Κόσμος|17.04.2020 12:30

Ρωσία: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων - Φόβοι μην γίνει ό,τι στη Νέα Υόρκη

Θανάσης Αυγερινός

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε η Ρωσία κατά το τελευταίο 24ωρο με την Μόσχα να ενημερώνει ότι 4.069 νέα περιστατικά καταγράφηκαν στη χώρα. Τα τα κρούσματα αυξάνονται κατά χιλιάδες και οι νεκροί κατά δεκάδες κι ανέρχονται σε πρωτοφανή για τη χώρα μεγέθη. Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία σε ολόκληρη τη χώρα τα κρούσματα έφθασαν τα 32.008 και οι νεκροί τους 273 (κατά 41 περισσότεροι από χθες), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις σε 1,71 εκατομμύρια πολίτες.

Η Ρωσία συνεχίζει να έχει συγκριτικά με τον πληθυσμό της και τη διάρκεια της πανδημίας μικρά μεγέθη θυμάτων, ωστόσο η νόσος διαρκώς επεκτείνεται και μάλιστα με ρυθμούς επιταχυνόμενους, οδηγώντας το σύστημα υγείας στα όρια του, με πολλές αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και μέτρα προστασίας. 

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Υγείας της Μόσχας, Αναστασία Ράκοβα η κορύφωση της επιδημίας στη ρωσική πρωτεύουσα, που δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα του ιού, αναμένεται σε δύο με τρεις εβδομάδες από σήμερα, χωρίς να λείπουν και οι εκτιμήσεις ειδικών ιολόγων, που προειδοποιούν ότι η κατάσταση στη χώρα κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου και να ακολουθήσει τα χειρότερα παραδείγματα, όπως της Νέας Υόρκης

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την αναγκαστική απόφασή του να αναβάλλει τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για τα 75χρονα της αντιφασιστικής νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση δύσκολη, αλλά απαραίτητη, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ούτε μία ζωή από τους συμμετέχοντες στους πανηγυρικούς εορτασμούς.

Σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις και εφόσον η πορεία της επιδημίας είναι ομαλή, η παρέλαση, στην οποία είχαν προσκληθεί σχεδόν όλοι οι ηγέτες της αντιχιτλερικής συμμαχίας στον πόλεμο και όχι μόνο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου, ημέρα της πρώτης αντίστοιχης παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας το 1945.

Κορονοϊόςστρατιωτική παρέλασηΚρεμλίνοΒλαντίμιρ Πούτιν