάνει άνθρωπο και να πουλήσει γάιδαρο για μοσχάρι

Μιχάλης Ιγνατίου

Όπως κάθε μέρα, από αυτή εδώ τη στήλη, ξεκινούμε με τα τελευταία νέα για τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σαν ένα ημερολόγιο! Δυστυχώς αυξάνονται και πληθύνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα...

Η υπερδύναμη, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellasjournal, δέχεται επίθεση από ένα «αόρατο εχθρό», όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όμως προτίθεται να επιχειρήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς την ίδια στιγμή να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την περαιτέρω μη διασπορά της πανδημίας. Ο «αόρατος εχθρός» δεν θα νικηθεί με αυτό τον τρόπο.

Η Αμερική έσπασε χθες δύο ακόμα αρνητικά ρεκόρ. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters περισσότεροι από 30 χιλιάδες πολίτες της είχαν πεθάνει από τον κορονοϊό μέχρι χθες στις 10 το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον). Χθες, και σε μία μέρα έχασαν τις ζωές τους 2.371 συνάνθρωποί μας. Συνολικά πέθαναν 30,844 άνθρωποι.

Το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς καταμέτρησε μέχρι χθες 637,716 κρούσματα και 2.569 νέους θανάτους. Η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι τέλος του μήνα μπορεί να φτάσουν στο ένα εκατομμύριο οι μολύνσεις από τον κορονοϊό.

Οι ελπίδες που εκφράσαμε τις προηγούμενες μέρες, με βάση τα στοιχεία του Τζον Χόπκινς, ότι άρχισε να  σημειώνεται μία υποχώρηση, μία μείωση των θανάτων και των κρουσμάτων και μία σταθερότητα, ήταν φρούδες. Η σημερινή μέρα θα είναι κρίσιμη, διότι θα φανεί αν η Αμερική φτάνει στην κορύφωση των μολύνσεων, ή αν τώρα αρχίζουν τα χειρότερα. Ο κ. Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Αμερική πέρασε την κορυφή της πανδημίας. Μακάρι να έχει δίκιο και να επιβεβαιωθεί. Δυστυχώς γι’ αυτόν οι αριθμοί τον διαψεύδουν.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τραμπ άνοιξε δύο μέτωπα:

  • Το ένα εναντίον όσων αντιστέκονται στην απόφασή του να λειτουργήσει ξανά η οικονομία.
  • Και το άλλο εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Κίνας.

Σε ό,τι αφορά την απόφασή του για την επιστροφή σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί κανονικότητα, έχει απέναντι του τους επιστήμονες, τους κυβερνήτες των πολιτειών και τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων. Η σύγκρουση θα εξελιχθεί σε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «άνευ προηγουμένου».

Οι σοβαροί της ιατρικής κοινότητας δεν πρέπει να συναινέσουν στον επικίνδυνο δρόμο που επέλεξε να βαδίσει ο πρόεδρος της Αμερικής. Δεν οδηγεί τη χώρα σε απάνεμο λιμάνι. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα…

Όπως γράψαμε και χθες, οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν ο πρόεδρος Τραμπ κάνει βιαστικές ενέργειες, όπως αφήνει καθημερινά να εννοηθεί, ο ιός θα σαρώσει την Αμερική το καλοκαίρι. Πιστεύουν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη ακόμα να εξέλθει της κρίσης και πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προετοίμασε χθες τους πολίτες ότι σήμερα θα ανακοινώσει νέα μέτρα για αντιμετώπιση του ιού. Εννοεί ότι θα «απαλύνει» τα προηγούμενα. Ως απάντηση, οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης και του Κονέκτικατ, κάλεσαν τους πολίτες τους να φορούν συνέχεια μάσκες.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και κατ’ επέκταση την Κίνα, αρκετοί βλέπουν μακριά, στο Νοέμβριο, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Θεωρούν ότι θα έχει ελπίδες επανεκλογής ΜΟΝΟ αν αποδείξει ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι. Δύσκολη η αποστολή του. Θα έλεγα και αδύνατη.

Πώς θα αποδείξει ότι δεν ευθύνεται τη στιγμή κατά την οποία οι δηλώσεις του είναι δημόσιες. Δηλώσεις για τις οποίες μετάνιωσε. Πόσες φορές ύμνησε την Κίνα; Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε; Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τραμπ «μπορεί να τρελάνει άνθρωπο», και να πουλήσει γάιδαρο για... μοσχάρι! Λέει ότι έχει να πει με τέτοιο τρόπο, ως να είναι ο πιο αθώος άνθρωπος στον κόσμο. Και δεν λέει αλήθειες...

Από την άλλη πλευρά, έχει και ένα δίκιο να φωνάζει, αν και άργησε ο ίδιος να πάρει μέτρα, διότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην αρχή τουλάχιστον, τα έκανε όλα λάθος. Τα έκανε θάλασσα. Μετέφερε δυστυχώς ως επίσημη ενημέρωση την παραπληροφόρηση της Κίνας. Η καταγγελία του κ. Τραμπ έχει βάση. Του ασκούμε σκληρή κριτική, αλλά η αλήθεια δεν μπορεί να παραποιηθεί...

Οι Αμερικανοί δικαιούνται να διαμαρτύρονται και για την Κίνα. Διότι όπως αποκαλύφθηκε επέλεξε στην αρχή να μην ενημερώσει καμία χώρα, κανένα οργανισμό. Αν η πληροφορία είναι ορθή, τότε οι ευθύνες της συγκεκριμένης χώρας είναι τεράστιες. Έξι μέρες κυριαρχούσε η «κόλαση» στη χώρα και το Πεκίνο δεν ένιωσε την ανάγκη να ειδοποιήσει κανένα... Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν επιπτώσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ υποστήριξε ότι η Κίνα συνεχίζει και σήμερα να αρνείται να παράσχει πληροφορίες που σχετίζονται με τον ιό, και οι οποίες είναι αναγκαίες για την παγκόσμια αντιμετώπισή του. Δώστε τα δεδομένα σας, απαίτησε ο κ. Έσπερ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έλαβε εντολή να κάνει αυτή την παρέμβαση...

Σίγουρα ο κ. Τραμπ αναζητεί δικαιολογίες διότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Αντέδρασε εξαιρετικά αργά και με τρόπο που δεν ήταν αποτελεσματικός. Η σύγκρουση του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα μπορούσε να τον βοηθήσει, διότι οι ψηφοφόροι του έχουν μία τάση να πιστεύουν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, όχι η Αμερική.

Κλείνοντας, έχω μία (βάσιμη) υποψία ότι το εκρηκτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, μπορεί να κρύβει όλη την αλήθεια της τραγωδίας που ζει ο πλανήτης.

Θυμίζω ότι με βάση έγγραφα και τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η εφημερίδα έγραψε ότι δύο χρόνια πριν από την πανδημία του νέου κορονοϊού, αξιωματούχοι της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, επισκέφθηκαν αρκετές φορές μια κινεζική ερευνητική εγκατάσταση στην πόλη Ουχάν (Wuhan).

Μετά τις επισκέψεις τους έστειλαν δύο επίσημες προειδοποιήσεις στην Ουάσιγκτον που ομιλούσαν για ανεπαρκή ασφάλεια στο εργαστήριο, το οποίο διεξήγαγε, όπως γράφουν, επικίνδυνες μελέτες για τους κορονοϊούς από νυχτερίδες.

Ο κ. Τραμπ ρωτήθηκε χθες για το δημοσίευμα, και έριξε λάδι στη φωτιά. Λίγες ώρες μετά, κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι διεξάγεται έρευνα για την πιθανότητα ο ιός να «ξέφυγε» από το συγκεκριμένο εργαστήριο, όχι από την αγορά... πουλερικών!

προεδρικές εκλογές 2020ΗΠΑΝτόναλντ ΤραμπΚορονοϊός