Κόσμος|16.04.2020 09:44

Ευρωκοινοβούλιο: Ολομέλεια με τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό

Μαρία Ψαρά

Ξεκινάει η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία θα διαρκέσει ως αύριο, με ελάχιστους ευρωβουλευτές και ψηφοφορίες από απόσταση, με μέιλ. Στην ατζέντα, όλα τα θέματα συνδέονται, φυσικά, με την πανδημία.

Στις 10 το πρωί, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα απευθυνθούν στους ευρωβουλευτές για το τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για την κρίση.

  • Στις 11 γίνεται τηλεδιάσκεψη υπουργών εμπορίου της ΕΕ
  • Στις 3 μ.μ. υπάρχει βιντεοδιάσκεψη υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ
  • Στις 4.30, γίνεται το ΕΚΟΦΙΝ, η βιντεοδιάσκεψη υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πραγματοποιούν άλλη μια τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα για να ολοκληρώσουν την απάντησή τους στον κορονοϊό. Το βασικό θέμα τους θα είναι το ταμείο ενίσχυσης εργασίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χρειάζεται έγκριση των υπουργών.

Ενώ το αμφιλεγόμενο ζήτημα της κοινής έκδοσης χρέους (κορονο-ομολόγου) θα μπορούσε να ανακύψει ξανά, αναμένεται εκεχειρία για το θέμα έως ότου οι ηγέτες συναντηθούν στις 23 Απριλίου. Οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να υπογράψουν μια δήλωση προς υποστήριξη της εκμετάλλευσης της ευελιξίας στους τραπεζικούς κανονισμούς για να διατηρήσουν την πίστωση ρέει εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης σχεδόν σε έναν αιώνα.

Οι υπουργοί εμπορίου της ΕΕ θα συζητήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο και πώς θα καταστήσουν την ΕΕ λιγότερο ευάλωτη στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η τρίτη βιντεοδιάσκεψη της ημέρας πραγματοποιείται μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και θα επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, μετά την παρουσίαση χθες χάρτη πορείας στις Βρυξέλλες.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει μια (εικονική) διάσκεψη δωρητών στις 4 Μαΐου για να συγκεντρώσει χρήματα για να καλύψει τα «κενά χρηματοδότησης άμεσα» στην έρευνα εμβολίων, δήλωσε ο Πρόεδρος. Ένα βασικό στοιχείο είναι η επιτάχυνση των διαγνωστικών, των θεραπειών και της ανάπτυξης ενός εμβολίου - ακολουθούμενη από την ανάπτυξή του «σε όλο τον κόσμο», είπε.

ολομέλειαΚορονοϊόςΕυρωκοινοβούλιο